20

 

град Първомай, 8.04.2009 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в открито заседание на пети март две хиляди и девета година с

Председател Спасимир здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 4 по описа на Съда за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 108 от 12.12.2008 година на Кмета на Община Първомай, с което на К.В.К., ЕГН ********** ***, област Пловдив, улица ***, е наложено административно наказание глоба в размер на 50 (петдесет) лева за нарушение по чл. 18, ал. 1, т. 4 и чл. 17, ал. 2, т. 4 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай (приета с Решение № 454 / 30.11.2006 година на Общински съвет – Първомай).

Жалбоподателят К.В.К. чрез процесуалния си представител адвокат И.С.Д. от Адвокатска колегия - *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна Община – Първомай, редовно призована, не изпраща представител. В писмо изх. № 94-К-42 / 13.01.2009 година, с което административнонаказателната преписка е изпратена в съда, е изразено становището на Кмета на Община Първомай.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

По жалба на Г.М.В. от село К., община Първомай, област Пловдив, на 01.12.2008 година около10:15 часа А.Т.П., актосъставител, А.Я.И. и двете на длъжност старши специалист „Контрол опазване на околната среда” при Община Първомай, и С.Р.Р., младши охранител в „Общинска охрана” ЕАД извършват проверка пред дома на жалбоподателя в село К. и установяват, че на улицата има мръсна вода, която изтича от тръбите, идващи от неговия двор.

На място, пред дома на К.К. за нарушение по чл. 18, ал. 1, т. 4 и чл. 17, ал. 2 т. 4 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 000034 / 01.12.2008 година, въз основа на акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

Докато служителката на община Първомай пише акта в автомобила на „Общинска охрана”, жалбоподателят приближава колата, след което се прибира вкъщи.

Служителите не намират К.К., за да му връчат акта – викат и чукат на пътната му врата, след което го търсят на работното му място, посочено от негови съседи. Решават да се обърнат за съдействие към кмета на село К. Актосъставителката отива до канцеларията в кметството и оставя акта на кмета за връчване.

С.И.М., служителка на кметството, посещава следобед дома на К.К. и предявява акта на М.К., съпруга на жалбоподателя, която отказва да го подпише.

Същия ден преди 17:30 часа кметът на село К. отива в сградата на Община Първомай и казва на актосъставителя, че В. отказва да получи акта и че „свидетел е С.”.

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните в качеството на свидетели А.Т.П., актосъставител, А.Я.И., свидетел по съставянето на акта, М.Д.К. и от приложената административнонаказателна преписка.

При така възприетата фактическа обстановка от правна страна Съдът намира Наказателното постановление за незаконосъобразно, поради което то следва да бъде отменено, тъй като са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила още при съставянето на Акта.

Съгласно разпоредбата на чл. 43, ал. 1 от ЗАНН след съставяне актът се предявява на нарушителя да се запознае със съдържанието му и го подпише със задължение да уведоми наказващия орган, когато промени адреса си.

Следващите разпоредби на посочения законов текст регламентират действията на длъжностните лица при съставяне на акт в отсъствието на нарушителя, а именно:

v          изпращане на документа на съответната Общинска администрация за предявяване и подписване от лицето;

v          връчване на препис от акта срещу разписка и отбелязване на датата на подписването;

v          спиране на административнонаказателното производство при ненамиране на нарушителя и след щателно издирване.

От горното може да се направи обоснован извод, че за да продължи административнонаказателното производство, като се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя с издаване на наказателно постановление за извършеното от него нарушение, задължително АУАН следва да се предяви на нарушителя, независимо дали е съставен в негово присъствие или отсъствие. Това е важно за отговорността на последния, тъй като от този момент започва да тече законоустановения тридневен срок за възражения пред наказващия орган, който е длъжен в рамките на своята компетентност още в тази фаза на производството да отдели спорните от безспорните обстоятелства, като след изясняване на първите издаде или не наказателно постановление.

В конкретния случай, въпреки че самоличността на нарушителя е известна, актът е съставен в негово отсъствие без законова причина за това и без да му е предявен, е издадено атакуваното наказателно постановление.

Това процесуално нарушение е от рода на съществените, довело до ограничаване на правото на защита на жалбоподателя, от което следва наказателното постановление да бъде отменено.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, трети съдебен състав

 

 

Отменя Наказателно постановление № 108 от 12.12.2008 година на Кмета на Община Първомай, с което на К.В.К., ЕГН ********** ***, област Пловдив, улица ***, е наложено административно наказание глоба в размер на 50 (петдесет) лева за нарушение по чл. 18, ал. 1, т. 4 и чл. 17, ал. 2, т. 4 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай (приета с Решение № 454 / 30.11.2006 година на Общински съвет – Първомай).

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател:    (п)      

СЗ / АГ