Р Е Ш Е Н И Е

17

гр. Първомай, 05.08.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на тридесети юли през две хиляди и осма година, в състав:

                                                                        Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 10 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод на основание чл. 99, ал. 1 от СК.

            Ищецът моли да бъде прекратен бракът му с ответницата, от който нямат родени непълнолетни деца, като дълбоко и непоправимо разстроен по нейна вина, или евентуално по вина на двамата съпрузи. Моли да му се предостави ползването на семейното жилище и да се възстанови фамилното име на ответницата, както и да бъде осъдена да му заплати направените разноски.

            Ответника, призован по реда на чл. 47 от ГПК, не се яви, назначен му бе особен представител по реда на чл. 47, ал. 6 от ГПК - адв. Я. ***. Представителят заяви, бракът следва да бъде прекратен поради дълбоко и непоправимо разстройство, по вина на двамата съпрузи, като следва да бъде постановено ползването на семейното жилище от ищеца и възстановяване на фамилното име на ответника.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Страните по делото са съпрузи от ********** год., като са сключили граждански брак с акт № *, в с. Бяла река, общ. Първомай, видно от представеното удостоверение за сключен граждански брак. По време на брака страните имат родено дете, което е пълнолетно.

            Страните живели заедно до преди около четири - пет години, когато ищецът се разболял и се наложило да се приберат от Р. Гърция, където работили. Ищецът бил заболял от хронична бъбречна недостатъчно, в следствие на което му била призната неработоспособност от 100 процента с потребност от чужда помощ пожизнено, видно от приетото експертно решение на ТЕЛК № ****/********** год. След известно време от връщането им в страната ответницата отново заминала в чужбина и оставила ищеца сам. Не му оказвала никаква подкрепа или финансова помощ. Не му осигурявала грижи, от които имал нужда в следствие на заболяването си. За него се наложило да се грижи неговата майка. Ищецът останал да живее в семейното жилище в с. Бяла река, обл. Пловдивска. Ответницата не му обръщала никакво внимание и напълно се дезинтересирала от него. Тези обстоятелства се доказаха от разпита на свидетеля П., незаинтересован от изхода на делото, които съдът прие изцяло като достоверни. Свидетелят заяви, че не му е известно ответницата да се е оплаквала някога от ищеца, а отношенията им се развалили след като последният се разболял.

            При тези доказателства съдът приема, че бракът между страните е дълбоко разстроен. Между тях липсва уважение, доверие и другарски взаимоотношения. Страните са прекъснали всякаква връзка по между си, чужди са един към друг и във фактическа раздяла от повече от 4 години.

            Бракът е и непоправимо разстроен. Липсва желание и интерес у страните от съвместно съжителство, поради разстройството на брака. Това разстройство не може да се преодолее, за да се очаква възстановяване на брачната връзка. Ето защо, като дълбоко и непоправимо разстроен, бракът следва да се прекрати, тъй като съществуването му е обществено неоправдано.

   Съдът счита, че вина за разстройството на брака има изключително ответницата. От свидетелските показания на разпитания свидетел се установи, че след заболяването на ищеца тя е престанала да се интересува от него, не е полагала грижи за него и е прекъснала отношенията си със съпруга си, в следствие на което и настъпило и брачното разстройство и съпрузите преустановили връзката помежду си. От данните по делото може да се направи единствения извод, че поради заболяването на ищеца той е станал в тежест на съпругата си, която не е пожелала да изпълнява повече съпружеските си задължения и се е дезинтересирала напълно от него. Не бяха събрани доказателства за брачни провинения на съпруга - по думите на свидетеля ответницата не се е оплаквала от него.

Семейното жилище следва да бъде предоставено на невиновния съпруг – ищеца, който живее в жилището, с оглед и неговото тежко здравословно състояние.

            На ответницата следва да се възстанови предибрачното й име – А., тъй като няма основание за носене на фамилията на ищеца и неговото съгласие.

            Съгласно чл. 329, ал. 1 от ГПК съдебните разноски следва да се поемат от виновния съпруг. Ответника следва да заплати допълнителна държавна такса в размер на 20 лв., по сметка на РС Първомай, както и да заплати направените деловодни разноски на ищеца в размер на 30 лева - 25 лв. държавна такса за образуване на производството и 5 лева такса за съдебно удостоверение.

            Водим от горните съображения, съдът:

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на ********** год. в с. Бяла река, общ. Първомай, обл. Пловдивска, граждански брак между И.И.И., с ЕГН: **********,***, със съдебен адрес адв. И.Д., гр. Първомай, ул. ************* № *, и Х.Я.И., с ЕГН: **********,***, като дълбоко и непоправимо разстроен.

ОБЯВЯВА, че вина за разстройството на брака има съпругата.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в с. Бяла река, обл. Пловдивска, на И.И.И..

ВЪЗСТАНОВЯВА предибрачното име на съпругата която след прекратяване на брака ще носи фамилия А..

ОСЪЖДА Х.Я.И., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса по сметка на РС Първомай в размер на 20 /********/ лева.

ОСЪЖДА Х.Я.И., с ЕГН: **********,***, да заплати на И.И.И., с ЕГН: **********,***, направените деловодни разноски в размер на 30 /********/ лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив, в двуседмичен срок от съобщаването му, чрез връчването му на страните.

 

Съдия: (п)

ЕК / ТП