П Р О Т О К О Л   № 17

 

Гр. Първомай, 09 март 2009 г.

 

Първомайски районен съд, първи съдебен състав, в публично съдебно заседание на 09 март 2009 година, в следния състав:

 

Председател Елена Калпачка

 

Секретар Мария Запрянова

Прокурор Йоанна Запрянова

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя НОХД № 27 / 2009 година.

 

Производството е по реда на Глава ДВАДЕСЕТ И СЕДМА от НПК.

На именното повикване в 10:30 часа:

За Районна прокуратура – Първомай се явява зам. районен прокурор Й.З..

Подсъдимият З.И.Г., редовно призован, явява се лично и с адвокат Н.Б. с пълномощно по делото (стр. 15 от дознание № 214 / 2008 год. на РУ на МВР – Първомай).

 

По хода на делото:

Зам. районен прокурор З.: Да се даде ход на делото.

Адв. Н.Б.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

З.И.Г., роден на **.**.**** година в ***************, ***************, ********, ********* гражданин, *****, неосъждан, с ******о образование, неработещ, живущ ***, с ЕГН:**********.

 

Съдът на основание чл. 254 от НПК провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда.

 

Подс. З.И.Г.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Призован съм преди повече от 7 дни – на 19.02.2009 година.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът, на основание чл. 274, ал. 2 във връзка с чл. 374 от НПК, разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК във връзка с чл. 374 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Зам. районен прокурор Й.З.: Нямам искания по доказателствата.

На основание чл. 384, ал. 1 от НПК, представям и моля да приемете изготвеното по мое предложение споразумение за решаване на делото. Същото бе обсъдено между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от мен, адвокат Н.Б. – защитник на подсъдимия и с участието на подсъдимия З.И.Г.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното от подсъдимия деяние и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият Г. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адв. Н.Б.: От името на подзащитния ми Г. Ви моля да одобрите представеното споразумение, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. От престъплението не са причинени имуществени щети. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подс. З.Г.: Присъединявам се към казаното от адвоката ми.

 

Съдът счита, че следва да приеме представеното от страна на Държавното обвинение споразумение за решаване на делото, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представеното споразумение между страните.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на Глава ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

Подс. З.Г.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият З.И.Г., роден на **.**.**** година в ***************, ***************, ********, ********* гражданин, *****, неосъждан, с ******* образование, неработещ, живущ ***, с ЕГН:**********,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 31.10.2008 година в гр. Първомай, обл. Пловдивска, е управлявал моторно превозно средство – трактор марка “Беларус”, без регистрационни табели, с прикачени към него два броя товарни ремаркета с ДКН: *** **** и ДКН: *** ****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно: 2,17 на хиляда, установено по надлежния ред с “Алкомер 931” № 0249601, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. “б” от НК му се ОПРЕДЕЛЯ наказание “ПРОБАЦИЯ”, както следва:

- “Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

- “Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА;

и на основание чл. 343Г, във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО” да управлява моторно превозно средство за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

Зам. районен прокурор Й.З.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адв. Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подс. З.Г.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

 

Зам. районен прокурор:

 

(п)

 

Защитник:

 

(п)

 

(Й.З.)

 

(адв. Николай Бонев)

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(З.Г.)

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено. Взетата на досъдебното производство по отношение на подсъдимия З.И.Г. мярка за неотклонение “Подписка” следва да бъде отменена, а наказателното производство по делото – прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, и чл. 24, ал. 3 от НПК, Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от зам. районен прокурор Й.З., подсъдимия З.И.Г. и адвокат Н.Б. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 27 / 2009 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия З.И.Г. мярка за неотклонениеПодписка”.

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 27 / 2009 година по описа на Районен съд – Първомай.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:55 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

 

 

ЕК / МЗ