РЕШЕНИЕ

 

№ 2

 

град Първомай, 08.09.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на осми септември две хиляди и осма година в състав:

Председател

Спасимир здравчев.

при участието на секретаря Атанаска Гаджева

разгледа докладваното от Председателя брачно дело № 28 по описа на Съда за 2008 година и за да се произнесе, взе предвид

Молба за развод по чл. 100 от Семейния кодекс.

Молителите Ж.П.П. и Р.И.П. желаят да бъде прекратен по непоколебимо взаимно съгласие бракът им, сключен на 13.07.1996 година в Община Първомай, област Пловдив, като се одобри споразумението, с което уреждат всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

 

Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Молителите сключват граждански брак с акт № 55 от 13.07.1996 година на Община Първомай, за което е представено издаденото удостоверение за сключен граждански брак серия ГБ – 96 № 49139, издадено на 13.07.1996 година от Община Първомай. От брака си имат родено едно дете П.Ж.П. с ЕГН **********, видно от приложеното удостоверение за раждане на детето серия Р – 97 № 93839, издадено от Община Първомай въз основа на акт за раждане № 12 / 14.01.1997 година. Между съпрузите се появяват сериозни противоречия от различен характер, което формирало общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият става формален.

Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това и бракът следва да бъде прекратен.

С представеното споразумение страните уреждат имуществените си взаимоотношения – всеки от съпрузите придобива по един от двата семейни автомобила, които са на еднаква застрахователна стойност и не се налага уравняване на дяловете в пари, и двамата нямат имуществени претенции един към друг. Със споразумението е постигнато съгласие относно личните отношения, упражняването на родителските права и издръжката на роденото от брака дете.

Съгласно споразумението, семейното жилище се предоставя за ползване на съпруга, но в съдебно заседание са представени доказателства, видно от които след развода майката, на която със споразумението се предлага да се предоставят родителските права, безвъзмездно ще ползва с детето си жилището на брат си в град Б. – представени са декларации за съгласие за ползване на жилището от родителите и брата на Р.П..

Споразумението не противоречи на закона и е в интерес на детето, поради което следва да бъде одобрено от Съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК – 2 % върху стойността на всеки дял относно имуществените отношения и 2 % върху тригодишните платежи по споразумението за издръжката.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Прекратява сключения с акт № 55 от 13.07.1996 година в град Първомай, област Пловдив, граждански брак между Р.И. Георгиева, по мъж П., ЕГН **********,***„***” № 25 и Ж.П.П., ЕГН **********,***„***” № 25 по непоколебимо и сериозно взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което

1. Родителските права върху роденото от брака дете П.Ж.П., ЕГН **********, се предоставят за упражняване на майката Р.И. Георгиева (по мъж П.), ЕГН **********,***„***” № 25.

2. На бащата Ж.П.П., ЕГН **********,***„***” № 25, се определя режим на лични отношения с детето П.Ж.П., ЕГН **********, както следва:

Ø           всяка първа и трета събота и неделя на месеца от 08:00 часа в събота до 21:00 часа в неделя и всякога по споразумение между родителите;

Ø           по един месец през летния сезон по споразумение между родителите.

3. Бащата Ж.П.П., ЕГН **********, се задължава да заплаща на Р.И.П., ЕГН **********, като на майка и законен представител на малолетното дете П.Ж.П., ЕГН **********, по 60,00 (шестдесет) лева месечна издръжка за детето, считано от влизане в сила на Решението до навършване на пълнолетие на детето или на друга причина за прекратяването или изменянето й, ведно със законната лихва, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението.

4. След прекратяване на брака съпругата Р.И.П., ЕГН **********, ще носи предбрачното си фамилно име Георгиева.

5. Молителите нямат претенции за издръжка един към друг.

6. Семейното жилище, намиращо се в град П., област Пловдив, улица „***” № 25, се предоставя за ползване на Ж.П.П., ЕГН **********.

*. Молителите нямат придобито по време на брака недвижимо имущество.

8. Никой от молителите не притежава фирми и дялове в търговските дружества.

9. Молителите нямат общи парични влогове, нямат взаимни претенции към притежаваните от тях банкови сметки, които остават собственост на титуляря.

10. Придобитите по време на брака моторни превозни средства се поделят, както следва:

Ø           лек автомобил „***” с ДК № ***, с рама № ***, с двигател № *** се предоставя в собственост на Ж.П.П., ЕГН **********;

Ø           лек автомобил „***” с ДК № ***, с рама № ***, с двигател № *** се предоставя в собственост на Р.И.П. (Георгиева) с ЕГН **********.

11. Движимите вещи са поделени извънсъдебно между молителите, които нямат взаимни претенции от имуществен характер.

12.       Разноските по делото се поемат от молителите по равно.

 

Осъжда Ж.П.П., ЕГН **********,***„***” № 25, да заплати по сметка на Районен съд - Първомай допълнителна държавна такса в размер на 33,60 лева.

Осъжда Р.И. Георгиева (по мъж П.), ЕГН **********,***„***” № 25, да заплати по сметка на Районен съд - Първомай допълнителна държавна такса в размер на 33,60 лева.

 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