П  Р  О  Т  О  К  О  Л

№ 8

гр. Първомай, 23.07.2008 година.

 

Първомайският районен съд – I състав, в публично съдебно заседание на двадесет и трети юли през две хиляди и осма година с:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при секретаря Таня Петрова

и прокурор Миглена Кирова

сложи на разглеждане НОХД № 142 по описа на съда за 2008 година, докладвано от Председателя.

 

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

Производството е по реда на Глава ДВАДЕСЕТ И СЕДМА от НПК.

За Районна прокуратура Първомай се явява – прокурор М.К..

Подсъдимият Т.В.Р., нередовно призован, се явява лично и с адвокат Н.И. с пълномощно от днес.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

 

Прокурор К.: Да се даде ход на делото.

Адвокат И.: Да се даде ход на делото, не правим възражение за нередовно призоваване.

Подсъдимият Р.: Да се даде ход на делото. Уведомен съм за заседанието своевременно, получил съм всички книжа по делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед изявлението на подсъдимия и неговия защитник, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

Подсъдим Т.В.Р., роден на ********** г. в ******************, област Шумен, с постоянен адрес гр. Димитровград, област Хасково, ул. ******** № **, в момента живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, не работи, с ЕГН: **********.

 

Съдът, на основание чл. 272, ал. 4, вр. с чл. 358, ал. 3 от НПК, провери връчен ли е на подсъдимия препис от обвинителния акт на прокуратурата.

 

Подсъдимият Р.: Връчен ми е препис от обвинителния акт и разпореждането на съда, запознат съм с тях.

 

Съдът, на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, разясни на страните правото им на отводи срещу членовете на състава, прокурора, защитника, секретаря, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели.

 

Отводи и искания в тази посока не постъпиха.

 

Съдът, на основание чл. 274, ал. 2 от НПК, разясни на страните правата им по НПК, а на подсъдимия и разпоредбите на гл. XXVII от НПК.

 

Съдът, на основание чл. 275, ал. 1 от НПК, даде възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор К.: Нямам искания по доказателствата.

На основание чл. 384, ал. 1 от НПК, представям и моля да приемете изготвеното по мое предложение споразумение за решаване на делото. Същото бе обсъдено между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от мен и защитника на подсъдимия Т.В.Р. – адв. Н.И.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното от подсъдимия деяние и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият Р. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. С престъплението не са причинени имуществени вреди.

 

Адвокат И.: От името на подзащитния ми Р. Ви, моля да одобрите представеното споразумение, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и сл. от НПК. С престъплението не са причинени имуществени щети. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Подсъдимият Р.: Също.

 

Съдът счита, че следва да приеме представеното споразумение, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представеното споразумение между страните.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ ПО РЕДА на Глава ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТА от НПК.

ДОКЛАДВА се споразумението чрез прочитането му от прокурора.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

Подсъдимият Р.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384, вр. с чл. 382, ал. 6 от НПК, то следва да има следния окончателен вид:

 

Днес, 23.07.2008 г., в гр. Първомай, на основание чл. 384, вр. с чл. 381 от НПК, се сключи настоящото споразумение за решаване на делото по НОХД № 142 / 08 г. по описа на РС – Първомай, между М.К. – прокурор при Районна прокуратура гр. Първомай и адв. Н.И. от АК гр. Пловдив, защитник на подсъдимия Т.В.Р., относно следното:

 

Подсъдимият Т.В.Р., роден на ********** г. в ******************, област Шумен, с постоянен адрес гр. Димитровград, област Хасково, ул. ******** № **, в момента живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, не работи, с ЕГН: **********,

 

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 06.03.2008 г., в гр. Първомай, обл. Пловдивска, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка ******** ** ** ****, с гръцка регистрация № *** ****, собственост на М.Д.С. от гр. Първомай, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно – 1,52 на хиляда, установено по надлежния ред (с протокол за химическа експертиза № 267 / 21.04.2008 г.), поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК му се ОПРЕДЕЛЯ наказание ”ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на 4 (четири) МЕСЕЦА, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се ОТЛАГА за срок от З (ТРИ) ГОДИНИ.

На основание чл. 343Г, вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, на подсъдимия Т.В.Р. се налага наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО” да управлява МПС за срок от 7 (СЕДЕМ) месеца.

Направените разноски в размер на 25,00 (двадесет и пет) лева в досъдебното производство за химическа експертиза се възлагат на подсъдимия Т.В.Р..

 

Прокурор К.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат И.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият Р.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

СПОРАЗУЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

(п)

Защитник:

(п)

 

(М. К.)

 

(Адв. Н.И)

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(Т. Р.)

 

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381 и сл. от НПК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено. Взетата на досъдебното производство по отношение на подсъдимия Т.В.Р. мярка за неотклонение “Подписка” следва да бъде отменена, а наказателното производство по делото – прекратено.

 

Ето защо и на основание чл. 384, вр. с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, и чл. 24, ал. 3 от НПК, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от прокурор М.К., подсъдимия Т.В.Р. и защитника му адвокат Н.И., споразумение за решаване на делото.

 

ОТМЕНЯ взетата на досъдебното производство по отношение на подсъдимия Т.В.Р. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 142 / 2008 г. по описа на Районен съд гр. Първомай.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:00 часа.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

 

 

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

ЕК / ТП