П Р О Т О К О Л

№ 20

гр. Първомай, 21 април 2009 г.

 

Първомайски районен съд, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на двадесет и първи април 2009 година, в състав:

 

Председател:

МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

Съдебни заседатели:

ангел русев

 

руси шишков

 

 

при секретаря Таня Петрова

и прокурор Йоанна Запрянова

сложи на разглеждане НОХД № 42 по описа на съда за 2009 година, докладвано от Председателя.

 

На именното повикване в 10:00 часа:

Заседанието е по предварително изслушване на страните по реда на чл. 371 и следващи от НПК.

За Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор Й.З..

Подсъдимият Д.Я.Я., редовно призован чрез Началника на Затвора – Пловдив, се явява доведен от ОЗ “Охрана” – Пловдив. С довеждането му се представя справка от Затвора – Пловдив за правното му положение към момента.

Пострадалият И.Л.Х., редовно призован, явява се лично.

В залата се явява и адвокат С.К.С.. Същият, съгласно разпореждането на съдията-докладчик от 12.03.2009 г., е определен от АК – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия Д.Я.Я., с оглед възможността за разглеждане на делото по реда на гл. XXVII от НПК или за сключване на споразумение за решаването му.

Съдът докладва:

Постъпила е съгласно разпореждането на съдията-докладчик исканата Справка за съдимост рег. № 166 / 17.04.2009 г., ведно с 8 бр. бюлетини за съдимост на РС – Първомай на подсъдимия Д.Я.Я..

 

Подсъдимият Я.: Съгласен съм да ме защитава адвокатът, който е тук в залата.

Адвокат С.: Запознат съм с материалите по делото. Ще поема защитата на подсъдимия Я. в настоящото производство.

 

С оглед изявлението на подсъдимия Д.Я.Я. и на адвокат С.К.С. и предвид разпоредбата на чл. 372, ал. 2 от НПК, визираща задължителна защита при предварителното изслушване на страните, съдът счита, че следва да му назначи защитник, като няма пречка това да бъде явилият се адвокат С.К.С. от Адвокатска колегия – Пловдив.

Водим от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА на подсъдимия Д.Я.Я. по НОХД № 42 / 2009 год. по описа на РС – Първомай за служебен защитник адвокат С.К.С..

 

На пострадалия се разясниха правата му по чл. 74, чл. 75, чл. 76 - 79 и чл. 84 - 88 от НПК, а именно да предяви граждански иск и да се конституира като частен обвинител и граждански ищец в настоящото наказателно производство.

 

Пострадалият И.Л.Х.: Представям декларация, с която заявявам, че са възстановени причинените ми имуществени вреди от извършената кражба на 02.12.2008 г. от подсъдимия Д.Я.Я..

Разясниха ми се правата. Не желая да предявя гр. иск. Не желая да се конституирам като частен обвинител.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

 

Прокурор З.: Да се даде ход на делото по реда на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК, но да ни се даде почивка от 10 минути, за да обсъдим споразумението.

Адвокат С.: Съгласни сме.

Подсъдимият Я.: Съгласен съм.

 

Съдът счита, че следва да даде почивка от 10 минути, за да се обсъди споразумение между Районна прокуратура – Първомай, подсъдимия и определения за служебен защитник адвокат С..

Предвид нежеланието на пострадалия свидетел да бъде конституиран като граждански ищец Съдът намира, че същият следва да се освободи от залата, за което.

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Освобождава от залата пострадалия свидетел И.Л.Х..

Дава почивка от 10 минути, по време на която да бъде обсъден проект за решаване на делото със споразумение между Районна прокуратура – Първомай, подсъдимия и защитника му адвокат С..

Заседанието се прекъсва в 10:15 часа.

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

Заседанието продължава в 10:30 часа.

Явяват се прокурор Й.З., подсъдимият Д.Я.Я. и служебния му защитник адвокат С.К.С. от АК – Пловдив.

 

Прокурор З.: Да се даде ход на делото по реда на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НП.

Адвокат С.: Да се даде ход на делото по реда на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НП.

Подсъдимият Я.: Да се даде ход на делото по реда на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НП.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК, за което.

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК.

Сне се самоличността на подсъдимия.

