Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  84                                         01.10.2010 година                      Град  Първомай

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                    II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На втори септември                                                                                Година 2010 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: Таня Петрова               

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 5 по описа за 2010 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 Производството е образувано по искова молба на З.С.З., ЕГН **********,***, ст.108 против  Н.Г.З., ЕГН **********,***, З.Г.З., ЕГН ********** и Н.К.З., ЕГН ********** ***. Предявен е иск с правно основание чл.135, ал.1 и ал.2 от ЗЗД.

Ищецът твърди, че с Решение № *** от *** г. по гр.дело № *** по описа за 2007 г., по описа на Пловдивски окръжен съд, влязло в сила на 23.05.2008 г., първия ответник Н.Г.З. е осъден да му заплати сумата от 10000 лв, представляваща неизплатено задължение по договор за заем от 01.01.2004 г., ведно със законната лихва, считано от 14.09.2007 г. до окончателното и изплащане и 4 600 лв договорна лихва, произходяща от същия договор, както и сумата в размер на 1386 лв. разноски по делото. Твърди, че се снабдил с изпълнителен лист и било образувано изп.д. № ***, по описа на ЧСИ К.П., с рег. № ***, с район на действие Окръжен съд Пловдив. След образуването на производството по гр.дело № *** по описа на ОС Пловдив за 2007 г. длъжникът Н.Г.З. прехвърлил на втория ответник З.Г.З. собствения си недвижим имот, подробно посочен в исковата молба. Втория ответник чрез възмездната сделка придобил недвижимия имот в режим на СИО, заедно с третия ответник Н.К.З.. Сочи, че поради извършената възмездна сделка, длъжникът се поставил в неплатежоспособност спрямо него. Твърди, че с договор за доброволна делба на наследствени недвижими имоти, първия ответник Н.Г.З. е отчуждил недвижими имоти в полза на втория ответник З.Г.З., като не е получил дял

Моли съда да постанови решение, по силата на което на основание чл. 135 от ЗЗД да обяви за недействителни спрямо него като кредитор, сделката за покупко-продажба на НЕДВИЖИМ ИМОТ обективирана в Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ***, том ***, рег.№ ***, дело № *** от *** г., на нотариус Н. К.,  вписана в регистъра на Нотариална камара на РБългария под  № ***, с район на действие Районен съд Първомай и Договор за доброволна делба на наследствени недвижими имоти, находящи се в гр.П., кв.Д. акт № ***, том ***, рег. № ***/*** г., на нотариус Н. К.,  вписана в регистъра на Нотариална камара на РБългария под  № ***, с район на действие Районен съд Първомай, досежно имота представляващ празно дворно място от 710.00 кв.м., находящо се в гр.П., кв. Д., съставляващо УПИ с предназначение за жилищно строителство с № І - 408, в кв.21 по плана на кв.Д., гр.П., с приложена дворищна и улична регулация.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК е постъпил писмен отговор  от ответниците, в който сочат, че оспорват изцяло иска. Подробни съображения излагат в отговора. В съдебно заседание не се явяват и не изпращат процесуален представител. Молят предявеният иск като неоснователен и недоказан да бъде отхвърлен.

   Съдът след като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, ведно със становищата и доводите на страните  и на основание чл.235 от ГПК намира за установено следното:

   Не се спори по делото, че с нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ***, том ***, рег.№ *** дело № ** от 2009 г., на нотариус Н. К.,  вписана в регистъра на Нотариална камара на РБългария под  № **, с район на действие Районен съд Първомай Н.Г.З. продал на З.Г.З. следния свой собствен недвижим имот, а именно: празно дворно място от 595.00 кв.м., находящо се в гр.П., кв. Д., съставляващо УПИ с предназначение за жилищно строителство с № ХХІ - 408, в кв.21 по плана на кв.Д., гр.П., утвърден със Заповед № *** г. и изменен със Заповед № РД-*** г. на Кмета на Община Първомай, при граници: улица, УПИ ХХІІ-408, УПИ ІІ-409, УПИ ХІХ-407 и УПИ ХХ-408, с приложена дворищна и улична регулация.

Видно от представената по делото декларация от ответника З.Г.З., същия е придобил недвижимия имот в режим на СИО с третия ответник Н.К.З.. От представеното удостоверение за наследници на Г. З. Д. е видно, че Н.Г.З. и З.Г.З. са братя.

Не се спори по делото, че с Договор за доброволна делба на наследствени недвижими имоти акт № ***, том ***, рег. № *** г., на нотариус Н. К.,  вписана в регистъра на Нотариална камара на РБългария под  № ***, с район на действие Районен съд Първомай между Н.Г.З. и З.Г.З. в дял на втория ответник, бил поставен имот представляващ празно дворно място от 710.00 кв.м., находящо се в гр.Първомай, кв. Дебър, съставляващо УПИ с предназначение за жилищно строителство с № І - 408, в кв.21 по плана на кв.Д., гр.П., при граници от две страни улици, УПИ ІІ-409 и УПИ ХХІІ-408 с приложена дворищна и улична регулация, като при извършената делба първия ответник Н.Г.З. не получил дял за уравнение.

Съдът е сезиран с иск с правно основание чл. 135 от ЗЗД, предявен от З.С.З. против Н.Г.З., З.Г.З. и Н.К.З. за обявяване недействителни спрямо него като кредитор, сделката за покупко-продажба на недвижим имот обективиран в НА № ***, том ***, рег.№ ***, дело № *** от *** г., на нотариус Н. К.,  вписана в регистъра на Нотариална камара на РБългария под  № ***, с район на действие Районен съд Първомай и договор за делба на наследствени недвижими имоти акт № ***, том ***, рег. № *** г., на нотариус Н. К.,  вписана в регистъра на Нотариална камара на РБългария под  № ***, с район на действие Районен съд Първомай между Н.Г.З. и З.Г.З., досежно имот представляващ празно дворно място от 710.00 кв.м., находящо се в гр.П., кв. Д., съставляващо УПИ с предназначение за жилищно строителство с № І - 408, в кв.21 по плана на кв.Д., гр.П., при граници от две страни улици, УПИ ІІ-409 и УПИ ХХІІ-408 с приложена дворищна и улична регулация.

