Р Е Ш Е Н И Е

   45

гр.Първомай, 04.06.2010 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

   

Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на дванадесети май през две хиляди и десета година, в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова,

като разгледа докладваното от председателя гражданско дело № 143 по описа за 2010 год., за да се произнесе, взе предвид:

Иск за делба във втора фаза на производството – след влязло в сила решение по допускане на делба.

На основание чл. 349 от ГПК е приета претенция за възлагане на допуснатия до делба имот в дял на ищеца. Мотивира претенцията си за възлагане на имота с това, че последният представлява прекратена съпружеска имуществена общност чрез развод, родителските права върху родените от брака деца са предоставени на нея и не притежава друго жилище.

Ответникът не изразява становище.

Съдът, като прецени събраните доказателства,съдът установи:

Направена е претенция за възлагане на недвижимият имот, допуснат до делба, в първо съдебно заседание след влизане в сила на съдебното решени по допускане на делбата по чл. 344, ал. 1 от ГПК.

Допуснатия до делба недвижим имот, представлява дворно място от 400 кв. м, заедно с построените в него жилищна сграда със застроена  площ от 85 кв. м, стопанска постройка със застроена площ от 28 кв. м , лятна кухня със застроена площ от 16 кв.м и навес с площ от 60 кв. м, находящо се в гр. П., съставляващо УПИ ХХVІІ – 1013, предназначен за жилищно строителство, в кв. 79 по действащия регулационен план на гр. П., при граници и съседи: улица, УПИ І – 1014, УПИ ІV – 1012 и УПИ ХХVІ – 1010. С решението по допускане на делба е прието, че имотът, закупен по време на брака, е бил съпружеска имуществена общност, прекратена с развод, с решение № *** год. по бр. дело № *** по описа за *** година на РС Пловдив, влязло в сила на *** год. Видно от приетото по делото като доказателство влязло в сила решение за прекратяване на брака, родителските права върху родените от брака малолетни деца Н. и К., са предоставени за упражняване на майката – ищцата по настоящото дело В.А..

Съгласно приетото по делото, неоспорено от страните заключение на вещото лице М.Я. и становище от главния архитект на Община Първомай, процесният имот е неподеляем.

Съгласно представената от ищцата декларация, неоспорена от ответника, ищцата не притежава друго жилище или друг недвижим имот, освен този, който е предмет на делбата.

При наличието на горните обстоятелства е налице хипотезата на чл. 349 ал. 1 от ГПК – допуснатият до делба недвижим имот е неподеляемо жилище, което е било съпружеска имуществена общност, прекратена с развод, бившият съпругът, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на децата от брака няма собствено жилище, направил е искане да му се предостави в дял имота в срок – в първото съдебно заседание след влизане в сила на решението за допускане на делба. Поради това следва имотът да бъде предоставен в дял на ищеца, като дела на ответника се уравни в пари.

Съгласно приетото заключение на вещото лице, което съдът възприема изцяло, действителната пазарна стойност на имота е 34 980 лв. Правата на страните в делбата са равни или равностойността на дела на всеки е по 17 490 лв.

Съгласно разпоредбата на чл. 349 ал. 1 от ГПК, тъй като няма други имоти, допуснати до делба, делът на ответникът следва да бъде уравнен в пари, или следва да бъде осъдена ищцата да му заплати сумата от 17 490 лева, стойността на дела му, в шест месечен срок от влизане на решението в сила, ведно със законната лихва върху сумата от датата на влизане на решението в сила до окончателното и изплащане. В противен случай, при неизпълнение на задължението за заплащане на стойността на дела на ответникът, решението се обезсилва по право и имотът се изнася на публична продан, съгласно чл. 349, ал. 5 от ГПК.  

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса върху всеки дял по 699,60 лева. Тъй като ищцата изцяло е поела разноските в производството, съгласно чл. 355 от ГПК, според който разноските в производството се поемата от страните, съобразно дяловете им, и направеното от нея искане в съдебно заседание, ответникът следва да бъде осъден да и заплати половината от заплатеното от нея възнаграждение на вещо лице, в размер на 91 лева.

Следва да бъде указано на ответника, че съгласно чл. 349, ал. 3 от ГПК заинтересованите страни могат да впишат законна ипотека върху имота за вземанията си за уравняване на дяловете.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

На осн. чл. 349, ал. 1 от ГПК поставя в дял на В.Х.А., с ЕГН: **********,***, с адрес за призоваване гр. П., ул. „***” № 1 – адв. С.М.,***, заедно с построените в него жилищна сграда със застроена  площ от 85 кв. м, стопанска постройка със застроена площ от 28 кв. м , лятна кухня със застроена площ от 16 кв.м и навес с площ от 60 кв. м, находящо се в гр. П., съставляващо УПИ ХХVІІ – 1013, предназначен за жилищно строителство, в кв. 79 по действащия регулационен план на гр. П., при граници и съседи: улица, УПИ І – 1014, УПИ ІV – 1012 и УПИ ХХVІ – 1010, на стойност 34 980 (тридесет и четири хиляди деветстотин и осемдесет) лева.

ОСЪЖДА В.Х.А., с ЕГН: **********,***, да заплати на А.Н.А., с ЕГН: **********,***, сумата от 17 490 (седемнадесет хиляди четиристотин и деветдесет) лева, представляваща равностойността на дела му от допуснатия до делба недвижим имот, ведно със законната лихва, начиная от влизане на решението в сила.

ОСЪЖДА В.Х.А., с ЕГН: **********,*** и А.Н.А., с ЕГН: **********,***, да заплатят по сметката на районен съд гр.Първомай държавна такса от по 699,60 лева всеки.

ОСЪЖДА А.Н.А., с ЕГН: **********,***, да заплати на В.Х.А., с ЕГН: **********,***, сумата от 91 лева разноски по делото, на основание чл. 355 от ГПК.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив, в двуседмичен срок от получаването му на страните.

 

Районен съдия: /П/

ЕК/НК