МОТИВИ

 

по НОХД № 197 / 2007 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия З.В., от Република Гърция, за това, че на 27.07.2007 година в землището на град Първомай, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Тойота Рав” с ДК № *** (собственост на “Терна АТТКТ” АД – София) е нарушил правилата за движение по пътищата (чл. 37, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: “При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства...” и ал. 2 от същия законов текст: “Водачът на нерелсово пътно превозно средство, завиващо наляво или надясно за навлизане в крайпътна територия, като двор, предприятие, гараж, паркинг, бензиностанция и други подобни, е длъжен да пропусне пътните превозни средства и пешеходците, движещи се по пътя, който той напуска.”), при което е допуснал да причини по непредпазливост средна телесна повреда на повече от едно лице - средна телесна повреда на Ю.В.И. ***, изразяваща се в счупването на костите на лявата предмишница, довело до трайно затрудняване на движенията на лявата ръка за срок от около 4-5 месеца при благоприятен ход на оздравителните процеси, и средна телесна повреда на С.Р.Б. ***, изразяваща се в счупване на дясната бедрена кост, довело до трайно затрудняване на движението на десния крак за не по-малко от 8-10 месеца при обичайно развитие на оздравителните процеси) и от деянието са причинени значителни имуществени вреди в размер на 1600,00 лева по лек автомобил „Опел Вектра” с ДК № ***, собственост на А.Г.А. *** - престъпление по чл. 343, ал. 3, предложение 2, алтернатива 1, буква А, предложение 1, алтернатива 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343, ал. 3, предложение 2, алтернатива 1, буква А, предложение 1, алтернатива 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, но намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер между минимума и средата на предвиденото в закона, както и да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство. Моли Съдът да осъди обвиняемия да заплати и направените по делото разноски.

Защитникът на обвиняемия, адвокат П.П., се съгласява със становището на Прокуратурата за налагане на административно наказание на подзащитния му, като пледира Съдът да се съобрази с чистото съдебно минало и всички други обстоятелства, смекчаващи отговорността на обвиняемия, и да наложи глоба в минимален размер. Моли подзащитният му да не бъде лишаван от право да управлява моторно превозно средство, като изтъква причини, свързани с естеството на трудовата му дейност.

Обвиняемият З.В. се присъединява към казаното от защитника си и моли да не му се отнема свидетелството за управление на МПС, тъй като това е свързано с ежедневната му работа. Изразява съжаление за случилото се.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият З.В. е роден на 23.12.1943 година в град ***, женен, неосъждан, със средно техническо образование, работещ като главен бригадир във фирма “Терна” – България, живущ в ***.

Обвиняемият З.В. пребивава временно в Република България и живее в ***, тъй като работи като главен бригадир във фирма „Терна” АД - София, която се занимава с изграждането на жп линия Първомай - Свиленград.

Сутринта на 27.07.2007 година обвиняемият В. и свидетелят И.К. от *** тръгват от град Садово за град Първомай по работа, свързана с изграждането на жп линията за Свиленград. Пътуват със служебен лек автомобил „Тойота Рав” с ДК № ***, собственост на „Терна” АД – София, който обвиняемият управлява по ГП І-8. Платното е двупосочно, разделено от пътна маркировка двойна смесена линия. Настилката е асфалтова, суха, без неравности и замърсявания. Времето сутринта (около 08:00 часа) е слънчево и сухо, с добра видимост.

Същевременно в посока град Пловдив се движи лек автомобил „Опел Вектра” с ДК № ***, собственост по документи на свидетеля А.Г.А. ***, но закупен и неизплатен изцяло от свидетеля М.С.Р. също от ***. Автомобила управлява свидетелят Р., а с него пътуват и свидетелите С.Р.Б. (на предна седалка) и дъщеря му Ю.В.И. (на задна седалка), и двамата от ***.

Преди град Първомай обвиняемият трябва да завие наляво от ГП І-8, за да навлезе по черен път и да се придвижи до обекта на фирмата. Той предприема маневрата, като включва ляв мигач, но малко подминава пътя. Забелязва лекия автомобил „Опел Вектра”, движещ се в посока Пловдив, но помисля, че е далече и решава да извърши маневрата за завиване наляво.

Свидетелят Р. вижда навлизащия в лентата му за движение автомобил, управляван от обвиняемия в посока към черния път, поради което реагира, като задейства спирачната система, но не успява да предотврати сблъсъка.

