№ 4

 

град Първомай, 21.04.2008 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в открито заседание на пети февруари две хиляди и осма година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 183 по описа на Съда за 2007 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 490 / 01.10.2007 година на Началника на РПУ на МВР – Първомай, с което на Д.Б.И., ЕГН ********** ***, на основание чл. 179, ал. 2 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева за нарушение по чл. 48, ал. 1 от същия Закон.

Жалбоподателят Д.И. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна РПУ на МВР – Първомай, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

На 26.09.2007 година жалбоподателят Д.Б.И. при управление на лек автомобил „Фолксваген Голф” с ДК № ***, собственост на Бойчо И. ***, се движи в град Първомай по улица „Стефан Стамболов” (бивша улица „Райчо Кирков”) и при навлизане в кръстовището с улица „Иван Асен ІІ” (бивша улица „Максим Горки”) не спазва правилата за предимство на кръстовище на равнозначни пътища и причинява пътнотранспортно произшествие, като се сблъсква с навлизащия в кръстовището от дясната й страна товарен автомобил „Мерцедес 310 Д” с ДК № ***.

Местопроизшествието е посетено от служители при РПУ на МВР – Първомай. За нарушението е съставен Акт за установяването му (АУАН), въз основа на който е издадено и атакуваното Наказателно постановление (НП).

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните свидетели – служителите на РПУ на МВР – Първомай Д.И. и Р.А., посетили местопроизшествието, - от писмените доказателства, приобщени по реда на чл. 283 от НПК и от приложената административнонаказателна преписка.

При така възприетата фактическа обстановка от правна страна Съдът намира Наказателното постановление за незаконосъобразно, поради което то следва да бъде отменено, тъй като са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правото на защита на жалбоподателя.

Съгласно разпоредбата на чл. 44, ал. 1 от ЗАНН в тридневен срок от подписването на АУАН, освен възраженията при съставянето му, нарушителят може да направи и писмени възражения по него. Срокът е императивен и е пряко свързан с правото на защита на лицето, вписано като нарушител, защото при изпълнение на правомощията си по чл. 52 от ЗАНН, преди да издаде Наказателно постановление, административно-наказващият орган преценя възраженията и събраните доказателства, а когато е необходимо – извършва и разследване на спорните обстоятелства. Тогава с постановлението административното нарушение на лицето се вменява в отговорност и се определя дължимата санкция.

По силата на чл. 84 от ЗАНН във връзка с чл. 183, ал. 2 и ал. 4 от НПК срокът, изчисляван в дни, започва да тече от следващия ден и изтича в края на последния ден, а когато последният ден на срока е неприсъствен, срокът изтича в първия следващ присъствен ден.

В конкретния случай актът е съставен и предявен на нарушителя на 26.09.2007 година и тридневният срок за представяне на писмени възражения по него изтича на 01.10.2007 година, тъй като 30.09.2007 година е неделя (неприсъствен ден) и едва от 02.10.2007 година административно-наказващият орган може да преценя дали да издаде, или не наказателно постановление, а атакуваното наказателно постановление е издадено на 01.10.2007 година.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, трети съдебен състав

 

 

Отменя Наказателно постановление № 490 / 01.10.2007 година на Началника на РПУ на МВР - Първомай, с което на Д.Б.И., ЕГН **********,***, на основание чл. 179, ал. 2 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева за нарушение по чл. 48, ал. 1 от същия Закон.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

 

 

 

Председател:                (п)                  

СЗ / АГ