Р Е Ш Е Н И Е

 

     75                                          16.09.2010 година                                             град Първомай

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                         ІІ ГРАЖДАНСКИ състав

На седми септември                                                                                                      2010 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                 Председател: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ                                                     

 

Секретар: Таня Петрова 

Прокурор: 

като разгледа докладваното от СЪДИЯ МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ гр.дело № 99 по описа за 2010 година и за да се произнесе, съобрази:

 

Производството е с правно основание чл.143 ал.2 СК и чл.149 СК.

Ищеца Д.Т.Т., като баща и законен представител на малолетните П.Й.Т. и Р.Д.Т. твърди в исковата молба, че с ответницата живели на съпружески начала, като от съвместното си съжителство имат родени две деца – П.Й.Т. – роден на *** г.  и Р.Д.Т., роден на *** г. Заявява, че от четири години се разделили и от тогава до сега грижи за децата полага единствено той, а ответницата не се интересува от децата – не контактува с тях, не полага грижи, не подпомага ответника, не дава средства за издръжка. Ищеца сочи, че сам му е трудно да посреща разходите за децата, въпреки че има постоянна работа и помощ от своите родители, тъй като за да осигури здравословни и безопасни условия за живот на децата живее в тяхното жилище. Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответницата да му заплаща, като майка и законен представител на малолетните деца П.Й.Т.  и Р.Д.Т. ежемесечна издръжка в размер на 200лв., за всяко от тях, считано от датата на подаване на исковата молба в съда, до настъпване на  пълнолетие на децата и ли до изменение на обстоятелствата.

Ответницата М.К.Х., чрез назначения особен представител не представя по делото писмен отговор. В съдебно заседание взема становище, че предявените искове са допустими, но оспорва същите по размер.

ДИРЕКЦИЯ “СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” Първомай, Отдел “Закрила на детето” не изпраща представител. Представя по делото социален доклад.

Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност и взе предвид доводите и становищата на страните намира за установена следната фактическа обстановка:

От представените по делото удостоверения за раждане по акт № 129/13.07.1998 г. и акт № 160/09.07.2007 г.  се установява, че ответницата е майка на П.Й.Т. – роден на *** г.  и Р.Д.Т., роден на *** г., а ищеца е техен  баща.

От показанията на разпитания свидетел П.Г.Т. се установява, че децата посещават училище.

Ищеца  не представя доказателства за получаваните от него доходи.

Други доказателства не са ангажирани.

Ответницата не представя доказателства във връзка с материалните си възможности.

В представения по делото социален доклад е посочено, че бащата, подпомаган от своите родители осигурява подходящи условия за отглеждане на децата. В заключение се сочи, че присъждането на адекватна месечна издръжка ще бъде в интерес на цялостното развитие на децата и ще позволи да бъдат задоволявани растящите им потребности.

С оглед изясняване на обстоятелствата по делото са допуснати и събрани гласни доказателства. От показанията на разпитаните свидетели, които съдът възприема като непротиворечиви се установява, че от пет гоздини, страните по делото са разделени. Ищеца живее в жилището на родителите си заедно с децата и родителите си, единствено той полага грижи по отглеждането, възпитаването и издръжката на малолетните деца, в грижите получава помощ от своята майка. Установява се също, че от момента на фактическата раздяла на страните ответницата не се е интересувала от децата и не е помагала нито със средства, нито с грижи.

Съгласно разпоредбата на чл.143 ал.2 СК родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка и възможностите на лицето, което я дължи, като минималната издръжка на едно дете е равна на ¼ от размера на минималната работна заплата. Нуждите на лицето, което има право на издръжка, се определят съобразно обикновените условия на живот за него, като се вземат предвид възрастта, образованието и т.н., а възможностите на дължащия издръжка - според неговите доходи, имотното му състояние, квалификация. Присъдената издръжка следва да задоволява поне минимално необходимите нужди от средства за отглеждане на детето. Следва да се има предвид и изменената икономическа обстановка в страната, поскъпването на стоките и услугите, но със съображението, че това важи и за двете страни в процеса.

Съдът намира, че за задоволяване потребностите на детето П.Й.Т., – роден на *** г., с оглед възрастта му, възможностите на неговите родители, нормативната уредба за размера на дължимата издръжка и събраните по делото доказателства, е необходима и достатъчна ежемесечни издръжка в размер на 160 лева, от които ответницата следва да заплаща 80 лв., а останалата част от сумата следва да се поеме от бащата, ведно с грижите по отглеждане и възпитаване на детето. В останалата му част до претендираната от ищеца издръжка в размер на 200 лв, иска се явява недоказан и неоснователен, поради което следва да бъде отхвърлен.

Съдът намира, че за задоволяване потребностите на детето Р.Д.Т., роден на *** г., с оглед възрастта му, възможностите на неговите родители, нормативната уредба за размера на дължимата издръжка и събраните по делото доказателства, е необходима и достатъчна ежемесечни издръжка в размер на 120 лева, от които ответницата следва да заплаща 60 лв., а останалата част от сумата следва да се поеме от бащата, ведно с грижите по отглеждане и възпитаване на детето. В останалата му част до претендираната от ищеца издръжка в размер на 200 лв, иска се явява недоказан и неоснователен, поради което следва да бъде отхвърлен.

На основание чл.78 ал.6 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати по сметка на ПРС ДТ в размер на 201,60 лв. и сумата от 100,00 лв., представляваща  възнаграждение за особен представител по чл.47 ал.6 ГПК.

Водим от горните мотиви, съдът

 

                                                 Р  Е  Ш  И :

 

ОСЪЖДА М.К.Х., ЕГН **********,***, настоящ адрес ***, представлявана на основание чл.47 ал.6 ГПК от адв.С.С.,***, да заплаща на малолетното си дете П.Й.Т., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Д.Т.Т., ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на 80,00 /осемдесет/лв., считано от датата на завеждане на иска – 12.04.2010г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за изменение или прекратяване на издръжката, КАТО ОТХВЪРЛЯ иска в останалата част до претендирания размер, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА М.К.Х., ЕГН **********,***, настоящ адрес ***, представлявана на основание чл.47 ал.6 ГПК от адв.С.С.,***, да заплаща на малолетното си дете Р.Д.Т., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Д.Т.Т., ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на 60,00 /шестдесет/лв., считано от датата на завеждане на иска – 12.04.2010г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за изменение или прекратяване на издръжката, КАТО ОТХВЪРЛЯ иска в останалата част до претендирания размер, като неоснователен и недоказан.

            ОСЪЖДА М.К.Х., ЕГН **********,***, настоящ адрес ***, представлявана на основание чл.47 ал.6 ГПК от адв.С.С.,***,  да заплати ДТ върху присъдената издръжка в размер на 201,60 лв /двеста и един лева и шестдесет стотинки/  и сумата от 100,00 /сто/ лв., представляваща  възнаграждение за особен представител по чл.47 ал.6 ГПК  по сметка на РС.

            Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от 16.09.2010г., пред Пловдивски Окръжен съд.

 

 

 

                                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :/п/

МЗ/ВК