След на настъпилия удар двата автомобила се завъртат - тойотата се установява в посока Пловдив на банкета, а опелът – в лентата за движение по посока Пловдив с предна част, насочена на североизток (към черния път).

Обвиняемият В. и свидетелят К. слизат от автомобила си и заедно със свидетелите Р. и И. се опитват да извадят затиснатия свидетел Б., но не успяват.

При настъпилото пътнотранспортно произшествие са пострадали водачът на лекия автомобил „Опел Вектра” - свидетелят Р., и пътуващите с него свидетели – Б. и И., като при извършените по-късно медицински прегледи на свидетеля Р. са установени леки наранявания, а на свидетелите Б. и И. са констатирани фрактури, поради което двамата са откарани в болница в град Пловдив, в която им са извършени операции.

След пристигането си органите на реда изпробват обвиняемия В. за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство Алкомер 931 с № 0249601, при което техническото средство не отчита наличие.

На свидетеля Р. е издаден талон за медицинско изследване. Видно от извършената по делото химическа експертиза, в кръвта на свидетеля към момента на настъпилото ПТП не е доказано наличието на алкохол.

От заключенията на назначените и извършени в хода на досъдебното производство съдебномедицински експертизи е видно, че при настъпилото на 27.07.2007 година пътнотранспортно произшествие на Ю.В.И. е причинено счупване на двете кости на лявата предмишница, довело до трайно затрудняване на движението на лявата ръка за срок от около 4-5 месеца при обичайно развитие на оздравителните процеси, и на С.Р.Б. е причинено раздробяващо счупване на дясната бедрена кост в средната й трета, довело до трайно затрудняване на движението на десния крак за не по-малко от 8-10 месеца при обичайно развитие на оздравителните процеси, както и контузия на главата и сътресение на мозъка - т.е. и на двамата свидетели е причинена средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК, а на свидетеля С.Б. – и разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК (лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1 от НК).

От заключението на автотехническата експертиза е видно, че мястото на удара между лек автомобил „Опел Вектра” и лек автомобил ”Тойота Рав” е по дължина на пътното платно на около 1,80 метра западно от възприетия ориентир и по широчина на пътното платно на около 1,70 метра южно от ориентира. Скоростта на движение на опела в зоната на произшествието е около 60 км/ч, а скоростта на тойотата – около 29 км/ч. Причината за настъпилото ПТП е технически неправилно предприетата маневра завой наляво от водача на „Тойота Рав” – обвиняемия В., в момент и на разстояние пред приближаващия „Опел Вектра”, така че водачът, свидетелят Р., не е имал техническа възможност да спре автомобила преди мястото на сблъсъка и лекият автомобил „Тойота Рав” попада в опасната зона на лекия автомобил „Опел Вектра”.

От автооценъчната експертиза е видно, че по лек автомобил „Опел Вектра” с ДК № *** са причинени имуществени вреди на стойност 1600,00 лева.

След образуване на дознанието обвиняемият З.В. обезщетява със сумата от общо 22000 (двадесет и две хиляди) лева всеки един от пострадалите, за което по делото има представени нотариално заверени разписки.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: нотариално заверени разписки (л. 15 – л. 17 от делото); протокол за оглед на местопроизшествие с приложените към него скица и фотоалбум (л. 2 – л. 11 от дознанието); заверени копия от страници на гръцки паспорт, свидетелство за управление на МПС и превод на документа (л. 14 – л. 15, л. 70 – л. 72 от дознанието); копие от свидетелство за регистрация на моторно превозно средство, част ІІ, № *** (л. 16 от дознанието); копия от лична карта, свидетелство за управление на МПС и контролен талон на името на свидетеля М.Р. (л. 17 от дознанието); копие от свидетелство за регистрация на моторно превозно средство, част ІІ, № *** (л. 18 от дознанието); съдебномедицински експертизи (л. 35 – л. 37, л. 39 – л. 40 от дознанието); автотехническа експертиза (л. 42 – л. 53 от дознанието); автооценъчна експертиза (л. 55 – л. 57 от дознанието); протокол за химическа експертиза за определяне концентрацията на алкохол в кръв и урина, талон за медицинско изследване и протокол за медицинско изследване (л. 63 – л. 66 от дознанието); копие от протокол на медицинска комисия (л. 67 от дознанието); протоколи за доброволно предаване и постановления за връщане на веществени доказателства (л. 76 – л. 79 от дознанието); справка за съдимост (л. 83 от дознанието); характеристична справка (л. 84 от дознанието); обясненията на обвиняемия (л. 22 от дознанието); показанията на свидетелите (л. 23 – л. 33 от дознанието) - всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

