Р Е Ш Е Н И Е

  3

гр. Първомай, 17.06.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на единадесети юни през две хиляди и осма година, в състав:

                                                                                    Съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 15 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Молба за развод по чл. 100 от СК.

Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на **********г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Молителите са сключили граждански брак с акт № ** от **********г. на Община ********, обл. **********. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родено дете – З.П.М., на ********** год., видно от представеното удостоверение за раждане на Община ********. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на родените от брака деца. Страните са декларирали липсата на недвижимо имущество със статут на съпружеска имуществена общност, а движимото такова са поделили помежду си. Видно от представените удостоверение за застрахователна стойност и талон на автомобил, автомобилът, предмет на споразумението между страните е придобит от съпрузите по време на брака и е в режим на СИО. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева и върху споразумението за издръжка - 2% върху тригодишните платежи, в размер на 57,60 лв., както и върху Ѕ от стойността на автомобила в размер на 2% а именно по 6 лв.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № ** от **********г. на Община Първомай, обл. Пловдивска, граждански брак между П.Д.М., с ЕГН: **********,*** и К.И.М., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти със статут на съпружеска имуществена общност.

2. Семейното жилище, находящо се в гр. ********, на ул. “********” № *, ще се ползва от П.Д.М..

3. Придобитият по време на брака лек автомобил в режим на съпружеска имуществена общност, марка “********”, модел *****, рама № *****************, двигател № ************** и с ДК № ********** остава в дял на П.Д.М.

4. В дял на съпругата К.И.М. остават вещите за обикновено потребление, придобити по време на брака.

5. Родителските права върху роденото от брака дете З.П.М., с ЕГН: **********, се предоставят на майката К.И.М. (след прекратяване на брака с фамилия В.), с ЕГН: **********.

*. На бащата П.Д.М., с ЕГН: **********, се определя режим на свиждане и лични контакти с детето З.П.М., с ЕГН: **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 08.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, както и един месец през лятото, който да не съвпада с годишния отпуск на майката.

7. Бащата П.Д.М., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на К.И.М., като на майка и законен представител на З.П.М., ежемесечна издръжка в размер на 80 (*********) лева, считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака до настъпване на законна причина за прекратяването или изменението и.

8. Възстановява се предибрачното фамилно име на съпругата К.И.М., която след прекратяване на брака ще носи фамилно име В.

9. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака банкови сметки със семейни средства, а ако някой от тях имат такива, то същите са придобити с лични средства.

10. Страните декларират, че не са поемали по време на брака си заедно или по отделно парични или други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако някои е поемал такива, то същия ще отговаря еднолично за връщането им.

11. Страните декларират, че нямат претенции по между си за издръжка по чл. 83 от СК.

Осъжда П.Д.М., с ЕГН: **********,*** и К.И.М. (В.), с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 13,50 лева (***********************************) по сметка на РС Първомай.

Осъжда П.Д.М., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 57,60 лева /*******************************************/ по сметка на РС Първомай.

Решението не подлежи на обжалване.

Съдия: (п)

ЕК / МЗ