№ 30

 

град Първомай, 22.06.2009 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в открито заседание на девети юни две хиляди и девета година с

Председател Спасимир здрачев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 80 по описа на Съда за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Обжалвано е Наказателно постановление № 897 / 20.10.2008 година на Началника на РУ на МВР - Първомай, с което на Г.П.Д., ЕГН ********** ***, за нарушение на чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДП) на основание чл. 182, ал. 1, т. 5 от същия закон е наложена глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца.

С Постановлението на основание Наредба № Із – 1959 / 07 година на МВР са отнети и 10 контролни точки.

Жалбоподателят Г.П.Д. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата. Призован на посочения от него адрес, не е намерен и не се явява в съдебно заседание.

Въззиваемата страна РУ на МВР – Първомай, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

На 08.10.2008 година служители при РУ на МВР – Първомай, единият от които младши автоконтрольор Р.И.А. (актосъставител), при изпълнение на служебните си задължения по пътния контрол в село Градина, община Първомай, област Пловдив, в 11:51 часа на улица „Христо Ботев” до дом № 31 засичат с радар ТR-4 № 185 скорост от 92 км/ч на лек автомобил „Мерцедес С 350” с ДК № ***, собственост на „Ф.К.” ООД – София, БУЛСТАТ ***, управляван от Г.П.Д., при разрешена скорост за движение в населеното място от 50 км/ч. В присъствие на водача е съставен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН), който жалбоподателят подписва „с особено мнение”. Въз основа на акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление (НП).

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел Р.И.А., които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира, че административнонаказващият орган правилно ангажира административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушението по чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, чийто текст гласи, че при избиране скоростта на движение на водача на моторно превозно средство, категория А, В, С, D, B+E, C+E, D+E, Т, в населено място е забранено да превишава стойност от 50 км/ч. В конкретния случай управляваният от жалбоподателя автомобил е засечен да се движи със скорост над 50 км/ч по улица „Христо Ботев”, която е в населено място – село Градина, и автомобилът, с който е извършено нарушението, „Мерцедес С 350” с ДК № ***, е от категория В, съгласно текста на чл. 150а, ал. 2, т. 3 от ЗДП.

За констатираното нарушение жалбоподателят Г.П.Д. правилно е подведен под отговорност по чл. 182, ал. 1, т. 5 от ЗДП, който визира, че водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва за превишаване над 41 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Размерът на наказанията е в съответствие с разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, защото е конкретно установен от закона.

Правилно административнонаказващият орган отнема 10 контролни точки в съответствие с разпоредбата на чл. 4, ал. 1, т. 13 от Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат (издадена от министъра на вътрешните работи, обн., ДВ, бр. 4 от 15.01.2008 г., в сила от 15.02.2008 г.): За нарушения на Закона за движение по пътищата от водач на МПС се отнемат за превишаване на разрешената максимална скорост от 41 до 50 км/ч (чл. 182, ал. 1, т. 5; ал. 2, т. 5 и ал. 3, т. 5 ЗДП) - 10 контролни точки.

Неоснователни са възраженията в жалбата, че отчетената от радара скорост не е на моторното превозно средство, управлявано от Г.П.Д., тъй като са го изпреварвали други автомобили с по-висока от неговата скорост. Тези твърдения се опровергават от думите на разпитания в съдебно заседание свидетел, от които се установява, че нарушител за превишена скорост се спира, когато е сам на пътя, за да не възникнат съмнения, че отчетената от радара скорост е негова, след което му се предявяват данните от техническото средство, отразяващи освен засечената скорост на движение, и дата и час на измерване на скоростта и докато не приключи проверката, радарът не е в режим на действие и не се спират други автомобили, а едва след съставянето на АУАН на нарушителя данните на радара се зануляват и отново се привежда в режим на работа.

Несъстоятелни са и възраженията от страна на жалбоподателя, че никъде по пътя е нямало маркировка или знак за ограничение на скоростта, защото задължението да се спазва ограничението на скоростта от 50 км/ч в населено място произтича от закона, а с пътен знак се сигнализира скоростта, която не следва да се превишава единствено когато тя е различна от законоустановената (чл. 21, ал. 2 от ЗДП).

И актът, и постановлението са издадени при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 43, чл. 57 и чл. 58 от ЗАНН и съдържат всички задължителни реквизити на закона.

Мотивиран от изложеното, Районният съд – Първомай, трети съдебен състав, счита, че обжалваното Наказателно постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 897 / 20.10.2008 година на Началника на РУ на МВР - Първомай, с което на Г.П.Д., ЕГН ********** ***, за нарушение на чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 182, ал. 1, т. 5 от същия закон е наложена глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца и на основание Наредба № Із – 1959 / 07 година на МВР са отнети и 10 контролни точки.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател:      (п)      

СЗ / АГ