Р Е Ш Е Н И Е

  2

гр. Първомай, 09.06.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на девети юни през две хиляди и осма година, в състав:

Районен съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 14 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Молба за развод на основание чл. 100 от СК.

Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на ********** год. по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Молителите са сключили граждански брак с акт № ** от ********** год. на Община ********. От брака си имат родени деца Д.Д.И. на ********** год. и Н.Д.И., на ********** год., за което са представени приетите като писмени доказателства удостоверения за раждане от ********** год. на Община ********. По време на брака си са придобили недвижим имот, за който е издаден нотариален акт № **, нот. дело № **** / **** год. по описа на РС – ********. У страните се формирало общо съгласие за разтрогване на брака и същите уредили лични и имуществени последици от развода в писмено споразумение по чл. 101 от СК. В представеното споразумение липсва произнасяне относно ползването на семейното жилище при родени от брака деца, а също е налице противоречие относно наличие на придобити по време на брака недвижими имоти, поради което, а и поради липса на необходими доказателства с оглед разпореждане с недвижимия имот, съдът даде на страните в първото заседание едноседмичен срок за изправяне на констатираните пропуски и противоречия. В дадения съгласно чл. 101, ал. 2 от СК срок страните не представиха споразумение съгласно дадените указания, а като следва цитираната императивна разпоредба, съдът следва да отхвърли предявения иск за развод. Ето защо бракът не може да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

Ето защо съдът следва да отхвърли искането за развод на основание чл. 100 СК.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ искането за развод от Н.К.В. ***, и Д.И.В. ***, на основание чл. 101, ал. 2 от СК.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване от молителите пред ПОС в двуседмичен от днес.

 

Районен съдия: (п)

 

 

ЕК / МЗ