Р Е Ш Е Н И Е

 28

гр. Първомай, 28.08.2010 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и осми август 2010 година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА  КАЛПАЧКА

 

при секретаря МарияЗапрянова

 

разгледа докладваното от Председателя НАХД № 150 по описа за 2010 година,

за да се произнесе взе предвид:

Акт за констатирана проява на дребно хулиганство.

РПУ – Първомай, редовно призовано, не изпрати представител и становище по делото.

Районна прокуратура – Първомай, уведомена по реда на чл. 5 от УБДХ, не изпраща представител и становище.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, преценени в тяхната съвкупност установи:

На 27.08.2010 година, нарушителят Р.М.М. ***, в центъра на града срещу заведение „Даун Таун”, след като бил употребил алкохол и явно повлиян от него. Говорил на висок глас, викал и се наложило органите на реда от РУ „Полиция” гр. Първомай да предупредят нарушителя да спазва обществения ред и да не нарушава спокойствието на гражданите. В заведението имало много хора. След предупреждението нарушителят започнал да се държи аругантно с полицаите Г. и П., които изпълнявали задълженията си по опазване на обществения ред, отправял им закани за уволнение, псувал ги и ги обиждал, опитал се да ги бута и блъска. В отговор на това му поведение полицейските служители Г. и П. задържали лицето и го отвели в полицейското управление, където му бил съставен приложеният към делото акт за констатиране на проява на дребно хулиганство.

Актът отговаря на изискванията на чл. 4 от ПП на УБДХ, като нарушителят е подписал акта, актът е подписан и от свидетелите. На нарушителя е дадена възможност да напише своите възражения по акта, които са, че е бил повлиян от алкохола.

Съдът установи горната фактическа обстановка въз основа на писмените доказателства по административно-наказващата преписка и обясненията на нарушителя в съдебно заседание, които изцяло потвърдиха констатациите в акта. Поради това съдът не счете необходимо да бъдат разпитвани свидетелите по акта и посочените свидетели на нарушението в докладната на актосъставителя.

При тази фактическа обстановка съдът намира, че нарушителят е имал непристойно поведение, грубо нарушаващо обществения ред и изразяващо явно неуважение към обществото. Без да се съобразява с обществените порядки, нарушителят е имал оскърбително поведение спрямо орган на реда – полицейските служители, изпълняващи задълженията си по опазване на реда и общественото спокойствие, на които се е заканвал, обиждал, нагрубявал и бутал. С това нарушителя е предизвикал възмущението на околните.

Нарушението е извършено при наличието на пряк умисъл, като нарушителят е съзнавал какво върши, могъл е да разсъждава и ръководи постъпките си. Горното е видно и от обясненията, дадени от нарушителя във вид на възражения в акта.

С оглед на гореизложеното, съдът счита, че нарушителят е осъществил състава на чл. 1 от УБДХ, за което следва да носи административна отговорност.

Причини за извършване на нарушението са употребата на алкохол от нарушителя, което е причинило неподчинение и незачитане на порядките в обществото, както и слаби волеви задръжки.

Обществената опасност от нарушението не е завишена и същото не представлява престъпление по чл. 325 от НК. С действията си нарушителят обаче е погазил грубо обществения ред на публично място, пред много хора в центъра на града, срещу заведение, което е било пълно с посетители, както и поради проявеното неподчинение на нарушителя и недопустимо и грубо отношение към полицейските органи.

От РУ „Полиция” гр. Първомай не е приложена характеристика към съставения акт. За личността на нарушителя се установи, че е женен, работи като ел. техник, от приложената справка за криминални прояви е видно, че лицето е регистрирано като извършител на престъпление по чл. 343 б от НК. Признава се за виновен, съжалява за извършеното, извинява се на полицейските служители за поведението си и създадените неудобства.

За поправянето и превъзпитанието на нарушителя съдът намира, че следва да му се определи наказание “глоба” в размер около минимума на предвиденото в чл. 1, ал. 1 от УБДХ, или 200 лева. За да определи такова наказание съдът, взе предвид, че са налице смекчаващи вината обстоятелства – самопризнание на нарушителя, разкаяние, това, че извършва обществено полезен труд и се грижи са семейство от четирима души и като взе предвид и данните за имущественото му положение, съдът счете, че глоба около минимума на предвиденото ще е в състояние да постигне целите на наказанието.

Ето защо, съдът

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА нарушителя Р.М.М., с ЕГН: **********, ***, *** гражданин, ***, ***, *** образование, ***, живущ ***, за виновен в това, че на 27.08.2010 год. в гр. Първомай, обл. Пловдивска, до заведение „Даун Таун”, от 18 до 18,20 часа, след употреба на алкохол е извършил хулиганска проява, изразяваща се в неподчинение на разпореждане на полицейски орган, при нарушение на обществения ред, като отправял закани за уволнение, ругаел и псувал полицаите, като ги бутал и блъскал, с което поведение и действия е предизвикал възмущението на гражданите и нарушил обществения ред и спокойствие, поради което и на основание чл. 1, ал. 1 от УБДХ му НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 200 лева.

 

РЕШЕНИЕТО е окончателно и подлежи на незабавно изпълнение.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

 

ЕК / МЗ