Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  77                                    17.09. 2010 година                        Град  Първомай

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                      II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На шестнадесети септември                                                                   Година 2010 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: Таня Петрова                

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 252 по описа за 2010 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 150 от СК.

В исковата молба ищцата П.М.М. с ЕГН **********, действаща със съгласието на майка си В.А.И. с ЕГН ********** *** Г,  твърди, че с решение постановено по гр. д № 276/1997 год. по описа на Пловдивски районен съд е прекратен бракът между майка и В.А.И. с ответника баща ми М.Ц.М. и същия е осъден да ми заплаща, чрез В.А.И., като моя майка и законен представител ежемесечна издръжка в размер на 20 000 лв /неденоминирани/, считано от 26.01.1998 г. ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

С решение постановено по гр. д № 5127/2000 год. по описа на Пловдивски районен съд е изменен размера на така присъдената издръжка, като ответника М.Ц.М. е осъден да ми заплаща, чрез В.А.И., като моя майка и законен представител ежемесечна издръжка в размер на 40 лв – четиридесет лева, считано от 04.09.2000 г. От определянето на размера на издръжката обстоятелствата относно нуждите и от по-висока по размер месечна издръжка се изменили трайно и съществено, тъй като оттогава изминали повече от десет години. Към момента на определяне на тази издръжка ищцата била на шест години, а сега на   16 години, като с нарастване на възрастта и – нараснала и нуждата и от по-висока по размер ежемесечна издръжка, което било достатъчно основание за увеличението й, независимо дали било налице и изменение във възможностите на ответника, с информация за което ищцата не разполагала към предявяване на иска. Настъпилите през  последните десет години икономически промени и инфлация също не били за подценяване. Искането е да се увеличи размера на определената по посоченото дело издръжка, като се осъди ответникът да и заплаща чрез ищцата, като нейна майка и  законен представител, ежемесечна издръжка в размер на 80 лева, считано от подаване на исковата молба в съда до настъпване на законни основания за нейното изменяване или прекратяване, заедно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до изплащането й.    Не претендира за сторените по делото разноски.

Ответника редовно призован не се явява лично в съдебно заседание. Постъпил е отговор на исковата молба, с който признава иска по основание и размер.

Ищцата, действаща със съгласието на родител, не се явява в съдебно заседание редовно призована. Моли делото да се разгледа в нейно отсъствие и прави искане да се постанови съдебно решение по реда на чл.237 от ГПК при признаване на иска.

Съдът намира, че са налице всички процесуални предпоставки за постановяване на  решение при признаване на иска.

Налице са условията на чл.237 ал.3  от ГПК, а именно  Ответникът по делото признава право , което не противоречи на закона и на добрите нрави.

Поради изложеното съдът намира ,че не следва да се мотивира по съществото на спора и следва да постанови  решение при признаване на иска, като иска да бъде уважен така както е предявен. Разноски не са претендирани, поради което съдът не следва да произнася по присъждането.

Тъй като ищцата не дължи държавна такса за производството (чл. 83, ал. 1, т. 2 от ГПК) дължимата се такава в размер на 57,60 лева върху увеличения размер на издръжката (чл. 69, ал. 1, т. 7 от ГПК, във вр. с чл. 1 от ТДТКССГПК) следва да бъде възложена в тежест на ответника с настоящото решение (чл. 78, ал. 6 от ГПК).  В заседанието за разглеждане на делото съдът е посочил, че ще обяви решението си на 17.09.2010 г., от която дата тече и срокът за обжалването му (чл. 315, ал. 2 от ГПК).

 

Воден от горните мотиви Първомайският районен съд

 

Р   Е   Ш   И:

 

ИЗМЕНЯВА размера на присъдената издръжка по гражданско дело № 252 по описа за 2008 г. на Първомайски районен съд, като:

 

ОСЪЖДА М.Ц.М. с ЕГН ********** ***, да заплаща на П.М.М. с ЕГН **********, действаща със съгласието на майка си В.А.И. с ЕГН ********** *** Г, чрез нейната майка и законен представител В.А.И. с ЕГН ********** *** Г, ежемесечна издръжка в размер на 80 (осемдесет) лева считано от 04.08.2010 г. до настъпване на законни основания за нейното изменяване или прекратяване, заедно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до изплащането й.

 

ОСЪЖДА М.Ц.М. с ЕГН ********** ***, да заплати по сметка на Първомайски районен съд, сумата от 57,60 лева (петдесет и седем лева и шестдесет стотинки) представляваща дължима се държавна такса за производството върху увеличения размер на издръжката.

 

РЕШЕНИЕТО може да бъде обжалвано от страните пред Пловдивски окръжен съд в двуседмичен срок от 17.09.2010 г.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

МЗ/ВК