Р Е Ш Е Н И Е

  86

гр.Първомай, 04.10.2010 г.

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и седми септември през две хиляди и десета година, в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

при участието на секретаря Мария Запрянова  

разгледа, докладваното от съдията гр. д. № 220 по описа на съда за  2009 година

за да се произнесе, взе предвид:

Иск на осн. чл. 19, ал. 3 от ЗЗД.

Ищецът А.А.М. моли да бъде обявен за окончателен договор от 01.11.2004 год., с който ответника Е.И.И. е обещал да й продаде собствения си недвижим имот, представляващ дворно място от 820 кв.м, заедно с построеното в него жилище, находящо се в с. К., съставляващо УПИ Х – 488, предназначен за жилищно строителство, в кв. 37 по действащия регулационен план на с. К., обл. П., при граници: улица, УПИ ХІ – 498, УПИ ІІІ – 494 и УПИ ІХ – 487, за сумата от 3000.00 лв., изплатени при подписването на договора, в срок до 20.12.2004 г. Не претендира за разноски.

Ответника, чрез процесуалния си представител адв. Я., назначен на осн. чл. 78, ал. 6 от ГПК, заявяви, че признава иска и не се противопоставят на обявяването му за окончателен, тъй като договорът е редовен от  външна страна, задълженията за заплащане на цената са изпълнени и за ищеца няма друг начин за снабдяване с документ за собственост.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна, следното:

На 01.11.2004 г. между страните по делото е бил сключен предварителен договор, по силата на който ответника  Е.И.И. е обещала на ищцата А.А.М. да и продаде собствения си недвижим имот, представляващ дворно място от 820 кв.м, заедно с построената в него едноетажна жилищна сграда, находящо се в с. К., съставляващо УПИ Х – 488, предназначен за жилищно строителство, в кв. 37 по действащия регулационен план на с. К., обл. П., при граници: улица, УПИ ХІ – 498, УПИ ІІІ – 494 и УПИ ІХ – 487, описан подробно в нотариален акт № ***, том ***, нот. Дело № *** год. на РС Първомай. Уговорена била цена на имота - сумата от 3000 лв., изплатени при подписването на договора, за което била и съставена разписка за заплащане на цената по предварителния договор, с нотариално заверен подпис на ответника, от 01.11.2004 год., неоспорена в процеса. Не се спори между страните и видно от представения договор, т. 4, от датата на подписване на предварителния договор ищецът е влезнал във владение на имота, без да има задължения към продавача. Съгласно чл. 8 от Договора, прехвърлянето на собствеността е следвало да бъде извършено до 20.12.2004 год.

По изложеното в исковата молба, след изтичане на уговорения срок, до който е следвало да се сключи окончателния договор – 20.12.2004 г., ответникът не е могъл да бъде намерен, за да може да се оформи покупко-продажбата в изискуемата по закон нотариална форма, поради което и искът е процесуално допустим.

За да бъде действителен предварителния договор, той трябва да бъде сключен в писмена форма и следва да съдържа уговорки, относно съществените условия на окончателния договор /чл.19 ал.1 и 2 ЗЗД/. Процесния предварителен договор отговаря на всички изисквания за форма и съдържание, сключен е в писмена форма с нотариална заверка на подписите, съдържа уговорки относно предмета, цената и начина на предаване на владението на имота.

Недвижимият имот, предмет на сделката е собственост на ответника. Придобит е на 06.05.1996 год. от нея чрез покупко-продажба, видно от приетия по делото като доказателство Нотариален акт № ***, том ***, дело *** год. на РС Първомай. Видно от подписаната лично декларация на ответника, имотът е придобит преди същата да е сключила брак, следователно е бил лична нейна собственост.

Съгласно чл.19, ал.3 ЗЗД всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор и това право не е обвързано от изпълнение на насрещни задължения. Достатъчно е към момента на предявяването на иска, сделката да не е била оформена по нотариален ред, като с решението си съдът постановява едновременно изпълнение на поетите задължения между страните като замества липсващата воля. Единствената предпоставка за това е този договор да обвързва страните, т.е да е валиден и да не е развален.

Видно от гореизложеното, страните са обвързани от валиден предварителен договор, правото на собственост на ответника е доказано с представения Нотариален акт № ***, том ***, дело *** год. на РС Първомай от 06.05.1996 год., от приложеното удостоверение за данъчна оценка е видно, че за имота няма публични задължения и искът за обявяване на сключения предварителния договор от 01.11.2004 г. е основателен и доказан и следва да бъде уважен.                  

С оглед на гореизложеното, следва да се приложат и последиците от разпоредбата на чл. 364, ал. 1 ГПК, съгласно която ищецът следва да заплати, следващите се разноски по прехвърлянето на имота и следва да разпореди да се впише възбрана върху имота за тия разноски.

Следващите  се такси се определят върху стойността на имота, към момента на прехвърлянето му, съгласно чл. 69, ал. 3 от ЗННД върху по-голямата сума измежду пазарната стойност на имота и удостоверявания материален интерес. Уговорената продажна цена е 3000 лв., но данъчната оценка на имота, видно от приетата в съдебно заседание актуално удостоверение от 27.09.2010 год. е 5999,10 лв., като върху тази стойност следва да бъдат определени дължимите такси за прехвърляне на собствеността. Съгласно т. 8 от Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност следващата се такса е 108,49 лв., дължими по сметката на РС Първомай, а таксата по чл. 47, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси за община Първомай е 2,5%, или 149,98 лева, дължима по сметката на Община Първомай. За цялата сума следва да се впише възбрана върху имота.

От страна на ищеца не се претендират разноски, поради което такива не се присъждат.

Ето защо, съдът

Р  Е  Ш  И  :

 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН предварителния договор от 01.11.2004 г., по силата на който Е.И.И., с ЕГН **********,***, е ПРОДАЛА на А.А.М., с ЕГН **********,***, с адрес за призоваване гр. П., обл. П., ул. „***” № 1, адв. М., собствен имот, представляващ дворно място от 820 кв.м, заедно с построената в него едноетажна жилищна сграда, находящо се в с. К., съставляващо УПИ Х – 488, предназначен за жилищно строителство, в кв. 37 по действащия регулационен план на с. К., обл. П., при граници: улица, УПИ ХІ – 498, УПИ ІІІ – 494 и УПИ ІХ – 487, за сумата от 3000 лв., изплатена при подписването на договора.

ОСЪЖДА А.А.М., с ЕГН **********,***, с адрес за призоваване гр. П., обл. П., ул. „***” № 1, адв. М., да заплати по сметката на РС гр. Първомай нотариална такса по прехвърляне на имота в размер на 108,49 лева и данък по сметка на Община П. в размер на 149,98 лева.

НАРЕЖДА да се впише ВЪЗБРАНА върху дворно място от 820 кв.м, заедно с построената в него едноетажна жилищна сграда, находящо се в с. К., съставляващо УПИ Х – 488, предназначен за жилищно строителство, в кв. 37 по действащия регулационен план на с. К., обл. П., при граници: улица, УПИ ХІ – 498, УПИ ІІІ – 494 и УПИ ІХ – 487, за сумата от 258,47 лв., представляващи разноски по прехвърлянето на имота.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване от страните пред ПОС в двуседмичен срок от получаване на препис от него.

                                                                                               

 

Районен съдия:  /П/

ЕК/НК