МОТИВИ

 

по НОХД № 51 / 2008 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Р.И.Т.,***, област Пловдив, за това, че на 28.02.2008 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – лек автомобил „Сеат Кордоба” с ДК № ***, негова собственост, без да притежава съответното свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за такова деяние (Наказателно постановление № 544 от 23.11.2007 година на РПУ на МВР – Първомай) - престъпление по чл. 343в, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343в, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, но намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер около минимума на предвиденото в закона.

Защитникът на обвиняемия, адвокат С.Я., се съгласява със становището на Прокуратурата за налагане на административно наказание на подзащитния му, като пледира Съдът да се съобрази с направените пълни самопризнания от страна на подзащитния му, с недоброто му материално положение и да наложи минимална глоба.

Обвиняемият Р.И.Т. се присъединява към казаното от защитника си, моли за минимална глоба и изразява съжаление за стореното.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Р.И.Т. е роден на 16.04.1969 година в ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, с основно образование, работник в “Тер – М” ЕООД - Първомай, живущ ***.

На 16.11.2007 година обвиняемият управлява лек автомобил „Трабант” с ДК № *** и около 16:00 часа в село Дълбок извор, община Първомай, област Пловдив, е спрян за проверка от органите на полицията, които установяват, че водачът не притежава свидетелство за управление на МПС. За констатираното нарушение му е съставен АУАН № 544 от същата дата и от Началника на РПУ на МВР – Първомай е издадено Наказателно постановление № 544 от 23.11.2007 година, влязло в сила на 06.02.2008 година, с което е наложено административно наказание глоба.

Следобед на 28.02.2008 година обвиняемият Р.И.Т. *** тръгва с автомобила си „Сеат Кордоба” с ДК № *** за квартал Дебър на град Първомай.

Около 16:20 часа в град Първомай на улица „Княз Борис Първи” до дом № 84 е спрян за проверка от служители на РПУ на МВР – Първомай – свидетелите Д.П.И. и Р.И.А., заради констатирано от тях нарушение – управление на моторно превозно средство с превишена скорост. При проверката свидетелите установяват и факта, че обвиняемият няма свидетелство за управление на МПС.

Направена е справка в сектор „Пътен контрол” при Областна дирекция „Полиция” – Пловдив и се установява, че обвиняемият не притежава свидетелство за управление на МПС и контролен талон.

За констатираните нарушения свидетелят Р.И.А. съставя Акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: справка за регистрирани криминални прояви от обвиняемия (л. 2 от бързото производство); акт за установяване на административно нарушение № 191 / 28.02.2008 година с № на бланката 060245 (л. 8 от бързото производство); заверено копие от акт за установяване на административно нарушение № 544 / 16.11.2007 година с № на бланката 661035 (л. 9 от бързото производство); Наказателно постановление № 544 / 23.11.2007 година на Началника на РПУ на МВР – Първомай (л. 10 от бързото производство); заверено копие от Свидетелство за регистрация, част ІІ (л. 11 от бързото производство); справка в сектор „Пътен контрол” при Областна дирекция „Полиция” – Пловдив (л. 13 от бързото производство); справка за съдимост (л. 14 от бързото производство); характеристична справка (л. 15 от бързото производство); обясненията на обвиняемия, дадени на досъдебното производство (л. 5 от бързото производство) и в съдебното следствие досежно имотното му и семейното му положение; показанията на свидетелите (л. 6 – л. 7 от бързото производство) - всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Р.И.Т. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. чл. 343в, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК за това, че на 28.02.2008 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – лек автомобил „Сеат Кордоба” с ДК № ***, негова собственост, без ад притежава съответното свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за такова деяние (Наказателно постановление № 544 от 23.11.2007 година на РПУ на МВР – Първомай).

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата управлява лекия си автомобил „Сеат Кордоба” с ДК № ***, без да притежава съответното свидетелство за управление на МПС, преди да е изтекла една година от влизане в сила на Наказателното постановление, с което е наказан за същото нарушение по административен ред.

От субективна страна деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл с целени и настъпили обществено опасни последици, като е съзнавал обществено опасния характер на стореното от него, но съзнателно управлява лекия автомобил в нарушение на закона.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Р.И.Т. престъпление Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него, предвижда наказание лишаване от свобода до две години. От деянието няма причинени вреди, обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 6 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, добрите му характеристични данни и трудовата му и семейната му ангажираност.

Отегчаващи отговорността обстоятелства няма.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 500 (петстотин) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Председател:    (п)      

СЗ / АГ