Всяко от експертните заключенията, неоспорени от страните, Съдът кредитира като пълно, ясно и обосновано, изготвено с необходимите професионални знания в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият З.В. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. чл. 343, ал. 3, предложение 2, алтернатива 1, буква А, предложение 1, алтернатива 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК за това, че на 27.07.2007 година в землището на град Първомай, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Тойота Рав” с ДК № *** (собственост на “Терна АТТКТ” АД - София) е нарушил правилата за движение по пътищата (чл. 37, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: “При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства...” и ал. 2 от същия законов текст: “Водачът на нерелсово пътно превозно средство, завиващо наляво или надясно за навлизане в крайпътна територия, като двор, предприятие, гараж, паркинг, бензиностанция и други подобни, е длъжен да пропусне пътните превозни средства и пешеходците, движещи се по пътя, който той напуска.” и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице (на Ю.В.И. ***, изразяваща се в счупване на двете кости на лявата предмишница, довело до трайно затрудняване на движението на лявата ръка за срок от около 4-5 месеца при обичайно развитие на оздравителните процеси, и на С.Р.Б. ***, изразяваща се в раздробяващо счупване на дясната бедрена кост в средната й трета, довело до трайно затрудняване на движението на десния крак за не по-малко от 8-10 месеца при обичайно развитие на оздравителните процеси) и от деянието са причинени значителни имуществени вреди в размер на 1600,00 (хиляда и шестстотин) лева по лек автомобил „Опел Вектра” с ДК № ***, собственост на А.Г.А. от ***.

С деянието обвиняемият осъществява и състава на чл. 343, ал. 1, буква Б от НК, но според принципа на поглъщането при транспортните престъпления, престъплението следва да се квалифицира единствено по посочения по-горе текст (Постановление № 1 / 1983 година на Пленума на ВК).

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата управлява лекия си автомобил „Тойота Рав” с ДК № *** в нарушение на чл. 37, ал. 1 и ал. 2 от Закона за движение по пътищата, тъй като при предприемане на маневра завиване наляво, за да навлезе в крайпътна територия, не пропуска насрещно движещото се по пътя, който той напуска, моторно превозно средство „Опел Вектра” с ДК № *** и се удря в него, като по непредпазливост причинява средна телесна повреда на Ю.В.И., средна телесна повреда на С.Р.Б., и двамата от ***, и значителни имуществени вреди по опела в размер на 1600,00 лева.

От субективна страна деянието е извършено от обвиняемия при условията на престъпна небрежност. Той не предвижда настъпването на общественоопасните последици действията си, но е длъжен и е могъл да ги предвиди.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия З.В. престъпление Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него, е по непредпазливост и предвижда наказание лишаване от свобода до пет години. От деянието са причинени съставомерни имуществени вреди, но същите са възстановени, обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 6 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, добрите му характеристични данни, възстановяването не само на съставомерните имуществени вреди, причинени от деянието, а и обезщетяването на пострадалите за нанесените им телесни повреди, липсата на предишни нарушения на правилата за движение по пътищата и трудовата му ангажираност.

Като отегчаващо отговорността обстоятелства Съдът отчита, че с деянието на пострадалия С.Р.Б. са причинени и две леки телесни повреди.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи към минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, но над него, а именно 1000 (хиляда) лева, а на основание чл. 343г във връзка с чл. 343, ал. 3, предложение 2, алтернатива 1, буква А, предложение 1, алтернатива 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 342, ал. 1 във връзка с чл. 78а, ал. 4 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК обвиняемият З.В. да се лиши от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец, като се отчита фактът, че управлението на моторно превозно средство е свързано с изпълнение на ежедневните професионални ангажименти на обвиняемия.

Тези наказания са най-справедливи, съответстват на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и са в състояние да постигнат целите, предвидени в чл. 36 от НК.

В конкретния случай няма основания за приложението на основание чл. 59, ал. 3 от НК, тъй като свидетелството за управление на обвиняемия не е отнемано.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият следва да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 543,00 (петстотин четиридесет и три) лева разноски за изготвените експертизи и превод в досъдебното производство и в хода на съдебното следствие.

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Председател:    (п)      

СЗ / АГ