Р Е Ш Е Н И Е 

 

Номер    105                         29.12. 2010 година                    Град  Първомай  

 

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Първомайски районен съд                                    Втори  граждански състав

На тридесети ноември                                        Година две хиляди и десета

В публичното заседание в следния състав

 

                                      Председател: Матей Златанов               Членове:

Секретар: Таня Петрова

Прокурор

като разгледа докладваното от председателя Матей Златанов, гражданско дело номер 198 по описа за 2010 година.

Производството е за съдебна делба по иск за делба на наследствен имот с правна квалификация чл.69, ал.1 от ЗН и се намира във фазата по допускане на делбата.

Искът на ищцата Н.В.П. се основава на твърдения, че страните са наследници на В.Д.И. и Н.П.И., а именно нейни деца, поради което ги наследяват при равни права - по 1/2 ид. ч. за всеки от тях, че наследодателите са оставили в наследство недвижим имот, а именно – дворно място от 870 кв.м., заедно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 91 кв.м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 53 кв.м. и полумасивна стопанска постройка със застроена площ от 12 кв.м., съставляващо УПИ V-939 в кв.71 по плана на с.Г., при граници УПИ ІV-949, УПИ ІІІ-941 и УПИ VІ-938. Че не могат да се поделят доброволно, поради което се претендира за допускането му до делба при права по 1/2 ид.ч.  за всеки от съделителите.

Ответницата признава основателността на иска за делба при посочените права – 1/2 ид. ч. Това обстоятелство се признава и не се нуждае от доказване.

Съдът, след преценка на всички събрани по делото доказателства и доводите на страните, приема за установено следното:

Видно от представения препис от нот.акт № ***, т.***, дело № ***г. на Районен съд Първомай В.Д.И. и Н.П.И.  са придобили собствеността върху процесния имот - дворно място от 870 кв.м., заедно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 91 кв.м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 53 кв.м. и полумасивна стопанска постройка със застроена площ от 12 кв.м., съставляващо УПИ V-939 в кв.71 по плана на с.Г., при граници УПИ ІV-949, УПИ ІІІ-941 и УПИ VІ-938. Представени са преписи от у-ния за наследници, от които е видно, че страните действително са единствените наследници – деца, на В. Д. И. и Н.П. И.

При така установената фактическа обстановка съдът прави слените правни изводи:

Искът за съдебна делба на посочения недвижим имот е основателен, тъй като безспорно се установи, че същия е собственост на страните при равни права/от горепосочения нот.акт и у-ния за наследници/. Съгласно чл.34, ал.1 от Закона за собствеността/ЗС/ и чл.69, ал.1 от закона за наследството/ЗН/ всеки съсобственик може да иска делба на съсобствения имот, дори и да има противна уговорка. Конкретните съображения за това/неразбирателство с др.съсобственост, нужда от средства и т.н./ са без значение за спора. В случая се установи съсобственост при посочените от ищцата права. Затова искът следва да се уважи, като процесният имот се допусне до делба при права по 1/2 ид.ч. за всеки от съделителите.

Така мотивиран съдът

 

                                                Р   Е   Ш   И : 

             ДОПУСКА съдебна делба между Н.В.П., ЕГН **********,*** и П.В.К., ЕГН **********,*** на следния недвижим имот – дворно място от 870 кв.м., заедно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 91 кв.м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 53 кв.м. и полумасивна стопанска постройка със застроена площ от 12 кв.м., съставляващо УПИ V-939 в кв.71 по плана на с.Г., при граници УПИ ІV-949, УПИ ІІІ-941 и УПИ VІ-938 ПРИ ПРАВА – по 1/2 ид.ч. за всеки от съделителите.

   Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му пред Пловдивския окръжен съд.

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

МЗ/НК