П  Р  О  Т  О  К  О  Л

№ 9

гр. Първомай, 30.07.2008 година.

 

Първомайският районен съд – I състав, в публично съдебно заседание на тридесети юли през две хиляди и осма година с:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при секретаря Таня Петрова

и прокурор Миглена Кирова

сложи на разглеждане НОХД № 144 по описа на съда за 2008 година, докладвано от Председателя.

 

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

Производството е по реда на Глава ДВАДЕСЕТ И СЕДМА от НПК.

За Районна прокуратура Първомай се явява – прокурор М.К..

Подсъдимият К.И.В., редовно призован, се явява лично.

 

В залата се явява адвокат С.К.С.. Същият, съгласно разпореждането на съдията-докладчик от 04.07.2008 г., е определен от САК – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия К.И.В., с оглед възможността за разглеждане на делото по реда на гл. XXVII от НПК.

 

Подсъдимият В.: Желая да се ползвам от адвокатска защита. Не разполагам с възможност да си упълномощя защитник. Искам С.К.С. да ми бъде назначен за служебен защитник и да ме защитава в настоящото производство.

 

Адвокат С.: Запознат съм с материалите по делото. Желая да поема защитата.

 

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките на чл. 94, ал. 1, т. 9 от НПК – подсъдимият не е в състояние да заплати адвокатско възнаграждение, желае да има защитник и интересите на правосъдието изискват това. Предвид това, определеният от САК гр. Пловдив адвокат С.К.С. следва да бъде назначен за служебен защитник на подсъдимия В. по настоящото дело.

Водим от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл. 94, ал. 1, т. 9 от НПК, НАЗНАЧАВА адвокат С.К.С. от АК гр. Пловдив за служебен защитник на подсъдимия К.И.В. по НОХД № 144 / 2008 г. по описа на РС – Първомай.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

 

Прокурор К.: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият В.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед изявлението на подсъдимия и неговия защитник, поради което

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

Подсъдим К.И.В., роден на ********** г. в гр. ********, област Пловдив, живущ ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, осъждан, работя като общ работник в паткарник в с. Градина, област Пловдив, с ЕГН: **********.

 

Съдът, на основание чл. 272, ал. 4, вр. с чл. 358, ал. 3 от НПК, провери връчен ли е на подсъдимия препис от обвинителния акт на прокуратурата.

 

Подсъдимият В.: Връчен ми е препис от обвинителния акт и разпореждането на съда, запознат съм с тях. Получил съм ги на 14.07.2008 година.

 

Съдът, на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, разясни на страните правото им на отводи срещу членовете на състава, прокурора, защитника, секретаря, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели.

 

Отводи и искания в тази посока не постъпиха.

 

Съдът, на основание чл. 274, ал. 2 от НПК, разясни на страните правата им по НПК, а на подсъдимия и разпоредбите на гл. XXVII от НПК.

 

Съдът, на основание чл. 275, ал. 1 от НПК, даде възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор К.: Нямам искания по доказателствата.

На основание чл. 384, ал. 1 от НПК, представям и моля да приемете изготвеното по мое предложение споразумение за решаване на делото. Същото бе обсъдено между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от мен и сл. защитника на подсъдимия К.И.В. – адв. С.С.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното от подсъдимия деяние и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият В. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. С престъплението не са причинени имуществени вреди.

 

Адвокат С.: От името на подзащитния ми В. Ви, моля да одобрите представеното споразумение, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и сл. от НПК. С престъплението не са причинени имуществени щети. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Подсъдимият В.: Също.

 

Съдът счита, че следва да приеме представеното споразумение, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представеното споразумение между страните.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ ПО РЕДА на Глава ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК.

ДОКЛАДВА се споразумението чрез прочитането му от прокурора.

 

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

Подсъдимият В.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384, вр. с чл. 382, ал. 6 от НПК, то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият К.И.В., роден на ********** г. в ************, област Пловдив, живущ ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, осъждан, работи като общ работник в паткарник в с. Градина, област Пловдив, с ЕГН: **********,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 03.03.2008 г., в землището на село Градина, област Пловдив, без редовно писмено позволително е сякъл и извозвал от горския фонд дървета – 2,5 пространствени куб. метра дърва за огрев (полски ясен) на обща стойност 112,50 лева, като деянието представлява маловажен случай, поради което и на основание чл. 235, ал. 6, във връзка с ал. 1 от НК и във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК му се ОПРЕДЕЛЯ наказание “ГЛОБА” в размер на 300 /ТРИСТА/ лева.

Съгласява се подсъдимият К.И.В. *** да заплати направените по делото разноски за служебна защита определени от Национално бюро за правна помощ по ЗПП и Наредбата към него.

 

Прокурор К.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият В.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

СПОРАЗУЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

(п)

Сл. защитник:

(п)

 

(М. Кирова)

 

(Адв. С.С.)

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(К.В.)

 

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381 и сл. от НПК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено. Взетата на досъдебното производство по отношение на подсъдимия К.И.В. мярка за неотклонение “Подписка” следва да бъде отменена, а наказателното производство по делото – прекратено.

 

Ето защо и на основание чл. 384, вр. с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, и чл. 24, ал. 3 от НПК, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от прокурор М.К., подсъдимия К.И.В. и служебния му защитник адвокат С.С., споразумение за решаване на делото.

 

ОТМЕНЯ взетата на досъдебното производство по отношение на подсъдимия К.И.В. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 144 / 2008 г. по описа на Районен съд гр. Първомай.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:20 часа.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

 

 

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

ЕК / ТП