РЕШЕНИЕ

 

№ 48

 

град Първомай, 25.11.2009 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и пети ноември две хиляди и девета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева разгледа докладваното от Председателя НАХД № 198 по описа на Съда за 2009 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Съставен е акт за констатиране на проява на дребно хулиганство по УБДХ от органите на РУ на МВР - Първомай срещу Р.М.М. за това, че на 24.11.2009 година около 15:00 часа в местността Енкелика между селата Езерово и Воден извършва хулиганска проява, изразяваща се в сбиване – нанася удари с юмруци на Д. и впоследствие нанася удари с юмруци и ритници на Н. – с които действия предизвиква възмущението на граждани и нарушава обществения ред и спокойствието.

Нарушителят Р.М.М. в съдебно заседание се възползва от правото си да не дава обяснения, тъй като признава обстоятелствата по акта и твърди, че няма повече какво да добави. Признава вината си и изразява съжаление за постъпката си. Дава обяснения единствено за материалното си положение. Моли Съда да не бъде задържан, а да му се наложи глоба.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Нарушител Р.М.М. е роден на *** в ***, ЕГН **********, турчин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно специално образование, работещ в птицекланица в * без трудов договор, живущ ***.

На 24.11.2009 година свидетелите А.М.Д. и Н.А.Н. отиват с камион „Волво”, управляван от първия, да товарят дърва в местността Екенлика между селата Езерово и Воден.

Около 14:30 часа преминават през кръстовище в центъра на село Езерово, на което свидетелят Д. предприема маневра за завой надясно. В същото време нарушителят Р.М. с лек автомобил БМВ е в кръстовището в лентата срещу волвото и завива наляво, като отнема предимството на свидетеля Д. Последният инстинктивно натиска клаксона, но никой от водачите не спира.

Свидетелят Д. продължава по пътя си зад беемвето, което след около 150 метра, за да завие в пресечка наляво, спира да изчака насрещно преминаващ автомобил. Камионът го настига и водачът му пак натиска клаксона. Нарушителят показва среден пръст. Свидетелите Д. и Н. спират и слизат от камиона, за да видят какво става, но водачът на беемвето продължава пътя си.

След около половин час А.Д. и Н.Н. са на мястото, за което са тръгнали, където А.А.М. и С.А.С., и двамата от *, товарят дървета в камиона, а Д. им помага и им казва как да ги нареждат, докато Н. стои на земята отстрани.

В това време нарушителят и Ф.Р.Ф., негов приятел, идват пеш до тях. Нарушителят пита кой е шофьорът на камиона, свидетелят Д. му се представя, М. се интересува защо са му свиркали, а събеседникът му отговаря, че е заради отнетото предимство на кръстовището в село Езерово. Тогава Р.М. удря няколко пъти с юмруци в областта на главата А.Д. и той пада на земята.

В същото време Ф.Ф. казва на свидетеля Н. да не се меси.

Свидетелят Д. успява да избяга настрани, след което нарушителят се нахвърля върху свидетеля Н.Н. с юмруци и ритници, които нанася в областта на главата.

След края на побоя нарушителят заявява, че ако Д. и Н. имат някакви претенции към него, да говорят с горския, който го познава, представя се като сина на М. и си тръгва с приятеля си Ф.Ф.

Свидетелят А.Д. звъни на свой познат, полицай в РУ на МВР – Първомай, пита го какво да прави и след около 20 минути пристигат органите на реда.

Всички, присъствали на инцидента, са силно възмутени от непредизвикания с нищо побой, при който мобилният телефон на свидетеля Н.Н. изхвръква и се счупва.

От извършените медицински прегледи в МБАЛ – Първомай на потърпевшите се установява, че свидетелят Н.Н. има отток и кръвонасядане в областта на дясното око, охлузване и кръвонасядане в тилната част на главата (дясна половина), охлузване по външната повърхност на дясната предмишница с дължина 15 см и счупване на 1/3 на горен седми и долен седми зъб вдясно, а свидетелят А.Д. има разкъсно-контузна рана и кръвонасядане по лигавицата на горна устна (вляво), охлузване в областта на долна челюст (вляво), отток в областта на лявото око и охлузван по десен лакът.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от обясненията на нарушителя и свидетелите по преписката и в съдебно заседание, които се кредитират като логични, обективни и кореспондиращи на приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

С оглед на горното Съдът намира от правна страна, че с деянието си нарушителят Р.М.М. осъществява обективните и субективните признаци от състава на нарушението по чл. 1, ал. 2 от УБДХ и следва да понесе съответната административна отговорност.

От обективна страна с действията си нарушителят извършва дребно хулиганство, тъй като осъществява непристойна проява на публично място пред повече хора, изразена в сбиване, с което нарушава обществения ред и спокойствие.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Нарушителят разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно нанася побой с юмруци и ритници на А.Д. и Н.Н., с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на така установена правна квалификация на извършеното от Р.М.М. нарушение Съдът намира, че на същия следва да бъде наложено административното наказание, което се предвижда по чл. 1, ал. 1 от УБДХ.

За да определи вида на наказанието настоящата инстанция отчита младата възраст на нарушителя, обстоятелството, че не е осъждан и няма данни друг път да е извършвал подобна противообществена проява, признаването на вината и изразеното съжаление за стореното, както и че същият е трудово ангажиран, за което не следва да бъде задържан в поделенията на МВР, а следва да му се наложи глоба.

Но при определяне на размера на глобата се отчита и че побоят е нанесен на две лица и са причинени и имуществени вреди на едното от тях, за което наложената глоба следва да е в размер на максимума на предвиденото в чл. 1, ал. 1 от УБДХ.

Това наказание е най-справедливо, съответства на имущественото положение на нарушителя, който работи, и с него би се изпълнила специалната и генерална превенция на закона.

Воден от горното, Съдът

 

РЕШИ:

 

Налага на Р.М.М. с ЕГН ********** ***, административно наказание глоба в размер на 500,00 (петстотин) лева за това, че на 24.11.2009 година около 15:00 часа в местността Енкелика между селата Езерово и Воден извършва дребно хулиганство – непристойна проява, изразяваща се в сбиване – нанасяне на побой с юмруци и ритници на А.М.Д. и Н.А.Н., на публично място пред повече хора, с което нарушава обществения ред и спокойствие.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