Р Е Ш Е Н И Е

 

   № 26                            13.04.2010 година                    град Първомай

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                 ІІ ГРАЖДАНСКИ състав

На тридесети март                                                                   2010 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                      Председател: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ                                                    

 

Секретар: Таня Петрова  

Прокурор: 

като разгледа докладваното от СЪДИЯ МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

гр.дело № 46 по описа за 2010 година и за да се произнесе, съобрази:

 

Предявени са два иска за присъждане на издръжка с правно основание чл.144 от СК и за присъждане на издръжка за минало време с правно основание чл.149 от СК .

Ищцата Х.С.Б. твърди в исковата си молба, че ответникът С.К.С. е неин баща, като тя не живее при него от момента на раждането си. Твърди също, че е родена на *** година. През  2009 година е завършила средното си образование. През м.10 2009година кандидатствала и била приета за студентка първи курс, редовно обучение по специалност „Медицинска биология” в Пловдивски университет „Пайсий Хилендарски”. Заявява, че не работи и за отглеждането и издръжката й грижи е поела единствено майка й. Заявява, че поради поскъпването на всички стоки и услуги майка й не е в състояние да я издържа като студентка. Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да й заплаща ежемесечна издръжка 150лв., считано от м.10 2009г. ведно със законните последици.

Ответникът С.К.С.,  представя писмен отговор в срока по чл.131 ГПК, в който заявява, че издържа и друг свой непълнолетен низходящ и изплащането на издръжка на ищцата, ще представлява особено затруднение за него. Алтернативно моли да се определи издръжка в минимален  размер.

          Съдът като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като взе предвид становищата и доводите на страните приема за установена следната фактическа обстановка:

          Видно от представеното удостоверение за раждане по акт № *** година., ответникът е законен баща на ищцата Х.С.Б.. От същото се установява, че ищцата е родена на *** година и е навършила пълнолетие.

          От представеното уверение №0904541027/16.11.2009 година на ПУ „П.Хилендарски” Пловдив, Биологически факултет се установява, че ищцата е записана през 2009/2010г. в първи семестър на първи курс, редовно обучение за образователно квалификационна степен „бакалавър”, специалност „Медицинска биология”. По делото са ангажирани гласни доказателства от които е видно, че майката на ищцата и осигурява средства за издръжка и същата не притежава имущество от което да получава доходи.

Ответникът не ангажира доказателства за материалните си възможности.

          Съгласно разпоредбите на чл.144 от СК родителите дължат издръжка на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши или висши учебни заведения за предвиденият срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение. Издръжката по тази алинея се дължи, ако тя не съставлява особени затруднения за родителите. Или, за да се уважи иска по чл.144 от СК законът изисква да са налице следните предпоставки: пълнолетните деца да учат редовно в средни, полувисши или висши учебни заведения за предвиденият срок на обучение; да не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си; да са на възраст до 20 години, вкл. при обучение в средно и на 25 години, вкл. при обучение в полувисше или висше учебно заведение; и издръжката да не съставлява особени затруднения за родителите.

          Като взе предвид така обсъдените доказателства, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.144 от СК – ищцата учи редовно обучение в висше учебно заведение и няма доходи и имущество, от което да се издържа. Съдът счита, че даването на издръжка в размер на 80,00лв. няма да представлява особено затруднение за ответника, поради което счита, че иска се явява основателен и следва да бъде уважен до този размер. В останалата част до претендирания размер искът следва да бъде отхвърлен като недоказан.

Ищцата е предявила иск за присъждане на издръжка за минало време – считано от месец октомври 2009 година. Съобразно разпоредбата на чл.149 от СК, издръжка за минало време може да се търси най-много за една година назад, преди завеждане на иска. Ищцата не ангажира никакви доказателства, че през периода месец октомври 2009 година до 22.02.2010 година /завеждане на иска/ са били налице предпоставките на чл. 144 от СК, поради което съдът счита, че иска по чл.149 от СК се явява неоснователен и недоказан и като такъв следва да бъде отхвърлен.

На осн. чл. 78, ал.3 от ГПК, следва да бъде осъден ответника да заплати на ищцата направените по делото разноски, съразмерно с уважената част от иска – сумата от 106 лв., за адвокатски хонорар.

На основание чл.78 ал.6 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати по сметка на Районен съд Първомай, сумата от 115, 20 лв., представляваща държавна такса върху тригодишните падежи на така присъдената издръжка.

          Водим от горните мотиви, съдът 

   

Р  Е  Ш  И :

 

ОСЪЖДА С.К.С., ЕГН **********,***, да заплаща на Х.С.Б., ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на 80,00 /осемдесет/лв., считано от завеждане на иска – 22.02.2010 година, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на основания за изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ иска в останалата част до претендирания размер, като неоснователен и недоказан.

ОТХВЪРЛЯ предявения от Х.С.Б., с п.а. против С.К.С., с п.а. иск с правно основание чл.149 от СК за присъждане на ежемесечна издръжка в размер на 150 лв. за минало време - за периода месец октомври 2009 година до 22.02.2010 година, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА С.К.С., с п.а. ДА ЗАПЛАТИ на Х.С.Б., с п.а сумата от 106 лв /сто и шест лева/, представляваща направени по настоящото производство разноски, съобразно уважената част на иска.

ОСЪЖДА С.К.С., с п.а. да заплати ДТ върху присъдената издръжка в размер на 115,20 лв /сто и петнадесет лева и двадесет стотинки/ по сметка Районен съд Първомай.

          Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от 13.04.2010година, пред Пловдивски Окръжен съд.

 

 

РАЙОНЕН  СЪДИЯ : /п/

 

МЗ/ВК