ПРОТОКОЛ № 15

 

10.04.2008 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

трети съдебен състав

на десети април

две хиляди и осма година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир здравчев

Съдебни заседатели:

Самуил панайотов

Христинка костадинова

 

Секретар:

Атанаска гаджева

Прокурор:

Валерий Велчев

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

53

по описа за

2008

година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и седма от НПК.

 

На именното повикване в

09:30

часа

 

Ø                       за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор В.В.;

Ø                       подсъдимата В.Н.О., редовно призована, се явява;

Ø                       пострадалият П.А.П., редовно призован, се явява;

Ø                       адвокат И.С.Д. ***, служебен защитник на подсъдимата от досъдебното производство, редовно призован, се явява.

 

Съдът докладва:

 

На 21.03.2008 година в Съда постъпва Молба вх. № 1036 от пострадалия П.А.П. за предявяване на граждански иск в размер на 600 (шестстотин) лева обезщетение за имуществени вреди от деянието, за което на подсъдимата е повдигнато обвинение.

Копие от молбата се връчи на другите страни.

 

Пострадалият П.А.П.: Не поддържам гражданския си иск, защото господин Н.А.С. с ЕГН ********** ***, област Велико Търново, който е работодател на подсъдимата В.Н.О. ми изплати днес наръка от името и за нейна сметка сумата от 600,00 (шестстотин) лева като обезщетение за извършеното престъпление, за което е образувано настоящото дело.

Зная си правата за коституиране като частен обвинител, но не желая да бъда такъв.

Адвокат И.Д.: Уважаеми господа Съдии, с оглед на изявлението на пострадалия П., че сумата, предмет на престъпното деяние, е изплатена, считам, че са налице основанията да ни бъде дадена възможност да обсъдим с Районна прокуратура - Първомай споразумение за прекратяване на наказателното производство.

Ето защо Ви моля да бъде дадена такава възможност за обсъждане на такова споразумение, разбира се, ако Районна прокуратура - Първомай желае същото.

Прокурор В.В.: Предвид изявлението на защитника на подсъдимата считам, че няма пречка да бъде обсъдено споразумение за решаване на делото и моля да ни дадете възможност да го обсъдим и изготвим, предвид на това, че подсъдимата е възстановила щетите.

 

С оглед на изявленията на пострадалия свидетел, на защитника на подсъдимата и на представителя на Държавното обвинение Съдът намира, че следва да се предостави възможност страните да изготвят проект за решаване на делото със споразумение, тъй като законът го допуска за това престъпление.

Предвид нежеланието на пострадалия свидетел да бъде конституиран като частен обвинител Съдът намира, че същият следва да се освободи от залата.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Освобождава от залата пострадалия свидетел П.А.П..

Дава почивка от 30 минути, по време на която да бъде обсъден проект за решаване на делото със споразумение между подсъдимата, защитника й и Районна прокуратура – Първомай.

 

Заседанието се прекъсва в 09:45 часа.

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

 

Заседанието продължава в 10:15 часа.

 

По хода на делото:

 

Прокурор В.В.: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК. Представям Споразумение № 692 / 07 от 10.04.2008 година за решаване на наказателното дело, подписано от мен, подсъдимата и служебния й защитник.

Адвокат И.Д.: Да се даде ход на делото по посочения от представителя на Държавното обвинение ред.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимата, както следва:

 

Подсъдимата В.Н.О., родена на 17.04.1986 година в град Хасково, ЕГН **********, циганка съм, българска гражданка, неомъжена, неосъждана (реабилитирана по право), без образование (неграмотна), работя като доячка на крави при Н. – господина, който възстанови сумата от 600 лева на пострадалия, живуща ***, област Велико Търново, улица 8, № 2.

 

Съдът, на основание чл. 254 от НПК, провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата, разпореждането на Съда и представеното в днешно съдебно заседание споразумение за решаване на делото.

 

Подсъдимата В.Н.О.: Получила съм преписи от всичките документи. Призована съм лично преди повече от седем дни.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор В.В.: Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива.

Адвокат И.Д.: По доказателствата – да се приемат. Ние няма да сочим нови доказателства.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства е допустимо и следва да бъде уважено.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото.

Дава ход на съдебното следствие.

 

Докладва се споразумението чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор В.В.: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, подсъдимата В.Н.О. и служебния й защитник адвокат И.С.Д.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимата и на същата бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимата декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат И.Д.: От името на подзащитната ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени с връщането на 600 лева на пострадалия. Подзащитната ми се признава за виновна, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимата В.Н.О.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновна по него. Запозната съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписала споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следният окончателен вид:

 

Подсъдимата В.Н.О., родена на 17.04.1986 година в град Хасково, ЕГН **********, циганка, българска гражданка, неомъжена, неосъждана (реабилитирана по право), без образование (неграмотна), работеща като доячка в село *** област Велико Търново, живуща ***, област Велико Търново, улица 8, № 2, е виновна в това, че на 11.09.2007 година в село Искра, община Първомай, област Пловдив, след като е била осъдена с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, повторно в немаловажен случай чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот, е отнела чужди движими вещи: пари – сумата от 600,00 (шестстотин) лева от владението на П.А.П. ***, без негово съгласие, с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 28, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК й се определя наказание лишаване от свобода в размер на единадесет месеца, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години.

Задължава се подсъдимата В.Н.О. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 40,00 (четиридесет) лева разноски в досъдебното производство за дактилоскопна експертиза.

 

Прокурор В.В.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат И.Д.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимата В.Н.О.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(В.В.)

 

(В.О.)

 

 

 

 

 

 

Служебен защитник:

(п)

 

 

 

(адв. И.Д.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор В.В., подсъдимата В.Н.О. и служебния й защитник адвокат И.С.Д. споразумение за решаване на НОХД № 53 / 2008 година по описа на Районен съд – Първомай.

Отменя взетата на подсъдимата В.Н.О. мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 53 / 2008 година по описа на Районен съд - Първомай.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Заседанието се закри в 10:30 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

 

 

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

 

 

Секретар:

(п)

 

СЗ / АГ