О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Първомай, 06.07.2009 год.

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на шести юли през две хиляди и девета година, в състав:

 

Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 110 по описа на съда за 2009 година, като съобрази разпоредбите на чл. 84 от ЗАНН, вр. чл. 248 НПК, взе предвид:

 

Постъпила  е жалба от Х.Я.З. срещу Наказателно постановление  № 129/19.02.2009 година на Началника на РПУ Първомай. С обжалваното наказателно постановление на жалбоподателя, на осн. чл. 180, ал. 1, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв., като е постановено и отнемане на пет контролни точки, на основание Наредба І з – 1959/07 г. на МВР. 

Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 5 от Закона за движение по пътищата не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

Отнемането на контролни точки, съгласно чл. 157, ал. 1 от ЗДП , е средство за отчет на извършените нарушения от водача, а не наказание или принудителна административна мярка. Отнемането на точките настъпва по силата на закона след влизане в сила на наказателното постановление, или стабилизиране на акта, с който се приема безспорно, че е извършено нарушение. Поради това и не може да подлежи на самостоятелно обжалване отнемането на контролни точки, което е начина за отчитане на вече установеното нарушение. Ето защо единственото наказание, наложено с обжалваното наказателно постановление е глоба в размер на 20 лева, поради което и по силата на чл. 64, б. „а” от ЗАНН, във вр. с чл. 189, ал. 5 от ЗДП е влязло в сила, поради което образуваното производство е недопустимо и следва да се прекрати, като се остави жалбата без разглеждане.

Водим от горното и на основание чл. 64, б. “а” от ЗАНН във вр. с чл. 63, ал. 2 от ЗАНН, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Х.Я.З. ***, срещу Наказателно постановление  № 129/19.02.2009 година на Началника на РПУ Първомай и ПРЕКРАТЯВА образуваното съдебно производство по НАХД № 110 / 2009 год. по описа на Районен съд Първомай,  като недопустимо.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд Пловдив, в 7 – дневен срок от получаване на съобщението от страните.

 

                                                                                                Съдия докладчик: (п)

 

 

ЕК / МЗ