П Р О Т О К О Л

№ 3

гр. Първомай, 22 януари 2009 г.

 

Първомайски районен съд, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на 22 януари 2009 година, в състав:

 

Председател: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

Съдебни заседатели: АНГЕЛ РУСЕВ

 РУСИ ШИШКОВ

при секретаря Таня Петрова

и прокурор Йоанна Запрянова

сложи на разглеждане НОХД № 248 по описа на съда за 2008 година, докладвано от Председателя.

 

На именното повикване в 14:00 часа:

За Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор Й.З..

Подсъдимият В.И.С., редовно призован чрез Началника на Затвора – Пловдив, се явява доведен от ОЗ “Охрана” – Пловдив. С довеждането му се представя справка от Затвора – Пловдив за правното му положение към момента.

Свидетелят Д.Г.Г., редовно призован, не се явява.

Свидетелят В.И.Т., редовна призован, явява се лично.

Свидетелят И.Д.С., редовно призован, не се явява.

Експерт С.И.Б., редовно призован, не се явява.

В залата се явява и адв. С.С.М. *** за служебен защитник на подсъдимия В.И.С. на досъдебното производство.

Съдът докладва:

Постъпила е съгласно разпореждането на съдията-докладчик исканата Справка за съдимост рег. № 1606 / 20.12.2008 г. на РС – Димитровград на подсъдимия В.И.С..

Постъпила е молба от вещо лице С.И.Б., с която заявява, че на същата дата е призован като вещо лице по НОХД № 1869 / 2008 г. в ОС Пловдив.

 

Подсъдимият В.С.: Съгласен съм да ме защитава адвокат М..

Адвокат С.М.: Запозната съм с материалите по делото. Била съм служебен защитник на подсъдимия в досъдебното производство. Ще поема защитата на подс. С. в настоящото производство.

 

С оглед изявлението на подсъдимия В.И.С. и на адв. С.С.М. и предвид разпоредбата на чл. 372, ал. 2 от НПК, визираща задължителна защита при предварителното изслушване на страните, съдът счита, че следва да му назначи защитник, като няма пречка това да бъде явилият се адвокат С.С.М. ***.

Водим от горното, Съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

НАЗНАЧАВА на подсъдимия В.И.С. по НОХД № 248 / 2008 год. по описа на РС – Първомай, за служебен защитник адв. С.С.М. ***.

 

По хода на делото:

 

Прокурор З.: Да се даде ход на делото.

Адвокат М.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на подсъдимия.

 

В.И.С., роден на *** г., в гр. ***, обл. Хасково, живущ ***, български гражданин, с начално образование /завършен седми клас/, неженен, осъждан, не работи, в момента – в Затвора гр. Пловдив, с мярка за неотклонение Задържане под стража по настоящото, ЕГН: **********.

 

Съдът, на основание чл. 254 от НПК, провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата, разпореждането на Съда.

 

Подсъдимият С.: Получил съм препис от всички документи, които изброихте. Призован съм преди повече от 7 дни – на 19.12.2008 година чрез Началника на Затвора – Пловдив.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК, разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК във връзка с чл. 374 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор З.: Нямам искания по доказателствата.

Да се приеме изисканата справка за съдимост на подсъдимия и предложение за решаване на наказателното дело за споразумение постигнато със защитника на обвиняемия.

Няма да соча нови доказателства.

Адвокат М.: Съгласни сме с така представеното споразумение.

Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива.

Да се приеме исканата Справка за съдимост на подсъдимия С..

 

Подсъдимият С.: Съгласен съм с казаното от служебния ми защитник.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства е допустимо и следва да бъде уважено.

Воден от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото, както и Справка за съдимост рег. № 1606 / 20.12.2008 г. на РС – Димитровград на подсъдимия В.И.С..

