Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

                                      град Първомай

                                     19.03.2009 година

 

           Днес, 19.03.2009 година, съдията Матей Златанов – докладчик по н.о.х.д. № 44/2009 година, по описа на Първомайския районен съд, след като се запознах с материалите по делото, констатирах, че не са налице условията за разглеждане на делото в съдебно заседание по следните съображения:

        Съдебното производство по н.о.х.д. № 28/09 година, по описа на Първомайския районен съд е прекратено от съдията – докладчик, на основание  чл. 248, ал.2, т.3 от НПК и делото  е  върнато, на прокурора за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения.

Разследването е приключило при условията на чл. 206 във връзка с чл. 269, ал.3 от НПК – в отсъствие на обвиняемия, с участие на упълномощения от него защитник и досъдебното производство е внесено в съда с обвинителен акт, по който е образувано настоящото наказателно производство.

При провеждането на допълнителните следствени действия не са отстранени допуснатите съществени процесуални нарушения. При предявяване на материалите по разследването на назначения служебен защитник на обвиняемия Б.А.А., адвокат С.С., същия е направил искане за провеждане на допълнителни следствени действия, при евентуален окончателен отказ за провеждането на  очна ставка между обвиняемия и свидетеля  Й.И.И. Същия счита, че с извършените до  момента следствени действия не е  разкрита обективната истина и не са  изяснени всички обстоятелства по случая. Окръжна прокуратура Пловдив, се е произнесла с Постановление от 10.03.2009 година и е потвърдила Постановлението на Районна прокуратура Първомай от 13.02.2009 година, за отказ да бъде извършена очна ставка между обвиняемия А. и свид. И..

          Материалите по разследването са предявени на служебния защитник на обв.А. на 27.02.2009 година,   като адв.С. е заявил, че с оглед становището на Окръжна прокуратура Пловдив, ще направи  други искания за извършване на допълнителни следствени действия и прави искане разследването да му бъде предявено след произнасяне от страна на горестоящата прокуратура. Видно от материалите по разследването, Постановлението на ОП Пловдив е приложено по делото след предявяването и същото не е предявено на обв.А. и на неговия защитник. За предявяване на разследването е призован обв.А., като видно от докладна записка на съответното длъжностно лице същия не е открит на посочения адрес, но не са положени никакви усилия за неговото редовно призоваване или за обявяването му за щателно издирване.

          С оглед гореизложеното, считам, че на досъдебното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия и на неговия защитник, и изразяващо се в ограничаване на правото им, да им бъдат предявени всички материали по разследването, при което да направят искания, бележки и възражения. С  лишаването от възможността на обвиняемия, респективно на неговия защитник, да му бъдат предявени всички материали по разследването и да направи искания за извършване на допълнителни следствени действия са  нарушени правото му на защита и правото му да се изказва последен.  На досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, които са неотстраними в съдебната фаза на процеса, поради което настоящото съдебно производство следва да се прекрати, а делото да се върне на Районна прокуратура – Първомай за отстраняването им, като всички материали се предявят на обвиняемия и неговия защитник, като при призоваване на обвиняемия, да се приложат актуални справки за постоянен и настоящ адрес, както и справка за задграничните му пътувания. В случай, че същия не може да бъде редовно призован, следва да бъде обявен за щателно издирване по съответния ред.

Водим от горните мотиви и на основание чл. 249, ал.1 и 2, във вр. чл. 248, ал.2, т.3 от НПК

 

                                       Р А З П О Р Е Ж Д А М :

 

          ПРЕКРАТЯВАМ съдебното производство по НОХД № 44/2009 година по описа на Първомайския районен съд.

          ВРЪЩАМ делото на Районна прокуратура – Първомай за отстраняване на допуснатите съществени нарушения на процесуалните правила, посочени в обстоятелствената част на разпореждането.

          Разпореждането не подлежи на обжалване и на протестиране.

                                

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

          МЗ/ВК