ПРИСЪДА

 

№ 30

 

град Първомай, 22.05.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд,трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и втори май две хиляди и осма година в състав:

 

Председател:

спасимир здравчев

Съдени заседатели:

Ангел русев

 

Руси шишков

,

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Миглена кирова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 79 по описа на Съда за 2008 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимата Д.И.Ж., родена на 20.05.1980 година в град Първомай, област Пловдив, ЕГН **********, българка, българска гражданка, неомъжена, осъждана, без образование (неграмотна), неработеща, живуща ***, понастоящем в Затвора – Сливен, за виновна в това, че през периода от края на месец януари 2008 година до 02.02.2008 година в условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив, след като е била осъждана за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и след като е била осъждана два и повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК, е отнела чужди движими вещи, както следва:

o      в края на месец януари 2008 година – един пространствен кубичен метър дърва за огрев от смесен тип (акация и върба) на стойност 35,00 лева;

o      на 02.02.2008 година след предварително сговаряне в немаловажен случай с Д.И.Ж. *** – два пространствени кубични метра дърва за огрев от смесен тип (акация и върба) на обща стойност 70,00 лева,

всичко на обща стойност 105,00 (сто и пет) лева от владението на Я.Г.К. ***, без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК я осъжда на пет месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 303 от НПК я признава за невинна в началото на месец януари 2008 година да е отнела един пространствен кубичен метър само акация и общата стойност на противозаконно отнетите дърва за огрев да е 115,00 (сто и петнадесет) лева, за което я оправдава по първоначално повдигнатото й обвинение в тази му част за разликата от 10,00 (десет) лева.

На основание чл. 47, ал. 1, буква Б от ЗИН определя първоначален строг режим за изтърпяване на така наложеното наказание лишаване от свобода.

 

Признава подсъдимия Д.И.Ж., роден на 09.09.1981 година в град Първомай, област Пловдив, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, осъждан, с начално образование, неработещ, живущ ***, понастоящем в Затвора - Пловдив, за виновен в това, че на 02.02.2008 година в условията на продължавано престъпление - двукратно - и при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, след предварително сговаряне в немаловажен случай с Д.И.Ж. ***, е отнел чужди движими вещи – два пространствени кубични метра дърва за огрев от смесен тип (акация и върба) на обща стойност 70,00 лева от владението на Я.Г.К. ***, без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на пет месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 303 от НПК го признава за невинен престъплението да е извършено при условията на чл. 29, ал. 1, буква Б от НК – след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК, - за което го оправдава по първоначално повдигнатото му обвинение в тази част.

На основание чл. 47, ал. 1, буква Б от ЗИН определя първоначален строг режим за изтърпяване на така наложеното наказание лишаване от свобода.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК приспада времето, през което подсъдимите Д.И.Ж. и Д.И.Ж. са с мярка за неотклонение задържане под стража, считано от 11.02.2008 година до влизане на присъдата в законна сила.

 

Осъжда подсъдимите Д.И.Ж. и Д.И.Ж. да заплатят по сметка на Районен съд – Първомай всеки от тях по 15,00 (петнадесет) лева за деловодни разноски и по 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / АГ