П Р О Т О К О Л  № 3

 

гр.Първомай, 07.04.2008 г.

 

Първомайският районен съд – I състав, в публично съдебно заседание на седми април през две хиляди и осма година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Елена Калпачка

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Ангел Русев

   Велко Велков

 

 

при секретаря Мария Запрянова

и  прокурора Йоанна Запрянова

сложи на разглеждане НОХД № 46 по описа на съда за 2008 година,

докладвано от Председателя.

Производството е по чл. 370 и следващите от НПК.

На именното повикване в 14:00 часа:

За РП – Първомай се явява прокурор Й.З..

Подсъдимият Д.Я.Я., редовно призован чрез началника на Затвора - Пловдив, явява се лично, доведен от ОЗ “Охрана” Пловдив.

Пострадалият Т.А.Д., редовно призована, налице.

 

На пострадалия се разясниха правата му по чл.74, чл.75, чл.76-79 и чл.84 - 88 от НПК, а именно да предяви граждански иск и да се конституира като частен обвинител и граждански ищец в настоящото наказателно производство.

 

Пострадал Т.А.Д.: Разясниха ми се правата. Откраднатата вещи ми е възстановена и нямам никакви претенции към подсъдимия. Не желая да се конституирам като частен обвинител и граждански ищец.

 

В залата се явява адв. С.К.С., който предвид насрочване на делото по реда на гл. ХХVII от НПК и съгласно разпореждане на съдията – докладчик от 04.03.2008 год., е определен от АС – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия Д.Я.Я..

 

Адвокат С.: Запознат съм с материалите по делото. Желая да поема защитата на подс. Д.Я..

Подсъдим Д.Я.: Известно ми е, че за разглеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие трябва да имам защитник. Не съм упълномощил такъв, тъй като не разполагам с парични средства. Желая адв. С. да ме защитава.

 

Съдът, след съвещание, намира, че в случая са налице предпоставките на чл. 372, ал. 2, вр. с ал. 1 от НПК, тъй като делото е насрочено за предварително изслушване на страните и участието на защитник в съдебното производство е задължително. За такъв на подсъдимия Д.Я. следва да бъде назначен определеният от АС гр. Пловдив – адвокат С.С..

Водим от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл. 372, ал. 2 от НПК НАЗНАЧАВА адвокат С.К.С. от АК гр. ******* за служебен защитник на подсъдимия Д.Я.Я. по НОХД № 46 / 2008 г. по описа на РС – Първомай.

 

Съдът докладва:

Съгласно разпореждането му от 04.04.2008 год. по делото е представена Справка за съдимост рег. № *** / **.**.**** год. от РС – ********.

 

По хода на делото.

Прокурор З.: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.: Да се даде ход на делото.

Подсъдим Д.Я.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът, след съвещание, намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешно съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Подсъдим Д.Я.Я., роден на **.**.**** год. в гр. ********, обл. *******, живущ ***, ********,********** гражданин, с ******* образование, ********, *******, не работи, в момента – в Затвора гр. *******, с наложено наказание “Лишаване от свобода”, с ЕГН: **********.

 

Съдът, на основание чл. 272, ал. 4 от НПК, провери връчен ли е на подсъдимия препис от обвинителния акт на прокуратурата, съгласно чл. 254 от НПК.

 

Подсъдим Д.Я.: Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни, а именно на 10.03.2008 г.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК разясни на страните правата им, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, а на подсъдимия и разпоредбите на Гл. XXVII от НПК.

Съдът, на основание чл. 275 от НПК, разясни на страните правото им на искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор З.: Представям и моля да приемете заверен препис на ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 9 / 13.03.2008 год. по НОХД № 195 / 2007 год. по описа на РС – Първомай. Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива. Правя също искане по реда на съдебното следствие, а именно: Да се проведе по реда на Глава двадесет и девета от НПК, тъй като между Районна прокуратура – Първомай, защитника на подсъдимия и с участието на самия подсъдим сме обсъдили споразумение за решаване на делото. За престъплението, предмет на делото, законът допуска постигане на споразумение, а видно от доказателствата по делото инкриминираната вещ е върната на пострадалата.

Адвокат С.: След встъпването ми като защитник на подсъдимия от негово име желая да заявя, че желаем да сключим споразумение с Районна прокуратура – Първомай, поради което Ви моля да ни бъде дадена възможност да постигнем споразумение, което да Ви бъде представено в писмен вид. Нови доказателства няма да сочим. Да се приемат представените.

