МОТИВИ

 

по НАХД № 84 / 2008 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против И.Т.Г. и Д.Г.Д.,***, област Пловдив, за това, че на 15.01.2008 година в землището на село Градина, община Първомай, област Пловдив, в съучастие като извършители, без редовно писмено позволително, събират и извозват от горския фонд дървета, включително отсечени и паднали (един пространствен кубичен метър дървета твърди на обща стойност 45,00 лева), като деянието представлява маловажен случай - престъпление по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемите да са осъществили състава на горепосоченото престъпление и че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същите да бъдат освободени от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба около минимума на предвиденото в закона, тъй като при индивидуализация на наказанието трябва да се имат предвид смекчаващите отговорността обстоятелства. Предлага веществените доказателства да се отнемат в полза на държавата.

Обвиняемите се възползват от правото си да не дават обяснения, освен за материалното си и семейно положение, признават вината си, изразяват съжаление за стореното и молят за минимално наказание.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият И.Т.Г. е роден на 06.11.1955 година в село Градина, община Първомай, област Пловдив, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно образование, неработещ, живущ ***, област Пловдив, улица “Никола Вапцаров” № 12.

Обвиняемият Д.Г.Д. е роден на 16.08.1974 година в град Чирпан, област Стара Загора, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно специално образование, неработещ, живущ ***, област Пловдив, улица “Шипка” № 5.

 

На 15.01.2008 година обвиняемите И.Т.Г. и Д.Г.Д. отиват с каруцата на последния в землището на село Градина, област Пловдив в район на държавен горски фонд, отдел 4-М, с намерение да нарежат и извозят дърво, което преди това са видели, че е на земята между другите дървета в гората. За целта носят два ръчни триона и брадва, нарязват дървото, немаркирано с контролна горска марка, натоварват го в каруцата и тръгват да се прибират, но в същото време са забелязани и спрени от свидетеля Найден Петров Делчев, горски стражар в Държавно лесничейство - Първомай, който отговаря за село Градина.

Служителят вижда натоварените в каруцата дърва и установява, че са 1 пространствен куб.м дърва за огрев „твърди”, немаркирани с контролна горска марка. Свидетелят Найден Делчев пита обвиняемите откъде са дървата и двамата посочват мястото и тъй като нямат необходимите документи за добиване и извозване на дървата, свидетелят Найден Делчев им съставя актове за установяване на административно нарушение по Закона за горите. С актовете са иззети инкриминираните вещи, каруцата, трионите и брадвата, които впоследствие са предадени на водещия разследването.

От заключението на извършената лесотехническа експертиза е видно, че стойността на 1 пространствен кубичен метър дърва за огрев „твърди” е 45,00 лева.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: заверено копие от писмо изх. № 37 / 24.01.2008 година (л. 8 от дознанието), писмо от Държавно лесничейство – Първомай до Районна прокуратура – Първомай (л. 9 от дознанието), актове за установяване на административно нарушение, констативни протоколи, разписка за отговорно пазене (л. 14 – л. л. 20 от дознанието), лесотехническа експертиза (л. 33 от дознанието), писмо изх. № 113 / 11.03.2008 година (л. 35 от дознанието), протоколи за доброволно предаване (л. 37, л. 38 от дознанието), протокол за отговорно пазене (л. 39 от дознанието), заверени копия на описание и скица на района на местопрестъплението (л. 42 – л. 43 от дознанието) квитанции за заплащане на равностойността на дървата (л. 44 от дознанието), справки за съдимост (л. 45 – л. 47 от дознанието), характеристични справки (л. 48 – л. 49 от дознанието); от веществените такива – дървата и каруцата – на съхранение в Горски разсадник на Държавно лесничейство – Първомай, двата триона и брадвата – приложени към делото, от обясненията на обвиняемите в досъдебното производство (л. 28 и л. 29 от дознанието) и в съдебно заседание досежно материалното им и имотно състояние и семейно положение, както и от показанията на свидетелите (л. 30, л. 31 от дознанието) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемите като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си

Ø           обвиняемият И.Т.Г. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, тъй като на15.01.2008 година в землището на село Градина, област Пловдив, в съучастие като извършител с Д.Г.Д. ***, област Пловдив, без редовно писмено позволително събира и извозва от горския фонд дървета, включително отсечени и паднали – един пространствен кубичен метър твърди дървета на стойност 45,00 (четиридесет и пет) лева, като деянието представлява маловажен случай;

Ø           обвиняемият Д.Г.Д. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, тъй като на15.01.2008 година в землището на село Градина, област Пловдив, в съучастие като извършител с И.Т.Г. ***, област Пловдив, без редовно писмено позволително събира и извозва от горския фонд дървета, включително отсечени и паднали – един пространствен кубичен метър твърди дървета на стойност 45,00 (четиридесет и пет) лева, като деянието представлява маловажен случай.

От обективна страна с действията си обвиняемите осъществяват обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата съвместно събират и извозват от Държавния горски фонд отсечени и паднали дървета, без да имат изискващото се по закон писмено разрешение.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Обвиняемите разбират обществено опасния характер на извършеното от тях, като предвиждат и обществено опасните последици от деянието, но въпреки това съзнателно събират и извозват дървета и всеки от тях знае, че действа съвместно с другия за настъпването на общия обществено опасен резултат.

Престъплението, извършеното от обвиняемите, се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид, предвид ниската стойност на предмета на престъплението, чистото съдебно минало на обвиняемите, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина - доброволното предаване на инкриминираните вещи, самопризнанията, възстановяването на равностойността на противозаконно отнетото.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемите И.Т.Г. и Д.Г.Д. престъпление Съдът намира, че същите следва да бъдат освободени от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от тях предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация или глоба от сто до триста лева. Причинените от деянието имуществени вреди са възстановени, обвиняемите са пълнолетни лица с чисто съдебно минало, друг път не са се ползвали от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 6 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, ниската стойност на противозаконно отнетото, възстановяването на причинените от деянието вреди.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство за обвиняемия И.Т.Г. Съдът отчита предишно нарушение по Закона за горите, за което през 2001 година има издадено Наказателно постановление.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемите, ги характеризират като лица с ниска степен на обществена опасност, но обществената опасност на деянието е висока, заради интензитета на този вид престъпления. Същевременно Съдът отчита, че обвиняемият И.Г. не работи, грижи се за болната си майка, която е инвалид първа категория, съпругата му също не работи, а обвиняемият Д.Д. се грижи за малко дете и жена му не работи.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че наказанието глоба за всеки от обвиняемите следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК размер, а именно 500,00 (петстотин) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на виновните, на семейното и материалното им положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

На основание чл. 235, ал. 7 от НК следва да се отнеме в полза на държавата предметът на престъплението - един пространствен кубичен метър твърди дървета.

На основание чл. 53, ал. 1, буква А от НК следва да се отнемат в полза на държавата вещите, принадлежали на виновните и послужили за извършване на умишленото престъпление: два броя ръчни триони, един брой брадва, един брой каруца.

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

 

 

 

 

 

 

 

Председател: