П Р О Т О К О Л  № 1

 

гр. Първомай, 14.01.2009 г.

 

Първомайският районен съд – първи състав, в публично заседание на четиринадесети януари през две хиляди и девета година, в състав:

 

Председател:

Елена Калпачка

Съдебни заседател:

АТАНАСКА КАРАГОЧЕВА

 

Христинка Костадинова

при секретаря Мария Запрянова

и прокурора Миглена Кирова

сложи на разглеждане НОХД № 224 по описа на Съда за 2008 г.,

докладвано от Председателя.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

За РП гр. Първомай – прокурор М.К..

Подсъдимият Я.С.А., редовно уведомен, се явява.

Подсъдимият Б.Н.И., редовно уведомен, се явява.

Пострадалият Ю.М.А., редовно уведомен, се явява.

Свидетелят Б.А.М., редовно уведомен, се явява.

Свидетелят Г.Й.М., редовно уведомен, не се явява.

Свидетелят И.П.П., редовно уведомен, не се явява.

Свидетелят М.М.С., нередовно призован, не се явява.

Свидетелят Ю.М.А., редовно уведомен, се явява.

Свидетелят Р.Ф.И., редовно уведомен, се явява.

Експерт Р.Ж.Н., редовно призована, не се явява.

Адвокат З.Д.М., защитник на подсъдимия Б.Н.И., редовно призован, явява се.

Адвокат З.Н.Т., служебен защитник на подсъдимия Я.С.А., редовно уведомена,  не се явява. Вместо нея се явява адвокат С.Я. преупълномощен с пълномощно за преупълномощаване от днес.

 

По хода на делото:

 

Прокурор К.: Моля да ни бъде дадена възможност да постигнем споразумение, тъй като със подсъдимите и техните защитници сме в процес на преговори за постигане на споразумение за решаване на делото.

 

Адв. Я.: Да ни се даде възможност да постигнем споразумение за решаване на делото.

Подсъдим А.: Да ни се даде възможност да постигнем споразумение за решаване на делото.

 

Адвокат М.: Да ни се даде възможност да постигнем споразумение за решаване на делото. Моля за почивка от 30 минути с оглед оформянето му в писмен вид.

Подсъдим И.: Да ни се даде възможност да постигнем споразумение за решаване на делото.

 

Съдът счита, че следва да уважи искането на страните и им предостави възможност да оформят писмено споразумение за решаване на делото, за което

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ПОЧИВКА от 30 минути.

Заседанието прекъсна в 10:35 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

Заседанието продължава в 11:10 часа.

 

Прокурор К.: Да се даде ход на делото. По реда на глава ХХІХ от НПК предвид постигнатото споразумение за решаване на делото, за което ни бе дадена възможност, и което представяме в писмен вид. Щетите са възстановени.

 

Адвокат Я.: Да се даде ход на делото. По реда на глава ХХІХ, тъй като постигнахме спразумение.

Подсъдим А.: Съгласни делото да се гледа със споразумение.

 

Адвокат М.: Да се даде ход на делото по реда на глава ХХІХ от НПК за решаване на делото със споразумение.

Подсъдим И.: Съгласни делото да се гледа със споразумение.

 

Пострадалия Ю.М.А.: Възстановени са ми щетите от подсъдимите.

 

С оглед на изявленията на страните Съдът намира, че няма пречка делото да продължи по реда на глава ХХІХ от НПК, за което Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

ОСВОБОЖДАВА от съдебно заседание свидетелите.

 

Сне се самоличността на подсъдимите, както следва:

Подсъдим Я.С.А. - роден на **.**.**** г. в гр. *******, живущ ***, ********, ********* гражданин, *** образование, *******, неосъждан, не работя постоянна работа, ЕГН **********.

Подсъдим Б.Н.И. - роден на **.**.**** г. в гр. *******, живущ ***, ********, ********* гражданин, с ****** образование, *******, осъждан, не работи, ЕГН **********.

 

Съдът на основание чл. 254 и чл. 255 от НПК провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата и разпореждането на Съда препис от споразумението.

 

Подсъдим Я.С.А.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокурора и разпореждането на Съда, както и препис от споразумението.

Подсъдим Б.Н.И.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокурора и разпореждането на Съда, както и препис от споразумението.

 

Председателят на състава на основание чл. 274, ал. 1 от НПК разясни на страните правото им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитниците, съдебния секретар.

Отводи и възражения не постъпиха.

Председателят на състава на основание чл. 274, ал. 2 от НПК, разясни на страните правата им, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК се даде възможност на страните за искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

Съдът докладва:

Постъпил е препис от протокол от 12.10.2005 год. на Районен съд гр. Пловдив по НОХД № 2392 / 2004год. на РС – Пловдив.

 

Прокурор К.: Да се даде ход на съдебното следствие. Да се приеме препис от протокол по НОХД № 2392 / 2004 год. на РС – Пловдив. На този етап нямам доказателствени искания.

Адвокат Я.: Предоставям на съда по приемането на приложения протокол по НОХД № 2392 / 2004 год. на РС – Пловдив. Нямам други искания.

Адвокат З.Д.М.: Да се приеме приложения протокол. Нямам други искания. Да се даде ход на съдебното следствие по реда на глава ХХІХ от НПК.

 

Съдът, след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представеното по делото писмено доказателство е допустимо и следва да бъде уважено, както и предвид представения проект за споразумение за решаване на делото, подписан от страните, следва да се промени редът на съдебното следствие и делото да продължи по реда на Глава ХХIХ от НПК.

Воден от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА И ПРОЧИТА протокол от 12.10.2005 год. по НОХД № 2392 / 2004 год. по описа на Районен съд – Пловдив.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор М.К.: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия Я.С.А. и служебния му защитник адвокат С.Я., и подсъдимия Б.Н.И. и защитника му адвокат М..Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимите и на същите бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимите А. и И. декларираха съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Обсъдено е и приложение на чл. 68 от НК по отношение на осъждането на подсъдимия И. и привеждане в изпълнение на наложеното по НОХД № 2392 / 2004 год. на Районен съд – Пловдив наказание.

Адвокат С.Я.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени на пострадалия. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат З.Д.М.: Действително сме постигнали споразумение с представителя на държавното обвинение. Представили сме го в писмен вид и моля да бъде одобрено във вида, в който сме го представили Смятаме, че не противоречи на закона и морала и същото следва да бъде одобрено. Обсъдено е приложението на чл. 68 от НК по отношение на подзащитния ми и привеждане в изпълнение на наказанието по НОХД № 2392 / 2004 год. на Районен съд – Пловдив, в размер на една година лишаване от свобода, подзащитният ми е уведомен и е съгласен с това.

Съдът запита подсъдимите разбират ли обвинението, признават ли се за виновни, разбират ли последиците от споразумението, съгласни ли са с тях и доброволно ли са подписали споразумението.

 

Подсъдим Я.С.А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдим Б.Н.И.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият Я.С.А., роден на **.**.**** г. в гр. *******, живущ ***, ********, ********* гражданин, *** образование, *******, неосъждан, не работи, ЕГН **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 08.08.2008 г. в гр. Първомай, обл. Пловдивска, след предварително сговаряне в немаловажен случай с Б.Н.И. *** и чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот, противозаконно е отнел чуждо моторно средство – лек автомобил марка „**** ******”, с ДКН ** ** ** ** (собственост на М.М. ***) от владението на Ю.М.А. ***, без негово съгласие с намерение да го ползва, като са последвали повреди на моторното превозно средство (по ляво странично триъгълно стъкло, контактен ключ (включвател на запалването) и дръжка на дясна врата, на обща стойност 72,60 лева), и деянието е извършено в пияно състояние, поради което и на основание чл. 346, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 2, пр. 1 и т. 3, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 5 от НК, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ТРИ МЕСЕЦА, като на основание чл. 66, ал. 1, от НК изпълнението на наказанието СЕ ОТЛАГА за срок от три години.

 

Подсъдимият Б.Н.И., роден на **.**.**** г. в гр. *******, живущ ***, ********, ********* гражданин, с ******* образование, *******, осъждан, не работи, ЕГН **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 08.08.2008 г. в гр. Първомай, обл. Пловдивска, след предварително сговаряне в немаловажен случай с Я.С.А. *** и чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот, противозаконно е отнел чуждо моторно средство – лек автомобил марка „**** ******”, с *** ** ** ** ** (собственост на М.М. ***) от владението на Ю.М.А. ***, без негово съгласие с намерение да го ползва, като са последвали повреди на моторното превозно средство (по ляво странично триъгълно стъкло, контактен ключ (включвател на запалването) и дръжка на дясна врата, на обща стойност 72,60 лева), и деянието е извършено в пияно състояние, поради което и на основание чл. 346, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 2, пр. 1 и т. 3, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 5 от НК, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ТРИ МЕСЕЦА, което на основание чл. 46 от ЗИН да се изтърпи при първоначален ОБЩ режим.

 

ЗАДЪЛЖАВАТ СЕ подсъдимите Я.С.А. и Б.Н.И. да заплатят по сметка на Районен съд – Първомай сумата 83,00 (осемдесет и три) лева за стоково-оценъчна експертиза на досъдебното производство.

Подсъдимият Я.С.А. СЕ СЪГЛАСЯВА да заплати направените по делото разноски за служебна защита, определени от Национално бюро за правна помощ, съгласно Закона за правната помощ и Наредба към него.

Вещественото доказателство – 1 брой пластмасова черна на цвят дръжка от автомобил “****-******” с ***: ** ** ** **, иззето с протокол за оглед на местопроизшествие от 08.08.2008 год. ДА СЕ УНИЩОЖИ като вещ без стойност.

 

Прокурор М.К.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.Я.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим Я.С.А.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат З.Д.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим Б.Н.И.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Служебен защитник:

 

(п)

 

(М.К.)

 

(Адвокат С.Я.)

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(Я.С.А. )

 

 

 

Защитник:

 

(п)

 

 

 

(Адвокат М.)

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

( Б.Н.И.)

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

На основание чл. 383 от НПК съдът следва да се произнесе и за изтърпяване на отложеното наказание на основание чл. 68, ал. 1 от НК по реда на чл. 306, ал. 1 т. 3 от НПК. Видно от приложения по делото препис от протокол от 12.10.2005 год. по НОХД № 2392 / 2004 год. по описа на Районен съд – Пловдив, е одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство. На подсъдимия Б.Н.И. за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК му е наложено наказание “лишаване от свобода” в размер на една година, като на основание чл. 66 от НК е отложено изпълнението му за срок от три години, считано от влизане на определението в сила – 12.10.2005 година. Деянието по настоящото дело е извършено на 08.08.2008 год. в гр. Първомай, т.е. преди да са изтекли трите години изпитателен срок, определени по цитираното споразумение.

Ето защо са налице основанията на чл. 68, ал. 1 от НК – извършено друго умишлено престъпление от общ характер до изтичане на определения от съда изпитателен срок, и следва съдът да отмени условното осъждане и постанови реално изтърпяване на наложеното наказание “лишаване от свобода” в размер на една година, при първоначален “общ “ режим на основание чл. 46 от ЗИН.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор М.К., подсъдимия Я.С.А. и служебния му защитник – адвокат С.Я. подсъдимия Б.Н.И. и защитника му адвокат М. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 224 / 2008 год. по описа на Районен съд – Първомай.

На основание чл. 383, ал. 2, във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 3 от НПК ОТМЕНЯ условното осъждане по НОХД № 2392 / 2004 год. на Районен съд - Пловдив по отношение на осъдения Б.Н.И., с ЕГН: **********,*** и ПОСТАНОВЯВА наложеното наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА “ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА” да се изтърпи отделно и изцяло при първоначален “ОБЩ” режим на основание чл.46 от ЗИН от наказанието по НОХД № 224/ 2008 год. на Първомайски районен съд в размер на ТРИ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при първоначален “ОБЩ” режим.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 224 / 2008 год. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимите Я.С.А. и Б.Н.И. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

Определението в частта му за одобряване на споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

Определението в частта му, с която се отменя условното осъждане по отношение на осъдения Б.Н.И. подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ПОС.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 12:00 часа.

 

 

 

Председател:

(п)

 

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

 

2. (п)

 

 

 

Секретар:

(п)

 

 

 

 

 

ЕК / МЗ