Н Е П Р И С Ъ С Т В Е Н О     Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер 49                                          09.06. 2010 година                        Град  Първомай

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                      II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На единадесети май                                                                                  Година 2010 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: Таня Петрова               

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 4 по описа за 2010 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 422 от ГПК, във връзка с чл.213, ал.1 от КЗ.

Ищецът ЗПК „***” АД *** твърди в исковата си молба, че на 01.10.2005г. е влязъл в сила Рамков договор за застраховка № 000-8-009/0010557 – А, сключен между ЗПК „***” АД /с предишно наименование ЗК „***” АД/ и „***” АД /***/. По силата на горепосочения договор, ЗПК ***” АД покрива неплащане на дължими от страна на картодържателя погасителни вноски към застрахования – ***. Твърди, че ответникът Д.А.Т. е имал сключен договор за издаване на кредитна карта *** и не е изплатил дължимата към *** сума в размер на 801,31лв. В резултат на неплащането от страна на ответника, във връзка с настъпилите за *** вреди, в ЗПК „***” АД била заведена щета под № 16116100003/2007г. по Общи условия на застраховка „Кредити” и Специални условия по застраховка „Кредит погасяване на части” /Потребителски кредит/. По настъпилото застрахователно събитие, ЗПК „***” АД изплатила на *** обезщетение в размер на 602,49 лв, главница и 198,82 лв, лихва за забава от 27.06.2007 година до 15.05.2009 година. Изплащането на застрахователно обезщетение било извършено в съответствие с чл.12.2 от Рамковия договор – служебно от *** от сметката на застрахователното дружество, разкрита при банката, за което ЗПК „***” АД дала съгласие за плащането. По силата на чл. 402, ал.1 от ТЗ /отм./ и чл. 213, ал.1 от КЗ, с изплащане на застрахователното обезщетение по имуществена застраховка „Кредити” – „Кредит погасяване на части” /Потребителски кредит/, ЗПК „***” АД встъпва в правата на застрахования против причинителя на вредата до размера на изплатеното обезщетение по имуществена застраховка. ЗК “***” АД София е подала молба за издаване на заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК. По подаденото заявление е образувано ч.гр.д. № 118/2009 година, по описа на РС Първомай. Срещу издадената заповед за изпълнение длъжника е подал възражение в законоустановения срок. Във връзка с изплатеното обезщетение по имуществена застраховка „Кредити” – „Кредит погасяване на части” /Потребителски кредит/, на основание чл. 402, ал.1 от ТЗ /отм./ и чл. 213, ал.1 от КЗ, за ЗПК „***” АД се е породил правен интерес от предявяване на настоящия иск. Моли съдът да постанови решение, с което да признае за установено по отношение на Д.А.Т., ЕГН **********,*** , че към момента на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение – 30.05.2009г. е дължал заплащане на ЗК “***” АД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.***, представлявано от С.Х.С. – изпълнителен директор на сумата от 602,49 лв /шестотин и два лева и четиридесет и девет стотинки/ - главница, 198,82 лв /сто деветдесет и осем лева и осемдесет и две стотинки/ - лихва за забава за периода от 27.06.2007 година до 15.05.2009 година, ведно със законната лихва върху главницата и лихвата за забава от 30.05.2009 година, до изплащане на вземането, както и направените по ч.гр. дело № 268/2009г. по описа на РС Първомай разноски в размер на 25 лв /двадесет и пет лева/ - държавна такса и 550 лв /петстотин и петдесет лева/ - възнаграждение за един адвокат.

 Претендира и за направените по делото разноски, включително и адвокатско възнаграждение.

 

В съдебното заседание за ищцовата страна, редовно призовани, не се явява. Постъпила е молба от пълномощника на ищеца, адв.Ч. с която моли да бъде даден ход на делото в негово отсъствие и моли,  ако ответника не се яви в първото по делото заседание, срещу него да бъде постановено неприсъствено решение. Счита, че предявеният иск е основателен, поради което моли на основание чл. 238 от ГПК съда да постанови неприсъствено решение.

Ответникът Д.А.Т., редовно призован не представя писмен отговор на исковата молба, не се явява в съдебното заседание и не изпраща свой представител.

Съдът след като обсъди събраните по делото доказателства, прецени поотделно и в тяхната съвкупност намира, че са налице основанията по ГПК за постановяване на неприсъствено решение и уважаване на така предявения иск. Ищцовата страна прави искане за постановяване на неприсъствено решение, като за това са налице и предпоставките по чл. 238, ал.1 от ГПК, а именно: ответника не е представил в срок отговор на исковата молба; редовно призован, не се явява и не изпращат представител в първото заседание по делото; не е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие. Указани са му последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и неявяването му в съдебно заседание, съобразно изискването на чл. 239, ал.1, т.1 от ГПК. Искът се явява вероятно основателен съгласно изискването на чл. 239, ал.1, предл. 1 от ГПК с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и  представените по делото писмени доказателства.

Предвид горните съображения и на основание чл. 239 от ГПК, съдът счита, че следва да се постанови решение, с което да признае за установено по отношение на ответника дължимостта на сумата по заповедта за изпълнение. В съответствие с чл. 239, ал.2 от ГПК съдът счита, че не следва да се мотивира по същество.

На основание чл. 78, ал.1 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати  и направените по делото разноски в размер на  775 лева, от които 25 лева за държавна такса, 200 лв депозит за вещо лице и  550 лева адвокатски хонорар, съгласно представения по делото договор за правна помощ.

Воден от горните съображения, съдът,

Р   Е   Ш   И  :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Д.А.Т., ЕГН **********,*** , че към момента на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение – 30.05.2009г. е дължал заплащане на ЗК “***” АД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.***, представлявано от С.Х.С. – изпълнителен директор на сумата от 602,49 лв /шестотин и два лева и четиридесет и девет стотинки/ - главница, 198,82 лв /сто деветдесет и осем лева и осемдесет и две стотинки/ - лихва за забава за периода 27.06.2007 година до 15.05.2009 година, ведно със законната лихва върху главницата и лихвата за забава от 30.05.2009 година, до изплащане на вземането, както и направените по ч.гр. дело № 268/2009г. по описа на РС Първомай разноски в размер на 25 лв /двадесет и пет лева/ - държавна такса и 550 лв /петстотин и петдесет лева/ - възнаграждение за един адвокат.

ОСЪЖДА Д.А.Т., ЕГН **********,***  ДА ЗАПЛАТИ на ЗК “***” АД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.***, представлявано от С. Х.С. – изпълнителен директор  сумата от 775 лв /седемстотин седемдесет и пет лева/, представляваща направените по делото разноски.

Решението не подлежи на обжалване.

                             

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

МЗ/ВК