П Р О Т О К О Л

 

гр. Първомай, 29.07.2010 година

 

Районен съд – Първомай, втори съдебен състав, в открито заседание на двадесет и девети юли 2010 година с:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

при секретаря: Мария Запрянова

сложи на разглеждане гр. д. № 194 по описа за 2010 година, докладвано от Председателя:

 

Заседанието се открива.

На именното повикване в 14:30 часа.

Ищцата С.Х.Б. като майка и законна представителка на малолетния си син Г.Г.Б., призована чрез пълномощника си адвокат А.Н.С., се явява лично и с пълномощника си адвокат А.Н.С., с пълномощно по делото.

Ищцата Я.Г.Б. със съгласието на майка си С.Х.Б., редовно призована чрез пълномощника си адвокат А.Н.С., не се явява. За нея се явява пълномощника й адвокат А.Н.С., с пълномощно по делото далият съгласие родител С.Х.Б..

 

Ответникът Г.Я.Б., нередовно призован, явява се лично.

 

По хода на делото:

Адвокат А.С.: След като ответникът се явява и ако желае – п според мен няма пречка да се даде ход на делото.

Ответник Г.Б.: Желая делото да се гледа днес. Няма да правя възражение за нередовното си призоваване.

 

 

Съдът намира, с оглед изявлението на ответника, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на делото.

 

Съдът прикани страните към спогодба.

 

Адвокат А.С.: Направили сме предложение на ответника с оглед на постигане на споразумение относно размера на издръжката, която изискваме – за сина Г.Г.Б. да плаща месечна издръжка в размер на 70,00 лева и за дъщеря си Я.Г.Б. месечна издръжка в размер на 80,00 лева. Смятаме, че нуждите на двете деца не се покриват от този размер, но с оглед на това, че майката дава издръжка, това е един нормален размер на исканата от нас издръжка.

Ако се постигне споразумение с оглед направеното предложение, няма да правим искане за разпит на водения от нас свидетел в днешно съдебно заседание.

Ответник Г.Б.: Съгласен съм с така направеното предложение от ищците да заплащам месечна издръжка в размер на 70,00 лева за малолетното дете Г.Г.Б. чрез майка му С.Х.Б. и 80,00 лева за непълнолетното дете Я.Г.Б. със съгласието на майка си С.Х.Б..

Представям удостоверение за брутен доход изх. № 193 / 13.07.2010 год., издадено от „Дениз 2001” ЕООД и Удостоверение изх. № 6 / 15.07.2010 год., издадено от „Дениз 2001” ЕООД, които моля да приемете по делото.

 

Адвокат А.С.: С ответника по делото постигнахме спогодба, а именно:

Ответникът  Г.Я.Б. да заплаща месечна издръжка в размер на 70,00 (седемдесет) лева на С.Х.Б. като майка и законна представителка на детето Г.Г.Б., считано от 15.06.2010 година до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на други причини за изменение, или отмяна на задължението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска и

Ответникът Г.Я.Б. да заплаща месечна издръжка в размер на 80,00 (осемдесет) лева на детето Я.Г.Б. действаща със съгласието на майка си С.Х.Б., считано 15.06.2010 година до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на други причини за изменение, или отмяна на задължението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

Не претендираме за разноски и сме съгласни да останат в тежест на страните така, както са направени.

Моля да одобрите така постигнатата спогодба.

 

Съдът счита, че следва да приеме допуснатите писмени доказателства представени с исковата молба, както и представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Приема допуснатите писмени доказателства, представени с исковата молба:

·      Заверено ксерокопие на Удостоверение за раждане серия Р 91 г. № 185148 / 22.10.1992 год., издадено въз основа на акт за раждане № 307 / 07.10.1992 год. на Община Първомай, област. Пловдивска;

·       Заверено ксерокопие на Удостоверение за раждане Р 96, № 93741 / 28.10.1996 год., издадено въз основа на акт за раждане № 200 / 14.10.1996 год. на Община Първомай, обл. Пловдив;

·      Заверено копие на Удостоверение за граждански брак серия Г Б 88, № 004348 / 04.11.1990 год. въз основа на акт № 125 / 04.11.1990 год. на Общински народен съвет Първомай;

·       Заверено ксерокопие на Удостоверение за брутния доход изх. № 74/10.06.2010, издадено от „Бор Чвор” ЕООД;

·      Заверено копие на Договор за наем на недвижим имот от 01.05.2010 год.;

·      Заверено копие на Служебна бележка № 1068 от 15.06.2010 год., издадена от Средно общообразователно училище „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Първомай;

·      Заверено копие на Служебна бележка № 1069 от 15.06.2010 год., издадена от Средно общообразователно училище „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Първомай;

 

ПРИЕМА представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства:

Удостоверение за брутен доход изх. № 193 / 13.07.2010 год., издадено от „Дениз 2001” ЕООД и Удостоверение изх. № 6 / 15.07.2010 год., издадено от „Дениз 2001” ЕООД

 

Съдът счита, че така постигнатата спогодба между страните урежда отношенията им като не е в противоречие със закона и морала и е в интерес на децата, като следва да има следния окончателен вид:

 

Г.Я.Б., с ЕГН: **********,***, се задължава да заплати на С.Х.Б., с ЕГН: **********, като майка и законна представителка на малолетния си син Г.Г.Б., с ЕГН: **********,***, месечна издръжка в размер на 70,00 (седемдесет) лева, считано от 15.06.2010 год. до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на друга причина за изменение или прекратяване на задължението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението.

Г.Я.Б. с ЕГН: **********,***, се задължава да заплати на Я.Г.Б., с ЕГН: **********,***, действаща със съгласието на майка си С.Х.Б., с ЕГН: **********,***,

месечна издръжка в размер на 80,00 (осемдесет) лева, считано от 15.06.2010 год. до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на друга причина за изменение или прекратяване на задължението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението.

Разноските се поемат от страните така както са направени.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Адвокат А.С.: (п)

 

 

Ищец С.Х.Б.

като майка и законна представителка на Г.Г.Б.: (п)

 

 

Дал съгласие родител С.Х.Б.: (п)

 

 

Ответник Г.Я.Б.: (п)

 

 

Съдът счита, че следва да одобри така постигнатата между страните спогодба, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба.

ОСЪЖДА Г.Я.Б., с ЕГН: **********,*** да заплаща на С.Х.Б., с ЕГН: **********, като майка и законна представителка на детето Г.Г.Б., с ЕГН: ********** ***, сумата от 70,00 (седемдесет) лева, представляваща издръжка за детето, считано от 15.06.2010 година до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на други причини за изменение или отмяна на задължението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 

ОСЪЖДА Г.Я.Б., с ЕГН: **********,*** да заплаща на Я.Г.Б., с ЕГН: **********, действаща със съгласието на майка си С.Х.Б., с ЕГН: ********** ***, сумата от 80,00 (осемдесет) лева, представляваща издръжка за детето, считано от 15.06.2010 година до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на други причини за изменение или отмяна на задължението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 

ОСЪЖДА Г.Я.Б., с ЕГН: **********,*** ДА ЗАПЛАТИ държавна такса в размер на 108,00 (сто и осем) лева по сметка на Районен съд Първомай.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 194 по описа на Районен съд – Първомай за 2010 година.

 

Определението в частта за одобряване на спогодбата не подлежи на обжалване и има значението на влязло в сила решение съгласно чл. 234, ал. 3 от ГПК.

 

Определението в частта за прекратяване на производството подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред Окръжен съд – Пловдив.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 15:00 часа.

 

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

 

МЗ / МЗ