П Р О Т О К О Л

№ 18

 

гр. Първомай, 24 март 2009 г.

 

Първомайски районен съд, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти март 2009 година, в състав:

 

Председател:

МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

Съдебни заседатели:

Мария Бакова

 

Христинка Костадинова

 

при секретаря Таня Петрова

и прокурор Миглена Кирова

сложи на разглеждане НОХД № 33 по описа на съда за 2009 година, докладвано от Председателя.

 

На именното повикване в 10:00 часа:

За Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор М.К..

Подсъдимият Д.Я.Я., редовно призован, се явява.

Пострадалият Н.Т.Н., редовно призован, се явява.

В залата се явява и адвокат С.К.С.. Същият, съгласно разпореждането на съдията-докладчик от 24.02.2009 г., е определена от АК – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия Д.Я.Я., с оглед възможността за разглеждане на делото по реда на гл. XXVII от НПК или за сключване на споразумение за решаването му.

Съдът докладва:

Постъпила е съгласно разпореждането на съдията-докладчик исканата Справка за съдимост рег. № 139 / 23.03.2009 г. на РС – Първомай, ведно със 7 бр. препис от бюлетини за съдимост на подсъдимия Д.Я.Я..

 

Подсъдимият Д.Я.: Съгласен съм да ме защитава адвокат С..

 

Адвокат С.С.: Запознат съм с материалите по делото. Ще поема защитата на подсъдимия Я. и в настоящото производство.

 

С оглед изявлението на подсъдимия Д.Я.Я. и на адвокат С.К.С. и предвид разпоредбата на чл. 372, ал. 2 от НПК, визираща задължителна защита при предварителното изслушване на страните, съдът счита, че следва да му назначи защитник, като няма пречка това да бъде явилият се адвокат С.К.С. от Адвокатска колегия – Пловдив.

Водим от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА на подсъдимия Д.Я.Я. по НОХД № 33 / 2009 год. по описа на РС – Първомай за служебен защитник адвокат С.К.С..

На пострадалия се разясниха правата му по чл. 74, чл. 75, чл. 76 - 79 и чл. 84 - 88 от НПК, а именно да предяви граждански иск и да се конституира като частeн обвинител и граждански ищeц в настоящото наказателно производство.

 

Пострадалият Н.Т.Н.:***. Откраднатата вещ ми е върната. Разясниха ми се правата. Не желая да се конституирам като частен обвинител и граждански ищец.

 

По хода на делото:

 

Прокурор К.: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и седма от НПК.

Адвокат С.: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и седма от НПК.

Подсъдимият Я.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и седма от НПК, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на подсъдимия.

 

Подсъдимият Д.Я.Я., роден на *** г. в гр. Първомай, обл. Пловдивска, живущ ******” № **, българин, български гражданин, с основно образование, разведен, осъждан, не работи, с ЕГН **********.

 

Съдът, на основание чл. 254 от НПК, провери връчени ли са преписите от обвинителния на Прокуратурата, разпореждането на Съда.

 

Подсъдимият Я.: Получил съм препис от всички документи, които изброихте. Призован съм преди повече от 7 дни – на 04.03.2009 г.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК, разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК във връзка с чл. 374 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор К. Нямам искания по доказателствата.

Да се приеме изисканата справка за съдимост, ведно с препис от бюлетините за съдимост на подсъдимия.

Няма да соча нови доказателства.

Представям споразумение, което обсъдихме със защитника на подсъдимия, което моля да приемете.

Адвокат С.: Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива. Да се приеме изисканата справка за съдимост, ведно с препис от бюлетините за съдимост на подсъдимия.

Да се приеме представеното споразумение.

Подсъдимият Я.: Съгласен съм с казаното от служебния ми защитник.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства, както и представеното споразумение е допустимо и следва да бъде уважено.

Воден от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото, както и Справка за съдимост рег. № 139 / 23.03.2009 г. на РС – Първомай, ведно със 7 бр. препис от бюлетини за съдимост на подсъдимия Д.Я.Я..

ПРИЕМА представеното споразумение.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор К.: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия Д.Я.Я., служебния му защитник адвокат С.К.С.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същите бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият Д.Я.Я. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат С.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият Я.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият Д.Я.Я., роден на *** г. в гр. Първомай, обл. Пловдивска, живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, разведен, осъждан, не работи, с ЕГН **********,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че на 06.12.2008 г. в гр. Първомай, обл. Пловдивска, в условията на опасен рецидив (след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК) и чрез използване на техническо средство (ключ) е отнел чужда движима вещ – 1 брой електрическа водна помпа марка „Елпром Троян”, с мощност 0,75 kw на стойност 40,00 лева от владението на Н.Т.Н. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 2, във вр. с чл. 195, ал. 1, т. 4, предл. 2, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 29, ал. 1, букви „а” и “б” от НК, и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се ОПРЕДЕЛЯ наказание „лишаване от свобода” в размер на 10 (десет) месеца, което следва да се изтърпи при първоначален „строг” режим на основание чл. 47 от ЗИН.

Направените разноски в размер на 25,00 (двадесет и пет) лева в досъдебното производство за стоково-оценъчна експертиза се възлагат на подсъдимия Д.Я.Я., които да се заплатят по сметка на РС – Първомай.

Съгласява се подсъдимият Д.Я. *** да заплати направените по делото разноски за служебен защитник, определени от Национално бюро за правна помощ, съгласно Закона за правната помощ и Наредба към него.

 

Прокурор К.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият Я.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Подсъдим:

 

(п)

 

(М.К.)

 

(Д.Я.)

 

 

 

 

 

 

 

Сл. защитник:

 

(п)

 

 

 

(Адв. С.С.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК и на основание чл. 70, ал. 7 от НК подсъдимият Д.Я.Я. следва да изтърпи наказанието наложено му по НОХД № 46 / 2008 година на РС – Първомай, отложено с Определение № 1347 / 30.10.2008 година на ОС – Пловдив в размер на един месец и 24 дни, за което Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор М.К., подсъдимия Д.Я.Я. и служебния му защитник адвокат С.С., споразумение за решаване на делото.

На основание чл. 70, ал. 7 от НК ПОСТАНОВЯВА осъденият Д.Я.Я., с ЕГН ********** *** да изтърпи изцяло и отделно остатъка от наложеното му наказание по НОХД № 46 / 2008 година на Първомайския районен съд, отложено с Определение № 1347 / 30.10.2008 година на ОС – Пловдив в размер на един месец и 24 дни, което следва да изтърпи при първоначален “СТРОГ” режим.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия Д.Я.Я. мярка за неотклонение “ПОДПИСКА”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 33 / 2009 година по описа на Районен съд – Първомай.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:15 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1/ (п)

 

2/ (п)

 

СЕКРЕТАР:  (п)

 

МЗ / ТП