О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Първомай, 19.10.2010 год.

 

           Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на деветнадесети октомври през две хиляди и десета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 334 по описа на съда за 2010г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Предявена е молба с посочено правно основание чл. 4 от ЗЗСДН от Й.А.Й. ***, срещу съпругът и А.Г.Й..

            Искането е предявено на 19.10.2010 год. Както в молбата, така и в приложената към същата декларация, на осн. чл. 9, ал. 3 от ЗЗСДН, се твърди извършено домашно насилие от ответника на 08.09.2010 година. Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗЗСДН молба за защита по този закон се подава в срок до един месец от акта на домашно насилие, с оглед характера на производството и смисъла му - за бърза намеса. Разглеждането по същество на подадена молба след изтичане на посочения преклузивен срок е недопустимо, поради което и производството следва да бъде прекратено. Следва да се укаже на молителката, че съгласно чл. 1, ал. 2 от ЗЗСДН отговорността по този закон не изключва гражданската и наказателна отговорност на извършителя, поради което същата може да реализира правата си по съответния ред.

            Тъй като при подаване на молбата за защита не е внесена държавна такса, поради недължимостта и към онзи момент, то съдът с настоящото определение следва да определи такава, на основание чл. 11, ал. 3 от ЗЗСДН, във вр. с чл. 16 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, в размер на 25 лева, която да бъде заплатена от молителката.

            Поради изложеното, съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 334/2010 год. по описа на РС Първомай и връща молбата като недопустима.

ОСЪЖДА Й.А.Й., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметка на РС Първомай сумата от 25 лева държавна такса.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаване на определението и връчването му на молителката.

 

Районен съдия:  /п/

 

 

ЕК/НК