ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав, в закрито заседание на двадесет и девети януари две хиляди и девета година с

Председател Спасимир здравчев

 

след разглеждане на материалите по Д ЧНД № 12 по описа на Съда за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 244, ал. 5 от НПК.

С постановление рег. № 897 / 08 от 09.01.2009 година Районна прокуратура – Първомай спира наказателното производство по Дознание № 213 / 2008 година по описа на РУ на МВР - Първомай, водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, тъй като в срока по чл. 410а, ал. 2 от НПК, въпреки проведените процесуално-следствени действия, извършителят на деянието не е разкрит.

Недоволен от постановлението за спиране остава пострадалият свидетел С.Г.К. ***, който в жалбата си излага доводи за необоснованост на прокурорския акт.

Съдът след запознаване със събраните в хода на досъдебното производство материали и във връзка с направеното оплакване намира следното:

Жалбата е заведена в Районна прокуратура – Първомай на 20.01.2009 година – единадесет дни след издаване на постановлението за спиране на наказателното производство, но липсват данни кога С.Г. подава жалбата и не може да се счете в негова вреда, че не е спазен седемдневният срок, тъй като не е приложен плик с пощенско клеймо, за което жалбата се счита за допустима.

Наказателното преследване по делото, започнало с Постановление на Районна прокуратура – Първомай от 30.10.2008 година, е инициирано с жалба на пострадалия от 27.10.2008 година.

В хода на производството до 23.11.2008 година не са извършвани никакви процесуално-следствени действия, а за времето от 24.11.2008 година до 30.12.2008 година са разпитани трима свидетели – пострадалият, В.О. - у когото е намерен мобилният телефон на С.К., и оперативният работник, работил по случая, и е изготвена стоково-оценъчна експертиза.

За да спре делото, прокурорът приема, че в срока по чл. 234, ал. 1 от НПК са проведени всички възможни следствени и оперативни мероприятия и извършителят на престъплението не е разкрит, а не са налични доказателства, от които да е видно, че свидетелят Валери Огнянов е извършител на процесното деяние.

Но не са проверени показанията на оперативния работник (с преразпит на В.О. и / или провеждане на очна ставка), който заявява, че лицето, у което е намерен мобилният телефон на пострадалия, не е отрекло документите и дебитната карта на С.К. да са у него. Не е проверено непосредствено чрез разпит и / или очна ставка и твърдението на свидетеля С.П., а и на пострадалия, че Валери Огнянов е изявил желание да върне парите и каква е причината за това. Установеният от полицията бай Д. също не е разпитван от разследващия дознател, за да се потвърди или не версията на В.О.

Отделно от изложеното не е установен и банкоматът в град П., от който В.О. твърди, че трети път пробва да изтегли пари на непознатия нему циганин, в колко часа става това и дали е ползвана дебитната карта на пострадалия, отново за да се прецени истинността на думите му, а и да се провери дали на въпросният банкомат има видеонаблюдение и какво показва записът.

Горното сочи за необоснованост на прокурорския акт, тъй като не са изчерпани всички възможни процесуални способи за установяване на извършителя на деянието. Делото следва да се върне за доразследване, след което прокурорът, съгласно правомощията си по Глава осемнадесета от НПК, да прецени дали са налице предпоставки за спиране на наказателното производство, за прекратяването му, или за внасяне на делото в съда с обвинителен акт.

Що се отнася до исканията на С.К. свидетелят О. да сочи доказателства, че не той е отнел парите и документите му, същите са неоснователни, тъй като е принцип в правото невинността на всеки доказване на противното.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

Отменя постановление рег. № 897 / 08 от 09.01.2009 година на Районна прокуратура – Първомай, с което е спряно наказателното производство по дознание № 213 / 2008 година по описа на РУ на МВР - Първомай, започнато и водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Връща делото на Районна прокуратура - Първомай за изпълнение на указанията, дадени в мотивната част на определението.

Определението е окончателно.

 

 

 

 

Председател: (п)

СЗ / АГ