Р Е Ш Е Н И Е

13

гр. Първомай, 16.07.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на седми юли през две хиляди и осма година, в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 20 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на **********г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № ** от **********г. на Община Първомай, обл. Пловдивска. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родени две малолетни деца – Д.Д.И., роден на ********** год., и Н.Д.И., роден на ********** год., видно от представените удостоверения за раждане на общ. Първомай. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на родените от брака деца. В съдебно заседание страните допълниха споразумението в смисъл, че семейното жилище се предоставя за ползване на бащата, който ще упражнява и родителските права върху децата. По делото е приет и социален доклад, от който е видно, че условията за живот при бащата са добри, както и отношенията между него и децата. Страните са се споразумели и по отношение на прекратяване на съсобствеността върху недвижимия имот, със статут на съпружеска имуществена общност. Представен е нотариален акт № **, том **, дело ***/** год., за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане на съпруга от баща му срещу задължения за издръжка и гледане. Тъй като сделката е възмездна и собствеността е придобита по време на брака – ********** год., то имотът е станал съпружеска имуществена общност, като дела на съпругата се уравнява в пари. Представена е актуална скица  на имота и данъчна оценка, с оглед определяне на стойността на дяловете, както и квитанции за платени задължения за имота. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева и върху споразумението за издръжка - 2% върху тригодишните платежи – 72 лева, платима от молителката, и по 2% върху стойността на дела на страните – по 47,10 лева.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № ** от ********** г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдивска, граждански брак между Д.И.В., с ЕГН: **********,***, и Н.К.В., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Н.К.В., с ЕГН: **********, след прекратяване на брака, ще запази фамилно си име В..

2. След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка.

3. Родителските права върху родените от брака деца Д.Д.И., с ЕГН: ********** и Н.Д.И., с ЕГН: **********, се предоставят на бащата Д.И.В., с ЕГН: **********.

4. На майката Н.К.В., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с децата Д.Д.И., с ЕГН: ********** и Н.Д.И., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 9 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния ден, както и да ги взема един месец през лятото, който не съвпада с платения годишния отпуск на бащата.

5. Н.К.В., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на Д.И.В., с ЕГН: **********, като на баща и законен представител на малолетните деца Д.Д.И., с ЕГН: ********** и Н.Д.И., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на по 50 /********/ лева, начиная от влизане на бракоразводното решение в сила, ведно с дължимите лихви за всяка просрочена вноска до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяване или изменяването и. Месечната издръжка е платима не по-късно от 10-то число на месеца чрез пощенски запис.

6. Семейното жилище, представляващо Ѕ (**********) идеална част от дворно място от 650 (*******************) кв.м, заедно с целия втори етаж и Ѕ (**********) идеална част от общите части на сградата, съставляващо *** № *** - ***, разположен в кв. **, по плана на гр. Първомай, обл. Пловдивска се поставя в дял на съпруга Д.И.В., с ЕГН: **********, като Д.И.В., с ЕГН: ********** е броил сумата в размер на 2 355,70 лева за уравняване на дела на Н.К.В., с ЕГН: **********.

7. Семейното жилище се предоставя за ползване на Д.И.В., с ЕГН: **********.

8. Страните декларират, че нямат придобито по време на брака, освен описаното, общо движимо и недвижимо имущество, банкови сметки, ценни книжа, и други имущества, придобити двамата съпрузи по време на брака със статут на съпружеска имуществена общност.

            9. Страните декларират, че по време на брака не са поемали заедно или по отделно парични или каквито и да било други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако някой е поемал такива ще отговаря еднолично за връщането им.

 

            ОСЪЖДА Д.И.В., с ЕГН: **********,***, и Н.К.В., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 54,60 лева /*******************************************/ по сметка на РС Първомай.

            ОСЪЖДА Н.К.В., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 72 лева /*********************/ по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Съдия: (п)

ЕК / ТП