Р Е Ш Е Н И Е

 92

гр. Първомай, 29.10.2010 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и пети октомври през две хиляди и десета година, в състав:

                                                            Районен съдия:  Елена Калпачка

 

при секретаря Мария Запрянова

с участието на прокурора Миглена Кирова

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 281 по описа на съда за 2010 г.

за да се произнесе, взе предвид:

 

Производство по реда на чл. 38, ал. 4 от ЗГР, във вр. с чл. 542 от ГПК.

Молителят П.Н.Ч. твърди, че майка му А. Г. Ч. е починала в болницата в гр. П. на *** год., което смъртта била констатирана от д-р Д., но не е било направено надлежно уведомяване на длъжностното лице по гражданско състояние в ОбА П., поради което и не е издаден и акт за смърт на майката на молителя. Моли съдът да установи факта на смъртта и да разпореди издаване на акт за смърт на А. Г. Ч., починала на *** год.

            Община П. не изпрати представител и не взе становище по молбата.

            Районна прокуратура прие молбата за основателна и доказана.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            А. Г. Ч., родена на *** год, с ЕГН: **********, е починала на *** год.  в *** часа в МБАЛ П. ЕООД, в гр. П., от мозъчен инфаркт, причинен от мозъчно съдова болест. Горното е удостоверено в официален свидетелстващ документ - съобщение за смърт № *** год. от д-р Р. П. Д., който има обвързваща сила за удостоверените в него факти, констатирани от длъжностното лице. Акт за смърт на починалото лице не е съставен, поради това, че длъжностното лице по гражданско състояние не е получило съобщение в законоустановения срок, видно от издаденото удостоверение № *** от *** год. от Община П.

            Молбата е основателна. Не е съставен акт за смърт на А. Г. Ч., починала на *** год. в МБАЛ П. ЕООД. Молителят, син на починалата, видно от представеното удостоверение за родствени връзки № *** год. на община П., като наследник на починалата е заинтересуван от съставянето на документа и за него остава правната възможност да установи правата си по съдебен ред, съгласно чл. 38, ал. 4 от ЗГР, тъй като е пропуснал законоустановения срок от 48 часа след настъпването на смъртта по чл. 54 от ЗГР за подаване на съобщение.

От събраните по делото доказателства се установи точната дата, час и причина за смъртта на А. Г. Ч., починала на *** год.  в МБАЛ П. ЕООД, в гр. П. Съгласно чл.35 от ЗГР актът за гражданско състояние следва да се издаде от длъжностното лице по гражданско състояние на територията на Общината, където е настъпило събитието, а именно Община П.

Съдът счита, че следва да уважи молбата като основателна и доказана, като установи по отношение на Община П. факта на смъртта на А. Г. Ч., на *** год. в гр. П. и се разпореди да се състави акт за смърт.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА за установено по отношение на Община П., че А. Г. Ч., с ЕГН: **********, е починала на *** год.  в *** часа в МБАЛ П. ЕООД, гр. П., от мозъчен инфаркт, за което да се състави акт за смърт.

Препис от решението след влизането му в сила да се изпрати на Общинска администрация Първомай за изпълнение.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив, в двуседмичен срок от получаване на препис от него, от страните.

 

Районен съдия:  /П/

 

ЕК/НК