О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

8

 

гр. Първомай, 26.02.2009 година

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

         Първомайският районен съд, втори съдебен състав в публично заседание на двадесет и шести февруари през две хиляди и девета година в следния състав:

 

                                                                           Председател: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

при секретаря Таня Петрова като разгледа докладваното от съдия ЗЛАТАНОВ ЧН дело № 15 по описа за 2009 год. за да се произнесе съобрази:

         Производството е по реда на чл. 429 и сл. от НПК.

         РП гр. Първомай е направила предложение за прилагане на принудителни медицински мерки по чл. 89, буква “б” от НК спрямо Г.К.Н..***. заявява, че желае да бъде настанен в психиатрично заведение.

         Защитникът му – адв. С.Я. ***. намира предложението за основателно и моли съда да го уважи, така както е направено от представителя на Районна прокуратура Първомай.

         Представителят на РП гр. Първомай в с. з. поддържа Предложението.

         От събраните по делото доказателства, установени с доказателствени средства по НПК, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено следното:

         Освидетелстваният Н. страдал от психично заболяване с около 19 -годишна давност.

         На 14.06.2007 г. в град Пловдив, в чакалнята на ЖП гара е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, лични документи, сумата от 30 лева и мобилен телефон от владението на М.Я.В., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

         Видно от експертното заключение на съдебно-психиатричната експертиза осв. Н. страда от психическо заболяване “Биполярно афективно разстройство. Маниен синдром” и се води на учет в ОДПЗС Пловдив от 1982 година. Същият не е бил в състояние да разбира свойството и значението на деянията си, както и да ръководи постъпките си. Освидетелстваният може да извърши престъпление, което представлява опасност за близките му, за околните и обществото.

         Описаната фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите М.Я.В., А.И.М. и С.И.Г., експертните заключения на стоково-оценъчната и съдебно-психиатричната експертизи, които кореспондират помежду си.

         Имайки предвид установената фактическа обстановка, съдът намира, че осв. Н. от обективна страна е осъществил общественоопасно деяние, описващо обективните признаци на състава на чл. 194, ал. 1 от НК.

         От субективна страна деецът не е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното деяние, както и да ръководи постъпките си, т.е. бил е невменяем.

         Съгл. разпоредбата на чл. 89 от НК по отношение на лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост могат да се постановят принудителни медицински мерки.

         Имайки предвид експертното заключение на съдебно-психиатричната експертиза и становището на експерта, че освидетелстваният Н. представлява опасност, до настоящия момент три пъти е започвал доброволно лечение, като нито едно от тях не е приключено и Н. самоволно е напускал лечебното заведение и няма кой да поеме грижите за него, съдът счита, че най-удачна форма на принудително лекуване е тази по чл. 89 б. “б” от НК – принудително лекуване в обикновено психо-неврологическо заведение, а именно Държавна психиатрична болница град Раднево, за срок от два месеца.

         В с. з. освидетелствания Н., заяви, че е съгласен да постъпи за лечение за срок от два месеца.

         Имайки предвид изложените дотук мотиви съдът

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

         На осн. чл. 89 б. “б” от НК ПОСТАНОВЯВА принудителна медицинска мярка спрямо предложения Г.К.Н., ЕГН ********** “Принудително лекуване в обикновено психо-неврологическо заведение” – Държавна психиатрична болница град Раднево, за срок от два месеца.

         Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Окръжен съд гр. Пловдив.

 

 

Районен съдия: (п)

 

МЗ / ТП