 

Подсъдимият Д.Я.Я., роден на *** г. в гр. ***, обл. Пловдивска, живущ *** ул. *** № **, българин, български гражданин, с основно образование, разведен, осъждан, не работи, (понастоящем в затвора гр. Пловдив), с ЕГН **********.

 

Съдът, на основание чл. 254 от НПК, провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата, разпореждането на Съда.

 

Подсъдимият Я.: Получил съм препис от обвинителния акт. Призован съм преди повече от 7 дни – на 23.03.2009 година.

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК, разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК във връзка с чл. 374 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор З.: Нямам искания по доказателствата.

Да се приеме изисканата справка за съдимост, ведно с препис от бюлетините за съдимост на подсъдимия и декларацията представена от пострадалия Х..

Няма да соча нови доказателства.

Представям споразумение, което обсъдихме със защитника на подсъдимия, което моля да приемете.

Адвокат С.: Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива. Да се приеме изисканата справка за съдимост, ведно с препис от бюлетините за съдимост на подсъдимия и декларацията представена от пострадалия Х..

Да се приеме представеното споразумение.

Подсъдимият Я.: Съгласен съм с казаното от служебния ми защитник.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства, както и представеното споразумение е допустимо и следва да бъде уважено.

Воден от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото, както и Справка за съдимост рег. № 166 / 17.04.2009 г., ведно с 8 бр. бюлетини за съдимост на РС – Първомай на подсъдимия Д.Я.Я., Справка от 21.04.2009 г. на Затвора – Пловдив и Декларация от 21.04.2009 г. представена от пострадалия Х..

ПРИЕМА представеното споразумение.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор З.: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия Д.Я.Я., служебния му защитник адвокат С.К.С.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият Д.Я.Я. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат С.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият Я.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият Д.Я.Я., роден на *** г. в гр.***, обл. Пловдивска, живущ *** ул. *** № **, българин, български гражданин, с основно образование, разведен, осъждан, не работи, (понастоящем в затвора гр. Пловдив), с ЕГН **********,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че на 02.12.2008 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, в условията на „опасен рецидив” – след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода” не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан два или повече пъти на „лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях, изпълнението на наказанието не е било отложено по чл. 66 от НК, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот, е отнел чужди движими вещи – 1 брой кантар с грамове, на стойност 30,00 лева, 1 брой медна пръскачка, на стойност 50,00 лева и 1 брой велосипед марка „Балкан”, на стойност 40,00 лева, всичко на обща стойност 120,00 лева от владението на И.Л.Х. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 29, ал. 1, букви „а” и “б” от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се ОПРЕДЕЛЯ наказание „лишаване от свобода” в размер на 6 (шест) месеца, което следва да се изтърпи при първоначален „строг” режим на основание чл. 47 от ЗИН.

На основание чл. 25, ал. 1, вр. с чл. 23, ал. 1 от НК на подсъдимия следва да му бъде определено общо наказание по настоящото дело и НОХД № 33 / 09 г. по описа на РС – Първомай, в размер на 10 (десет) месеца „лишаване от свобода”, което да се изтърпи при първоначален „строг” режим на основание чл. 47 от ЗИН.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК, следва да се приспадне изтърпяната част от наказанието по НОХД № 33 / 09 г. по описа на РС – Първомай (с начало 30.03.2009 г.)

Направените разноски в размер на 50,00 лева, от които (25,00 лева за дактилоскопна и 25,00 лева за стоково-оценъчна експертизи) от досъдебното производство се възлагат на подсъдимия Д.Я.Я., които да се заплатят по сметка на РС – Първомай.

Съгласява се подсъдимият Д.Я. *** да заплати направените по делото разноски за служебен защитник, определени от Национално бюро за правна помощ, съгласно Закона за правната помощ и Наредба към него.

 

Прокурор З.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият Я.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Подсъдим:

 

(п)

 

(Й.З.)

 

(Д.Я.)

 

 

 

 

 

 

 

Сл. защитник:

 

(п)

 

 

 

(Адв. С.С.)

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено, за което Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Й.З., подсъдимия Д.Я.Я. и служебния му защитник адвокат С.С., споразумение за решаване на делото.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия Д.Я.Я. мярка за неотклонение “ПОДПИСКА”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 42 / 2009 година по описа на Районен съд – Първомай.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:50 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1/ (п)

 

 

2/ (п)

 

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

МЗ / ТП