Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 3                                                                                30.01.2009 год.                         гр. Първомай

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд                                                 втори  състав

   

На двадесет и седми януари              през две хиляди и девета година

 

В публично заседание в състав:

                                                    

                      Председател: Матей  Златанов

                                                   

                         Съдебни заседатели:  

 

Секретар: Таня Петрова

         

Прокурор: 

                                     

Сложи за разглеждане докладваното от  РАЙОНЕН СЪДИЯ Матей Златанов

Бр. дело номер № 39 по описа за 2008 година и за да се произнесе взе предвид следното:

            Молбата е за развод по взаимно съгласие с правно основание чл.100 от СК.

             Молителите твърдят, че са сключили граждански брак на 04.02.1996 година в град Първомай, първи и за двамата, от който имат родено едно дете – И. Т. Г. , родена на 25.05.1996 година. От една година молителите живеели във фактическа раздяла. Стигнали до сериозното и непоколебимо желание да прекратят брака си по взаимно съгласие. Изготвили споразумение по чл.101 от СК, с което уредили отношения си. Молят съда да прекрати брака им по взаимно съгласие като одобри и утвърди постигнатото между тях споразумение по чл.101, ал.1 от СК.         

            В с.з. молителите поддържат становището си за прекратяване на брака и поддържат споразумението си.

СЪДЪТ, след като обсъди събраните по делото доказателства и взе предвид становището на молителите, намира, че са налице предпоставките на чл.100 от СК. Налице е сериозно и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите за прекратяване на брака им, изразено при подаване на молбата и в съдебно заседание. Налице са визираните в СК изисквания, относно времетраенето на брака  за развод по взаимно съгласие - бракът е сключен преди повече от 3 години. Споразумението урежда всички последици по повод развода - лични и имуществени отношения и фамилно име. Страните декларират, че са постигнали съгласие за ползването на семейното жилище. Постигнатото между страните споразумение отговаря на изискванията на чл.101 от СК. То е пълно и не противоречи на закона и на морала, поради което следва да бъде одобрено.              

                Водим от гореизложеното съдът

 

                                                         Р   Е   Ш   И:

 

            ПРЕКРАТЯВА с развод по взаимно съгласие сключеният на 04.02.1996 година в град Първомай, граждански брак между Д.К.Г., ЕГН: ********** ***  и Т.К.Г., ЕГН: ********** ***.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака съпругата Д.К.Г., да носи  предбрачното си фамилно име - К.

След прекратяването на брака съпрузите не си дължат издръжка. Страните се съгласяват да бъде прекратен брака им без сезираният съд да се произнася по въпроса за вината за разстройството на брачните отношения.

ПРЕДОСТАВЯ родителските права по отглеждането и възпитанието на роденото от брака дете – И. Т. Г., ЕГН ********** се предоставят за упражняване на майката Д.К.Г.(след прекратяването на брака с фамилно име К.).

ОПРЕДЕЛЯ на  бащата Т.К.Г.  режим на свиждане с детето, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа в събота до 18.00 часа в неделния ден, както и да го взема при себе си за един месец през летния сезон, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката, вкл. и за по пет дни през зимната и пролетната ваканции.

ОСЪЖДА бащата Т.К.Г.  да заплаща на майката Д.К.Г.(след прекратяването на брака с фамилно име К.) месечна издръжка за детето И. Т. Г. в размер на 60 лева, считано от влизане в сила на съдебното решение, до навършването на пълнолетие на детето или възникване на друго основание, обуславящо прекратяване на задължението за издръжка или изменение на неговия размер, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението.

СТРАНИТЕ заявяват, че след прекратяване на брака на Д.К.Г.(след прекратяването на брака с фамилно име К.) се предоставя ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Първомай, ул. „***” №8, представляващо апартамент №9 с площ от 91,89 кв.м., състоящ се от три стаи, столова и готварна, находящ се на втори жилищен етаж, вход А на пететажна жилищна сграда(жилищен блок) с пл.№***, построена в УПИ І – жилищно строителство в кв.*** по плана на гр. Първомай, при граници на УПИ: улица, УПИ ХVІ-трафопост, УПИ – 2656, УПИ ХІV – магазин, улици, УПИ ХІХ-1873, УПИ ХVІІІ-1874 и УПИ ХVІІ-1875 и при граници на апартамента: Г. и С. Д., Т. М. Д., отдолу – Д. и П. Н. и отгоре Н. С. П., както и избено помещение №7, ведно с 3,74% идеални части от общите части на сградата, ведно с находящите се в него движими вещи представляващи обзавеждане за същия, а именно: спалня и холова гарнитура, кухня с комплект кухненско обзавеждане, фурна марка „Еуролукс” модел FRA 5E1, хладилник „Whirlpool ARC”, фабр. №360614009681, климатик марка „Panasonic” модел Е-12DKE, перална машина марка „IndesitWIL85XC”, фабр.№А26143860, цифров сателитен приемник „Булсатком” сериен №00000118535, комплект обзавеждане за детска стая и компютър.

На Т.К.Г. се предоставя ползването на придобитите през време на брака незастроен УПИ ІІІ-2407 в кв.150 по плана на гр. ***, с неприложена улична регулация, целият с площ от 460 кв.м., находящ се в гр. *** и предназначен за жилищно строителство, при граници: улица, УПИ ІV-2407, земеделска земя и УПИ ІІ-2407, както и

 УПИ ІІ-2407 в кв.150 по плана на гр. ***, с неприложена улична регулация, целият с площ от 485 кв.м., находящ се в гр. *** и предназначен за жилищно строителство, заедно с построената в имота масивна жилищна сграда със застроена площ от 29 кв.м., при граници: улица, УПИ ІІІ-2407, земеделска земя и УПИ І-озеленяване.

Страните постигат съгласие да ползват съвместно, при равни права придобитата през време на брака нива с площ от 22,942 дка, пета категория, находяща се в м. „***”, съставляваща имот №59080226005 по плана за земеразделяне на гр. ***.

Придобитите през време на брака движими вещи, съпрузите ще поделят извънсъдебно.

Всеки от съпрузите запазва паричният/ите/ влог/ове/ на негово име в такъв размер, какъвто е към момента на сключване на настоящето споразумение.     

 Ако някой от съпрузите е поел парични или каквито и да било други задължения за задоволяване на семейни нужди, то същия отговаря еднолично за връщането им.

Всеки от съпрузите поема за своя сметка разноските за ангажираната адвокатска защита.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лева, 25 лева от които са внесени предварително от молителката  Д.К.Г., ЕГН: **********.

ОСЪЖДА Д.К.Г., ЕГН: **********  да заплати на държавата по сметка на Районен съд гр.Първомай, сумата от  7.50 лева, представляваща дължимата държавна такса за развода.

ОСЪЖДА Т.К.Г., ЕГН: **********  да заплати на държавата по сметка на Районен съд гр.Първомай, сумата от 43, 20 лв, представляваща дължима държавна такса върху издръжката, както и сумата от  7.50 лева, представляваща дължимата държавна такса за развода.

 

 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

МЗ/ВК