Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

                      град Първомай

                       12.02.2009 година

 

      Днес, 12.02.2009 година, съдията МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ – докладчик по н.о.х.д. № 28/2009 година, по описа на Първомайския районен съд, след като се запознах с материалите по делото, констатирах, че не са налице условията за разглеждане на делото в съдебно заседание по следните съображения:

          Разследването е приключило при условията на чл. 206 във връзка с чл. 269, ал.3 от НПК – в отсъствие на обвиняемия, с участие на упълномощения от него защитник.

          При предявяване на материалите по разследването на назначения служебен защитник на обвиняемия Б.А.А., адвокат С. С., същия е направил искане за провеждане на допълнителни следствени действия – очна ставка между обвиняемия и свидетеля  Й. И. И. Същия счита, че с това следствено действие би се разкрила обективната истина и биха се изяснили всички обстоятелства по случая.

          При разследване при условията на чл.206 във връзка с чл.269, ал.3 от НПК, делото може да бъде разгледано в отсъствие на обвиняемия, само когато това няма да попречи, за разкриване на обективната истина. Видно от направеното искане на досъдебното производство, според назначения служебен защитник на обвиняемия същата не е разкрита.

          Съгласно разпоредбата на чл.229, ал.3 от НПК, по направените на досъдебното производство, при предявяване на материалите по разследването искания, бележки и възражения, се произнася наблюдаващия прокурор. Прокурора се е произнесъл  с обвинителния акт, по направеното искане, а не с постановление, с каквото би следвало да се произнесе съгласно разпоредбата на чл.199 от НПК. Постановленията на наблюдаващия прокурор, на досъдебното производство, подлежат на контрол от горестоящия прокурор, докато по направеното произнасяне с обвинителния акт, такъв контрол не може да бъде осъществен, с което се нарушава  правото на обвиняемия, респективно на назначения му служебен защитник да обжалват издаденото по съответния ред постановление.

          На досъдебното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия и на неговия защитник, и изразяващо се в ограничаване на правото им да обжалват  постановление на наблюдаващия прокурор, с което се отхвърля негово искане за извършване на допълнителни следствени действия, с цел разкриване на обективната истина. Съгласно, разпоредбата на чл.269, ал.3 от НПК, това е необходимо условие за провеждане на разследване в отсъствие на обвиняемия.

          С оглед гореизложеното намирам, че на досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, които са неотстраними в съдебната фаза на процеса, поради което настоящото съдебно производство следва да се прекрати, а делото да се върне на Районна прокуратура – Първомай за отстраняването им.

Водим от горните мотиви и на основание чл. 249, ал.1, във вр. чл. 248, ал.2, т.3 от НПК

 

                                       Р А З П О Р Е Ж Д А М :

 

          ПРЕКРАТЯВАМ съдебното производство по НОХД № 28/2009 година по описа на Първомайския районен съд.

          ВРЪЩАМ делото на Районна прокуратура – Първомай за отстраняване на допуснатите съществени нарушения на процесуалните правила, посочени в обстоятелствената част на разпореждането.

          Разпореждането не подлежи на обжалване и на протестиране.

                                

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:   /П/

          МЗ/ВК