Подсъдим Д.Я.: Желая да обсъдим споразумение с прокурора.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ПОЧИВКА от десет минути за обсъждане на споразумение между страните.

ОСВОБОЖДАВА пострадалия свидетел Т.А.Д..

 

Заседанието прекъсна в 14:20 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

Заседанието продължава в 14:30 часа.

 

Прокурор З.: Представям споразумение за решаване на делото № 35 / 2008 год. от 07.04.2008 год., подписано от мен, подсъдимия и защитника му.

Адвокат С.: Постигнахме споразумение с прокуратурата. Да се приеме представеното споразумение, подписано от нас.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства е допустимо и следва да бъде уважено.

Също така, предвид представения проект за споразумение за решаване на делото, подписан от страните, следва да се промени редът на съдебното следствие и делото да продължи по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

Воден от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРОЧИТА И ПРИЕМА представените днес писмените доказателства – Актуална справка за съдимост рег. № 160 / 07.04.2008 год. на РС – Първомай и заверен препис на ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 9 / 13.03.2008 год. по НОХД № 195 / 2007 год. по описа на РС – Първомай.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

ДОКЛАДВА се споразумението чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор З.: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия Д.Я.Я. и служебния му защитник адвокат С.К.С.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият Д.Я.Я. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат С.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени на пострадалата. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдим Д.Я.Я.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следният окончателен вид:

Подсъдимият Д.Я.Я., роден на **.**.**** год. в гр. ********, обл. *******, живущ ***, ********, ********* гражданин, с ******* образование, ********, *******, не работи, (в момента – в Затвора гр. Пловдив), с ЕГН: **********, Е ВИНОВЕН в това, че на 12.01.2008 год., в гр. Първомай, обл. Пловдив, в условията на “опасен рецидив” – след като е бил осъждан два или повече пъти на “Лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е било отложено по чл. 66 от НК, е отнел чужда движима вещ – 1 брой панелен радиатор, на стойност 80.00 лева от владението на Т.А.Д. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да я присвои, поради което и на основание чл. 196, ал.1, т.1, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 29, ал. 1, буква “б” от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ЕДНА ГОДИНА, което на основание чл. 47 от ЗИН да се изтърпи при първоначален “строг” режим.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК, СЕ ПРИСПАДА времето, през което спрямо подсъдимия е била взета мярка за неотклонение “Задържане под стража” считано от 21.01.2008 год. /определение по ЧНД № 16 / 08 год. на РС – Първомай/

На основание чл. 25, ал. 1 вр. с чл. 23, ал. 1 от НК СЕ ГРУПИРАТ наложените на подс. Д.Я.Я. наказания с Определение № 9 / 13.03.2008 год. по НОХД № 195 / 2007 год. на РС – Първомай, влязло в сила на 13.03.2008 год. и настоящото Споразумение по НОХД № 46 / 2008 год. на РС – Първомай, като му СЕ ОПРЕДЕЛЯ едно общо за изтърпяване най-тежко наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

На основание чл. 47 от ЗИН СЕ ОПРЕДЕЛЯ първоначален “СТРОГ” режим на изтърпяване на така наложеното ОБЩО най-тежко наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК от така определеното общо наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ЕДНА ГОДИНА СЕ ПРИСПАДА изтърпяната част от наказанието по НОХД № 195 / 2007 год. на Районен съд – Първомай.

ЗАДЪЛЖАВА СЕ подсъдимият Д.Я.Я. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 25.00 (двадесет и пет) лева за оценъчна експертиза.

 

Прокурор З.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим Д.Я.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Й.З.)

 

(Д.Я.)

 

 

 

 

 

 

Сл. защитник:

(п)

 

 

 

(Адв. С.С.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във вр. с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от прокурор Й.З., подсъдимия Д.Я.Я. и служебния му защитник адв. С.С. от АК Пловдив СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 46 / 2008 год. по описа на Районен съд гр. Първомай.

ОТМЕНЯ взетата на досъдебното производство по отношение на подсъдимия Д.Я.Я. мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 46 / 2008 г. по описа на Районен съд гр. Първомай.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 14:50 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1/ (п)

 

 

2/ (п)

 

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

ЕК / МЗ