Р Е Ш Е Н И Е

   12

гр. Първомай, 26.02.2010 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на седемнадесети февруари през две хиляди и десета година, в състав:

                                                                        Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 313 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод на основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            Ищецът Й.С.Й. моли да бъде прекратен бракът му с Д.Г.Б., сключен между тях на *** год. В съдебно заседание моли съдът да прекрати брака между страните, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, без да се произнася по въпроса за вината за разстройството му. Не претендира разноски.

Ответникът не се яви в съдебно заседание и не взе становище по иска.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Страните по делото са съпрузи от *** год., видно от представеното удостоверение за граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак № *** год. на Община „***”, обл. С. По време на брака страните нямат родени деца. При сключване на брака никой от съпрузите не е променил фамилното си име.

След брака страните живели заедно, но преди около три-четири години се разделили. От тогава страните били във фактическа раздяла. Това довело до отчуждение между съпрузите, липса на каквато и да е връзка по между им. От брака си нямали родени деца. Това състояние на отношенията им не се променило до настоящия момент и продължавало повече от три години години. Никоя от страните не е правила опит и няма желание да заздрави семейната си връзка.

            За да приеме тази фактическа обстановка съдът прие изцяло като достоверни сведетелските показания на свидетеля Г., дадени под страх от наказателна отговорност, като отчете връзката му със страните по делото – баща на ответницата, както и строго личния характер на семейните отношения, и като съобрази, че фактите, за които свидетелства, са достояние само на най-близките на страните лица.

            При тези доказателства съдът приема, че бракът между страните е дълбоко разстроен. Между тях липсва уважение, доверие и другарски взаимоотношения. Страните са прекъснали всякаква връзка по между си, чужди са един към друг и във фактическа раздяла от повече от три години.

            Бракът е и непоправимо разстроен. Липсва желание и интерес у страните от съвместно съжителство, поради разстройството на брака. Това разстройство не може да се преодолее, за да се очаква възстановяване на брачната връзка. Ето защо, като дълбоко и непоправимо разстроен, бракът следва да се прекрати, тъй като съществуването му е обществено неоправдано.

            Съдът не следва да се произнася по въпроса за вината на за разстройството на брачните отношения, тъй като никоя от страните не е поискала това, с оглед и разпоредбата на чл. 49, ал. 3 от СК.

            Водим от горните съображения, съдът:

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на *** година в гр. С., общ. „***”, граждански брак между Й.С.Й., с ЕГН: **********,***, със съдебен адрес гр. П., обл. П., ул. „***” № 1 – адв. С.М., и Д.Г.Б., с ЕГН: **********,***, като дълбоко и непоправимо разстроен.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му на страните, чрез връчване на препис.

 

Районен съдия: /П/

 

ЕК/НК