Р Е Ш Е Н И Е

14

гр. Първомай, 16.07.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на седми юли през две хиляди и осма година, в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 21 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на **********г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № ** от **********г. на Община Първомай, обл. Пловдивска. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родено едно малолетно дете – И.П.П., на ********** год., видно от представеното удостоверение за раждане на общ. Пловдив, район “Северен”. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на роденото от брака дете. Страните са декларирали липсата на имущество със статут на съпружеска имуществена общност. Семейното жилище е лична собственост на съпруга, видно от приложения нотариален акт, а страните са се споразумели и да се предостави за ползване нему, тъй като той живее там. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева и върху споразумението за издръжка - 2% върху тригодишните платежи.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № ****************г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдивска, граждански брак между П.К.П., с ЕГН: **********,*** и А.Г.П., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. А.Г.П. след прекратяване на брака, ще носи предибрачното си фамилно име З..

2. След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка.

3. Родителските права върху роденото от брака дете И.П.П., с ЕГН: **********, се предоставят на майката А.Г.П. /З./, с ЕГН: **********.

4. На бащата П.К.П., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с детето И.П.П., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 9 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния ден, както и да го взема един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишния отпуск на майката.

5. П.К.П., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на А.Г.П. /З./, с ЕГН: **********, като на майка и законен представител на малолетното дете И.П.П., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 60 /*********/ лева, начиная от влизане на бракоразводното решение в сила, ведно с дължимите лихви за всяка просрочена вноска до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяване или изменяването и. Месечната издръжка е платима не по-късно от 10-то число на месеца чрез пощенски запис или по банкова сметка.

6. Семейното жилище, лична собственост на П.К.П. се предоставя за ползване на П.К.П..

7. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака общо движимо и недвижимо имущество, банкови сметки, ценни книжа, и други имущества, придобити двамата съпрузи по време на брака със статут на съпружеска имуществена общност.

            8. Страните декларират, че не са поемали заедно или по отделно парични или каквито и да било други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако някой е поемал такива ще отговаря еднолично за връщането им.

 

            ОСЪЖДА П.К.П., с ЕГН: **********,*** и А.Г.П., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 7,50 лева /*******************************/ по сметка на РС Първомай.

            ОСЪЖДА П.К.П., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 86,40 лева /*********************************************/ по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Съдия: (п)

 

ЕК / ТП