Р Е Ш Е Н И Е № 16

гр. Първомай, 01.06.2010 год.

 

В     И М Е Т О      Н А     Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, втори състав, в публично заседание на първи юни през две хиляди и десета година, в състав:

 

Председател: Матей Златанов

при секретаря: Таня Петрова

и в присъствието на прокурора: Валерий Велчев

като разгледа докладваното от съдията Ч Н Д № 60 по описа на съда за 2010 год.,

за да се произнесе взе предвид:

Производство по реда на чл. 157 и следващите от Закона за здравето.

Районна прокуратура – Първомай на основание чл. 156, ал. 1, предложение първо от Закона за здравето прави искане Районен съд – Първомай да постанови задължително настаняване и лечение в специализирано психиатрично заведение на лицето Й.Г.З., с ЕГН: **********,***, като за целта да бъде назначена съдебнопсихиатрична експертиза относно наличието на психиатрично разстройство на предложената, тъй като от извършената проверка се установило, че лицето проявява признаци на психично заболяване, състоянието му било влошено, имала неадекватно и агресивно поведение към околните, отказвала провеждане на лечение.

В съдебно заседание Прокурорът поддържа направеното искане за задължително лечение по отношение на лицето. Счита, че от събраните по делото доказателства се установяват наличие на предпоставките на чл. 155 от ЗЗ и предлага Й.Г.З., с ЕГН: **********,*** да бъде настанена на задължително лечение, предвид заключението на съдебнопсихиатричната експертиза, в Психиатрична болница Раднево, за срок от три месеца и да се определи лице, което да изразява информирано съгласие за лечението, като счита, че лицето не може да изразява информирано съгласие.

Защитникът на предложената адвокат С.С.М., счита, че в интерес на подзащитната е да бъде проведено предложеното от експерт-психиатъра амбулаторно лечение, като счита, че са налице предпоставките на чл. 155 от ЗЗ за настаняване на задължително лечение на предложената.

Предложената няма критично отношение към поведението си, не желае да се лекува и счита, че е психически здрава, като заявява, че има оплаквания, но не свързани с психическото и състояние. Ориентирана за самоличност, място и време.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Предложената Й.Г.З., с ЕГН: **********,***, страда от психично заболяване – параноидна шизофрения. Води се на диспансерен учет в ОДПЗС Пловдив от 1992 год. Промяна в психичното състояние на З. *** и от съседи, както и от мъжа с който живее в едно домакинство. Скитала неорентирана из селото, проявявала признаци на агресия към непознати лица, което притеснило съседите и.

Горната фактическа обстановка съдът приема за категорично установена от показанията на разпитаните свидетели – П., С. и П., както и от обясненията на предложения в съдебната зала и от представената съдебнопсихиатрична експертиза.

Съдът кредитира приобщените по предвидения ред доказателства като обективни, логични, непротиворечиви и взаимно допълващи се, а съдебнопсихиаричната експертиза – неоспорена от страните – като компетентна, задълбочено изготвена и съответстваща на доказателствената съвкупност по делото.

При така възприетите фактически обстоятелства настоящата инстанция е на мнение, че са налице предпоставките на чл. 155 от Закона за здравето за задължително настаняване и лечение на предложената Й.Г.З..

От една страна, предвид поставената и диагноза във връзка с болестното и състояние, същата е от кръга на лицата, посочени в разпоредбата на чл. 146, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето, поради сериозното нарушение на психичните функции, като са налице нарушения в мисловната дейност, както и нарушения в емоционалната сфера.

Към момента страданието на предложената е обострено, с разгърната параноидно-афективна симптоматика. В това състояние предложената е с болестно мотивирано поведение, което представлява потенциална заплаха за сигурността на околните.

От друга страна, предложената отказва да се лекува доброволно, с което към момента представлява опасност както за близките си и околните, така и за собственото си здраве.

Съдът счита, че в интерес на обществото и най-вече в интерес за собственото здраве на Й.Г.З. е лечението да се извърши в специализирано психиатрично заведение при стационарна форма, като определянето на съответното медицинско заведение и срока на лечението следва да се съобразят с посоченото от експерт-психиатъра в съдебно заседание.

С оглед на обстоятелството, че Й.Г.З. не е в състояние да даде информирано съгласие за лечението си и няма близки, които да направят това, следва да се определи такова лице от Кмета на Община Раднево, където се намира медицинското заведение, в което ще се проведе лечението. След определяне на лице, което да дава информирано съгласие, следва Кмета на Община Раднево, да изпрати писмо, в което да уведоми съда, кое е лицето, определено от него да дава информирано съгласие за лечението на Й.Г.З..

Предвид гореизложеното, съдът

Р Е Ш И:

 

НАСТАНЯВА Й.Г.З., с ЕГН: **********,***, на задължително лечение – стационарна форма – в специализирано психиатрично заведение – Психиатрична болница Раднево, за срок от три месеца, на основание чл. 155 от Закона за здравето.

НАЗНАЧАВА лице определено от Кмета на Община Раднево, което да изразява информирано съгласие за лечението на Й.Г.З., с ЕГН: **********,***, на основание чл. 162, ал. 3 от Закона за здравето.

ПРЕПИС от Решението да се изпрати на Кмета на Община Раднево, за определяне на лице по реда на чл. 162, ал. 3 от Закона за здравето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 7-дневен срок от днес.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

МЗ / ТП