Приема представеното споразумение.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор З.: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия В.И.С., служебния му защитник адвокат С.С.М.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият В.И.С. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат М.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият С.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият В.И.С., роден на *** г., в гр. ***, обл. Хасково, живущ ***, български гражданин, с начално образование (завършен седми клас), не женен, осъждан, не работи, в момента – в Затвора гр. Пловдив, с мярка за неотклонение Задържане под стражапо настоящото, с ЕГН: **********,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това че на на 05.11.2008 г., в с. Виница, обл. Пловдив, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – суха зелена листна маса – марихуана, с общо нето тегло 148,227 грама и съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТХК/, както следва : 1) 4,829 грама и съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТХК/ – 0,11 тегловни процента; 2) 7,302 грама и съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТХК/ – 0,19 тегловни процента; 3) 7,285 грама и съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТХК/ – 0,12 тегловни процента; и 4) 128,209 грама и съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТХК/ – 0,13 тегловни процента; всичко на обща стойност 889,36 лева, поради което и на основание чл. 354а, ал. 3, т. 1, пр. 1 от НК и във вр.с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се ОПРЕДЕЛЯ наказание ”лишаване от свобода” в размер на 3 (три) месеца, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се ОТЛАГА за срок от З (три) години.

На основание чл. 67, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК възпитателните грижи спрямо осъдения през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на полицейския инспектор, отговарящ за съответното населено място по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК ПРИСПАДА времето, през което е бил задържан, съгласно Определение от 07.11.2008 г. по ЧНД № 216/ 08 г. на Районен съд Първомай, потвърдена с определение от 13.11.2008 г. на Пловдивски окръжен съд. считано от 07.11.2008 г.

Веществените доказателства – 1) хартиен плик с надпис „Обект № 1”, запечатан с восъчен печат „РДВР Пловдив 053”; 2) хартиен плик с надпис „Обект № 2”, запечатан с восъчен печат „РДВР Пловдив 053”, съдържащ порцеланова чаша; 3) хартиен плик с надпис „Обект № 3”, запечатан с восъчен печат „РДВР Пловдив 053”, съдържащ четири парчета от вестник; 4) найлонов плик с надпис „Обект № 4”, запечатан с восъчен печат „РДВР Пловдив 053”, всички находящи се на съхранение в РУ МВР Първомай да се унищожат като вещи без стойност.

Наркотичното вещество – остатък с общо нето тегло 119,115 грама марихуана, както следва : 1) остатък с нето тегло 1,460 грама, със съдържание на ТХК 0,11 % /тегловни/; 2) остатък с нето тегло 3,725 грама, със съдържание на ТХК 0,19 % /тегловни/; 3) остатък с нето тегло 113,930 грама, със съдържание на ТХК 0,13 % /тегловни/, запечатани в полиетиленов плик с восъчен печат на „РДВР Пловдив 053”, находящи се на съхранение в РУ МВР Първомай да се отнемат в полза на държавата и да се изпратят на  “Агенция Митници” София за унищожаване.

Останалите 29,112 грама - изразходвани в хода на експертното изследване.

Направените разноски в размер на 80.00 (осемдесет) лева в досъдебното производство за експертиза се възлагат на подсъдимия В.И.С., които да се заплатят по сметка на РС – Първомай.

Съгласява се подсъдимият В.И.С. *** да заплати направените по делото разноски за служебна защита определени от Национално бюро за правна помощ по ЗПП и Наредбата към него.

 

Прокурор З.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат М.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Подсъдим:

 

(п)

 

(Й.З.)

 

(В.С.)

 

 

 

 

 

 

 

Сл. защитник:

 

(п)

 

 

 

(Адв. С.М.)

 

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Й.З., подсъдимия В.И.С. и служебния му защитник адвокат С.М., споразумение за решаване на делото.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия В.И.С. мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 248 / 2008 година по описа на Районен съд – Първомай на основание чл. 24, ал. 3 от НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 14:30 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1/ (п)

 

2/ (п)

 

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

МЗ / ТП