МОТИВИ

 

по НОХД № 87 / 2008 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

Районна прокуратура - Първомай е повдигнала обвинение против обвиняемия К.В.К., че в началото на месец юли 2006 година в село Градина, област Пловдив, сам е осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната мрежа, с което създал условия за непълно отчитане на потребената вода – престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 234в, ал. 1 от НК и счита, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Изтъква, че обвиняемият следва да се счита неосъждан, тъй като е реабилитиран на основание чл. 78а от НК, същият признава вината си и е оказал съдействие на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина. Намира, че това са смекчаващи отговорността обстоятелства и наказанието глоба по чл. 78а от НК следва да бъде в размер около предвидения минимум.

Обвиняемият К.В.К. се възползва от правото си да не дава обяснения освен за материалното си и семейно положение, признава вината си, изразява съжаление за постъпката си и моли за най-малкото наказание, тъй като е беден.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият К.В.К. е роден на 03.03.1951 година в ***, ЕГН **********, самоопределящ се като циганин, български гражданин, женен, с начално образование, безработен, живущ ***.

Същият до момента е осъждан с три влезли в сила съдебни акта, както следва: по НОХД № 19 / 1976 година на Районен съд – Първомай, по НОХД № 132 / 1979 година на Районен съд – Асеновград и по НОХД № 43 / 1985 година на Районен съд – Първомай, но за всяко от осъжданията му са изтекли сроковете по чл. 82, ал. 1 от НК от изтърпяване на наказанията и същият е реабилитиран на основание чл. 88а, ал. 4 от НК.

 

Обвиняемият К.В.К. и съпругата му - свидетелят Г.П.К. – от 1974 година живеят в *** в къща, в която няма прекарана водоснабдителна мрежа и домакинството се снабдява с вода от намиращ се наблизо извор.

Преди около пет-шест години обвиняемият К. се опитва да изкопае кладенец в двора си, но безуспешно. По-късно добива вода в двора си, но с недостатъчен за семейството му дебит и черпи вода за битовите си нужди от кладенец на съседка.

Иска да се свърже към водопровода, купува тръби и водомер, но служители на В и К не идват да направят свързването, тъй като е необходимо съгласието на сестрата на обвиняемия, а тя отказва.

В началото на месец юли 2006 година обвиняемият решава сам да се свърже към водоснабдителната мрежа, тъй като знае откъде покрай дома му минава главният водопровод, използва и обстоятелството, че в близост до двора му има авария на водопровода и налягането е ниско.

За целта прокопава 30-метров канал от главната тръба на водопровода до дворното си място, отвърта тапата на отклонението за неговата къща и свързва към главната тръба на водопровода предварително закупените тръби, в края на които поставя водопроводно коляно и спирателен кран.

Слез свързването той и съпругата му започват да използват вода за битови нужди, която не се отчита и заплаща.

При извършена на 05.02.2008 година проверка от полицейските органи с представител на ЕООД „Водоснабдяване и канализация” - Пловдив, клон Първомай, е констатирано неправомерното присъединяване към водоснабдителната мрежа.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: Протокол за оглед на местопроизшествие и приложен към него фотоалбум (л. 4 – л. 8 от Дознанието), Справка за съдимост (л. 19 от Дознанието), Характеристична справка л. 20 от Дознанието); обясненията на обвиняемия (л. 10 – л. 11 от Дознанието); показанията на свидетелите (л. 12 – л. 17 от Дознанието) - всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК, както и от дадените в съдебно заседание обяснения от обвиняемия, касаещи други обстоятелства - за семейното му и имуществено състояние.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и обясненията на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият К.В.К. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 234в, ал. 1 от НК за това, че в началото на месец юли 2006 година в село Градина, община Първомай, област Пловдив, сам осъществява неправомерно присъединяване към водоснабдителната мрежа, с което създава условия за непълно отчитане на потребената вода.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл. 234в, ал. 1 от НК, като на инкриминираната дата се свързва към водоснабдителната мрежа без надлежно разрешение и създава условия за непълно отчитане на потребената вода.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Обвиняемият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно извършва свързването, с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия К.В.К. престъпление Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

За извършеното от него престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба до десет хиляди лева, от деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди, същият е пълнолетно лице и следва да се счита неосъждан, тъй като е реабилитиран и предвид разпоредбата на чл. 85, ал. 1 от НК и друг път не се е ползвал от привилегията на този законов институт.

Не е налице и някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 6 от НК, което да се явява пречка обвиняемият да се ползва от привилегията на закона в Раздел ІV на Глава осма от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита като отегчаващо отговорността обстоятелство, че обвиняемият и друг път се е присъединявал по неправомерен начин към водоснабдителната мрежа, наложило изключването му, без да му е търсена наказателна отговорност, но се отчитат и смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, изразяването на съжаление за стореното, нелекото му семейно и материално положение.

Настоящата инстанция намира за ниска обществената опасност на деянието с оглед на мотивацията за извършването му, предвид тежкото материално положение на обвиняемия.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с ниска степен на обществена опасност, затова Съдът е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 500 (петстотин) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Воден от горните съображения, Съдът постанови присъдата.

 

Председател:    (п)      

СЗ / АГ