За да бъде уважен искът по чл. 135, ал.1 от ЗЗД  е необходимо да са налице предвидените в закона предпоставки, а именно – ищецът да има качеството на кредитор, длъжника да е знаел за увреждането при отчуждаването на имотите на трето лице и последното да е знаело също за увреждането на кредитора, тъй като се касае за възмездна сделка. В случая, според законовата презумпция, знанието се предполага с оглед родствената връзка между Н.Г.З. и З.Г.З., тъй като двамата са братя, а третия ответник Н.К.З. е съпруга на З.Г.З.. Несъмнено ищецът е кредитор на първия ответник Н.Г.З. по сключената между тях сделка / договор за заем от 01.01.2004 г., като задължението е установено с влязло в сила съдебно решение, по което на 02.06.2008 г. е издаден изпълнителен лист/. Съдът намира за безспорно установено, че първият ответник-длъжник по договора за заем е знаел, че уврежда ищеца с отчуждаването на имоти на трето лице, тъй като го лишава от възможността да насочи принудителното изпълнение към тези имоти. Този извод се налага и от писмените доказателства, а именно, че ответникът е прехвърлил собствеността върху процесните недвижими имоти след възникване на вземането на кредитора, видно от данните по издадения изпълнителен лист. Първия ответник дължи плащане на задължението по договора за заем от 14.09.2007 г., като от тази дата ищеца има качеството на кредитор спрямо него, а сделките по прехвърляне на имота са осъществени съответно на 16.02.2008 г. и на 16.02.2009 г.

При съвкупната преценка на събраните по делото доказателства, съдът намира, че са налице предпоставките, при които искът по чл. 135, ал.1 от ЗЗД следва да бъде уважен, а именно: ищецът има качеството на кредитор по договор за заем от 01.01.2004 г., вземането на кредитора е възникнало на 14.09.2007 г., като задължението е установено с влязло в сила съдебно решение, по което на 02.06.2008 г. е издаден изпълнителен лист; длъжникът по договора за заем е знаел за увреждането при продажбата на имота на трето лице, като продава имота на трето лице и то в срока за доброволно изпълнение на задължението си,  третото лице е знаело за увреждането на кредитора /чл. 135, ал.2, изр.2/, съгласно законовата презумпция и липсата на доказателства, които да я оборват. Ето защо , съдът намира, че предявеният иск за обявяване за недействителен спрямо ищеца договор за покупко-продажба на недвижим имот и договор за делба на наследствени имоти, относно единия имот предмет на сделката, се явява основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

На основание чл. 78, ал.1 ГПК ответниците следва да бъдат осъдени да заплатят на ищеца направените от последния разноски в размер на 960,56 лв., представляващи възнаграждение за един адвокат и ДТ.

   Водим от горните мотиви, съдът

                                  

                                          Р   Е   Ш   И :

 

             ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН по отношение на З.С.З., ЕГН **********,***, ст.108 договор за покупко-продажба на недвижим имот, обективиран в нотариален акт № ***, том ***, рег.№ ***, дело № *** г., на нотариус Н. К.,  вписана в регистъра на Нотариална камара на РБългария под  № ***, с район на действие Районен съд Първомай, по силата на който на 16.02.2009 г. Н.Г.З., ЕГН **********,*** продава на З.Г.З., ЕГН ********** *** по време на брака му с Н.К.З., ЕГН ********** ***, следния свой недвижим имот празно дворно място от 595.00 кв.м., находящо се в гр.Първомай, кв. Дебър, съставляващо УПИ с предназначение за жилищно строителство с № ХХІ - 408, в кв.21 по плана на кв.Д., гр.П., утвърден със Заповед № *** г. и изменен със Заповед № РД-*** г. на Кмета на Община Първомай, при граници: улица, УПИ ХХІІ-408, УПИ ІІ-409, УПИ ХІХ-407 и УПИ ХХ-408, с приложена дворищна и улична регулация, за сумата от 3 000 лв.

               ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН по отношение на З.С.З., ЕГН **********,***, ст.108 договор за делба на наследствени недвижими имоти акт № ***, том ***, рег. № *** г., на нотариус Н. К.,  вписана в регистъра на Нотариална камара на РБългария под  № ***, с район на действие Районен съд Първомай, относно следния недвижим имот представляващ празно дворно място от 710.00 кв.м., находящо се в гр.П., кв. Д., съставляващо УПИ с предназначение за жилищно строителство с № І - 408, в кв.21 по плана на кв.Д., гр.П., при граници от две страни улици, УПИ ІІ-409 и УПИ ХХІІ-408 с приложена дворищна и улична регулация, по силата на който на 16.02.2008 г. имота е поставен в дял на З.Г.З., ЕГН ********** *** .

 

              ОСЪЖДА Н.Г.З., ЕГН **********,***, З.Г.З., ЕГН ********** ***  и Н.К.З., ЕГН ********** *** да заплатят на  З.С.З., ЕГН **********,***, ст.108, сумата в размер на 960,56 лв., представляваща разноски по делото.

  РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в двуседмичен срок от получаването на съобщението до страните, че е изготвено пред Пловдивски окръжен съд.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

 

 

МЗ/НК