П Р О Т О К О Л

 

Гр. Първомай, 25.02.2009 година

 

ПЪРВОМАЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, първи съдебен състав, в публично съдебно заседание на двадесет и пети февруари 2009 година с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Елена Калпачка

 

при секретаря Мария Запрянова

сложи за разглеждане НАХД № 2 по описа на съда за 2009 година,

докладвано от Председателя.

На именното повикване в 11:05 часа:

Жалбоподателят Г.С.М., редовно призован, не се явява.

Административно наказващият орган – РУ на МВР Първомай, редовно призовани чрез В.И.Н. – началник, не изпраща представител.

Свидетелите Р.И.А. и З.Ж. Г., редовно призовани, налице.

 

СЪДЪТ след като съобрази данните по делото счита, че ход на делото не следва да се дава. Следва жалбата да бъде оставена без разглеждане, а образуваното съдебно производство да бъде прекратено, предвид на следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 5 от Закона за движение по пътищата не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

Жалбата, по която е образувано настоящото производство, е срещу наказателно постановление, с което е наложено наказание глоба в размер на 20 лева и са отнети 7 контролни точки, на основание Наредба № Із-1956/07 г. на МВР. Отнемането на контролни точки, съгласно чл. 157, ал. 1 от ЗДП контролните точки са средство за отчет на извършените нарушения от водача, а не наказание или принудителна административна мярка. Отнемането на точките настъпва по силата на закона след влизане в сила на наказателното постановление, стабилизиране на акта, с който се приема безспорно, че е извършено нарушение. Поради това и не може да подлежи на самостоятелно обжалване отнемането на контролни точки, което е начина за отчитане на вече установеното нарушение. Ето защо единственото наказание, наложено с обжалваното наказателно постановление е глоба в размер на 20 лева, поради което и по силата на чл. 64, б. „а” от ЗАНН, във вр. с чл. 189, ал. 5 от ЗДП е влязло в сила, поради което образуваното производство е недопустимо и следва да се прекрати, като се остави жалбата без разглеждане.

Водим от горното и на основание чл. 64, б. “а” от ЗАНН във вр. с чл. 63, ал. 2 от ЗАНН, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Г.С.М. ***, с ЕГН ********** против наказателно постановление № 999 от 10.12.2008 год. на Началника на РУ на МВР – Първомай.

ПРЕКРАТЯВА образуваното съдебно производство по НАХД № 2 / 2009 год. по описа на Районен съд Първомай, образувано по жалба на Г.С.М. против наказателно постановление № 999 от 10.12.2008 год. на Началника на РУ на МВР гр. Първомай, като недопустимо.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба, в 7 – дневен срок от получаване на съобщението от страните.

ПРОТОКОЛЪТ се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11:20 часа.

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

 

ЕК / МЗ