О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

...........

 

гр. Първомай, 15.06.2009 год.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, втори състав, в закрито заседание на петнадесети юни през две хиляди и девета година в следния състав:

 

Председател: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

при секретаря Таня Петрова и в присъствието на прокурора:

като разгледа докладваното от съдия Златанов ЧН дело № 87 по описа за 2009 год. за да се произнесе съобрази:

 

Производството е по реда на чл. 244, ал. 5 от НПК.

Постъпила е жалба от С.Г.К. против Постановление за спиране на наказателното производство от 02.06.2009 год. по досъдебно производство № 213 / 08 год. по описа на РУ на МВР гр. Първомай, водено срещу Неизвестен извършител за престъпление по чл. 194, ал. 1, във връзка с чл. 26 от НК. Жалбоподателят твърди, че Постановлението е незаконосъобразно, а изложените в него изводи, че въпреки проведените оперативно издирвателни мероприятия извършителя не е разкрит, са необосновани.

Становище от РП – гр. Първомай не е постъпило.

Няма данни за датата на връчване на Постановлението на пострадалия и съдът приема жалбата за допустима, което е видно и от датата на издаване на постановлението и датата на която е получена жалбата.

Съдът, като взе предвид изложените в жалбата и Постановлението съображения, приема за установено следното:

Жалбата е неоснователна.

Досъдебното производство е образувано срещу Неизвестен извършител, за това, че в периода 26-27.10.2008 година в гр. Първомай, обл. Пловдив, в условията на продължавано престъпление е отнел чужди движими вещи, от владението на С.Г.К., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26 от НК. По делото са разпитани множество свидетели, между които и пострадалия С.К.. При разпита си като свидетел, същият сочи противоречия в показанията на свид. В.О. и прави искане същият да бъде разпитан повторно. Искането е направено в протокол за предявяване на материалите по разследването. По направеното искане се е произнесъл наблюдаващия прокурор, като е направил мотивиран отказ. Постановлението не е обжалвано. При извършените процесуално следствени действия не са събрани достатъчно доказателства за повдигане и предявяване на обвинение на конкретно лице и предвид на това, че срока за приключване на разследването е изтекъл, досъдебното производство е спряно до разкриване на извършителя.

Тъй като на досъдебното производство не са допуснати нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правото на защита на пострадалия и са извършени всички възможни процесуално следствени действия, обжалваното постановление следва да бъде потвърдено. В правомощията на прокурора е да прецени дали са налице достатъчно данни относно извършеното деяние и виновността на определено лице, както и дали са налице предпоставките за повдигане и предявяване на обвинение.

Следователно жалбата е неоснователна, а Постановлението на РП гр. Първомай следва да се потвърди.

Водим от горните мотиви и на осн. чл. 244, ал. 5 от НПК съдът

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Постановление на РП гр. Първомай от 02.06.2009 год. за спиране на досъдебно производство дознание № 213 / 08 год. по описа на РУ на МВР гр. Първомай (пр. № 897 / 08 год. на РП гр. Първомай), водено срещу Неизвестен извършител за престъпление по чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26 от НК.

Досъдебното производство, ведно с копие от определението да се изпрати на РП Първомай.

Копие от определението да се изпрати и на С.Г.К.,***, за сведение.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

МЗ / ТП/