МОТИВИ

 

по НАХД № 23 / 2009 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против А.Г.П. ***, област Пловдив, за това, че на 10.11.2008 година в село Крушево, община Първомай, област Пловдив, си служи с контролни знаци: регистрационни табели с ДК № ***, издадени за друго моторно превозно средство – лек автомобил „Москвич 21412” с рама № *** и двигател № ***, собственост на В.К.К. от град Пловдив, - като ги поставя на ползвания от него лек автомобил „Рено Клио” без регистрация, с рама № *** и двигател № *** - престъпление по чл. 345, предложение1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 345, предложение 1 от НК и че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. Предлага вещественото доказателство: два броя регистрационни табели с ДК № *** да се изпрати на разпореждане на началника на сектор ПП и КАТ при Областна дирекция на МВР - Пловдив.

Обвиняемият А.Г.П. се възползва от правото си да не дава обяснения, освен за материалното си и семейно положение, признава вината си, изразява съжаление за стореното и моли за минимално наказание.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият А.Г.П. е роден на 30.05.1965 година в село Г., община Първомай, област Пловдив, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно специално образование, шофьор към ЕТ *** – Пловдив, живущ ***.

 

На 13.12.2001 година свидетелят И.А. *** с нотариално заверен договор за покупко-продажба продава на В.К.К. от град Пловдив (неустановен по делото) лек автомобил „Москвич 21412” с рама № *** и двигател № ***, който впоследствие купувачът не регистрира автомобила в КАТ и за собственик на моторното превозно средство все още се води свидетелят И.М.

През 2004 година обвиняемият А.П. закупува въпросния лек автомобил „Москвич 21412" с ДК № *** от В.К., като двамата не оформят договор за покупко-продажба помежду си в изискуемата от закона форма. В.К. предава автомобила и документите за него на обвиняемия, а последният му плаща уговорената цена.

Обвиняемият А.П. ползва автомобила известно време, след което сваля регистрационните табели с ДК № *** и го продава за скрап без спазване на предвидената законова процедура за бракуване, а документите на автомобила и регистрационните номера остават в дома му.

През месец септември 2007 година обвиняемият А.П. закупува от Република Австрия лек автомобил „Рено Клио" с рама № *** и двигател № ***, но след като се връща в страната и опитва да регистрира автомобила при извършената проверка се установява, че номерът на рамата е пренабит и е отказана регистрация.

Автомобилът остава паркиран пред дома на обвиняемия в село К. без регистрационни табели до месец ноември 2008 година.

На 10.11.2008 година пред дома си в село К. обвиняемият А.П. монтира посредством метални видии регистрационните табели на лекия автомобил „Москвич" на купето на автомобила „Рено Клио" с намерение да го предостави на баща си за ползване в селото.

Следобед на същия ден в дома на обвиняемия идват служители на РУ на МВР – Първомай, пред които той признава, че сам е поставил контролните знаци на реното и доброволно предава демонтираните регистрационни табели и документите на москвича и реното.

Впоследствие част от веществените доказателства са върнати на обвиняемия.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: протокол за оглед на местопроизшествие с приложен фотоалбум (л. 3 – л. 10 от дознанието), постановление за връщане на веществени доказателства (л. 15 от дознанието), справка в АИС на МВР (л. 16 от дознанието), протокол за доброволно предаване (л. 17 от дознанието), документи за двата автомобила и договори за покупко-продажба на автомобил (л. 18 - л. 23 от дознанието), писма на Началник-сектор „Пътна полиция” – Пловдив с разпечатки за собствеността на автомобилите (л. 26 – л. 29 от дознанието), справка за съдимост (л. 30 от дознанието), характеристична справка (л. 31 от дознанието), от веществените такива – два броя регистрационни табели с ДК № ***, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 12 от дознанието) и в съдебно заседание досежно материалното му и имотно състояние и семейно положение, както и от показанията на свидетелите (л. 13 – л. 14 от дознанието) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият А.Г.П. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 345, предложение 1 от НК за това, че на 10.11.2008 година в село Крушево, община Първомай, област Пловдив, си служи с контролни знаци: регистрационни табели с ДК № ***, издадени за друго моторно превозно средство – лек автомобил „Москвич 21412” с рама № *** и двигател № ***, собственост на В.К.К. от град Пловдив, - като ги поставя на ползвания от него лек автомобил „Рено Клио” без регистрация, с рама № *** и двигател № ***.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата поставя на ползвания от него лек автомобил „Рено Клио” без регистрация регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Обвиняемият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно си служи с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство, като ги поставя на ползван от него автомобил.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия А.Г.П. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева. От деянието не са причинени имуществени вреди, обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 6 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, добрите му характеристични данни, липсата на причинени от деянието вреди.

Липсват отегчаващи отговорността обстоятелства.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с ниска степен на обществена опасност, а за ниската обществена опасност на деянието може да се направи извод от размера на предвидената в закона санкция за това престъпление.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК размер, а именно 500,00 (петстотин) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Вещественото доказателство: два броя регистрационни табели с ДК № *** следва да се изпрати на разпореждане на Началника на сектор ПП и КАТ при Областна дирекция на МВР - Пловдив.

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

 

Председател:    (п)      

СЗ / АГ