РЕШЕНИЕ

 

№ 1

 

град Първомай, 09.01.2009 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на девети януари две хиляди и девета година в състав:

Председател

Спасимир здравчев

при участието на секретаря Атанаска гаджева

разгледа докладваното от Председателя брачно дело № 44 по описа на Съда за 2008 година и за да се произнесе, взе предвид

Молба за развод по чл. 100 от Семейния кодекс.

Молителите Н.Т.С. и Л.Г.С. желаят да бъде прекратен по непоколебимо взаимно съгласие бракът им, сключен на 17.01.1998 година в град Пловдив, като се одобри споразумението, с което уреждат всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

 

Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Молителите сключват граждански брак с акт № *** / 17.01.1998 година на Община Пловдив. От брака си имат родено едно дете М.Н.С.с ЕГН **********, видно от приложеното удостоверение за раждане на детето серия *** № ***, издадено въз основа на акт за раждане № *** / 15.07.1998 година на Община Триадица - София. С годините връзката между съпрузите стига до пълно изчерпване, поради несходство в характерите и интересите им, което формира общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият става формален.

Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това и бракът следва да бъде прекратен.

С представеното споразумение страните уреждат имуществените си взаимоотношения - семейното жилище – апартамент, намиращ се в град София, след прекратяване на брака остава в режим на обикновена съсобственост при равни дялове и ще се ползва от Л.С. и детето М.Н.С. за времето до продажбата му и закупуването на друго жилище в град София на името на детето. Двамата нямат имуществени претенции един към друг. Със споразумението е постигнато съгласие относно личните отношения, упражняването на родителските права и издръжката на роденото от брака дете.

Споразумението не противоречи на закона и е в интерес на детето, поради което следва да бъде одобрено от Съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК - 2 % върху тригодишните платежи по споразумението за издръжката.

Допълнителна държавна такса относно имуществените отношения не следва да се заплаща, тъй като придобитото по време на брака движимо имущество е разделено извънсъдебно, а недвижимото имущество остава в режим на обикновена съсобственост при равни дялове.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Прекратява сключения с акт *** от 17.01.1998 година в град Пловдив граждански брак между Л.Г. С., по мъж С-С., ЕГН **********,*** № 32-34, блок 1, етаж 6, апартамент 11, и Н.Т.С., ЕГН **********,*** № 9, етаж 3, апартамент 13, по непоколебимо и сериозно взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което

1. Родителските права върху роденото от брака дете М.Н.С., ЕГН ********** се предоставят на майката Л.Г.С..

2. На бащата Н.Т.С. се определя режим на лични отношения с детето М.Н.С., както следва:

Ø           три съботи и недели от месеца от 08:00 часа на съботния ден до 21:00 часа на неделния и всякога по споразумение между родителите;

Ø           по един месец годишно през летния сезон по споразумение между родителите, което време да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

3. Бащата Н.Т.С. се задължава да заплаща на дъщеря си М.Н.С. чрез нейната майка и законен представител Л.Г.С. месечна издръжка в размер на 400 (четиристотин) лева, считано от датата на влизане в сила на Решението до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на друга причина за прекратяването или изменянето й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска от падежа до окончателното изплащане на задължението.

Сумите за месечната издръжка да бъдат превеждани по банкова сметка, посочена от майката на детето.

4. Молителите нямат претенции за издръжка един към друг.

5. След прекратяването на брака съпругата Л.Г.С-С. ще носи предбрачното си фамилно име С.

6. Семейното жилище: апартамент № 11 (единадесет), намиращо се в град София в жилищната сграда на ***, блок 1 (едно), на първо подпокривно ниво (шести етаж), със застроена площ 107,30 (сто и седем цяло и тридесет стотни) кв.м, състоящо се от дневна, две спални, трапезария, кухня, килер, коридор, тоалетна, баня с тоалетна, два балкона, при съседи: стълбище, апартамент ***, апартамент № 15 от блок 2, вход А и двор, след прекратяването на брака остава в режим на обикновена съсобственост при равни дялове между съпрузите и ще се ползва от Л.Г.С. и детето М.Н.С. за времето до продажбата му и купуването на друго жилище в град София на името на детето М.Н.С.

7. Молителите нямат придобито по време на брака друго недвижимо имущество, представляващо съпружеска имуществена общност.

8. Придобитото по време на брака движимо имущество е разделено извънсъдебно.

9. По време на брака молителите нямат придобити моторни превозни средства, представляващи съпружеска имуществена общност.

10. Молителите нямат общи парични влогове, нямат взаимни претенции към притежаваните от тях банкови сметки, които остават собственост на титуляря.

11. Молителите нямат регистрирани ЕТ и дялови участия в търговски дружества и кооперации.

12. Разноските по прекратяване на брака се поемат поравно от двамата молители.

 

Осъжда Н.Т.С., ЕГН **********,*** № 9, етаж 3, апартамент 13, да заплати по сметка на Районен съд - Първомай допълнителна държавна такса в размер на 144,00 лева.

Осъжда Л.Г.С-С, по мъж С., ЕГН **********,*** № 32-34, блок 1, етаж 6, апартамент 11, да заплати по сметка на Районен съд - Първомай допълнителна държавна такса в размер на 144,00 лева.

 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