Р Е Ш Е Н И Е

2

гр. Първомай, 31.03.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на тридесет и първи март през две хиляди и осма година, в състав:

Съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 7 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Молба за развод по чл. 100 от СК.

Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на ************, който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Молителите са сключили граждански брак с акт № ****** от ************ на ОНС *******. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родено непълнолетно дете Х.П.К., родено на ********** год., видно от представеното удостоверение за раждане на Община *******. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на роденото от брака дете. Страните са декларирали липсата на имущество със статут на съпружеска имуществена общност. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на роеното от брака непълнолетно дете, поради което следва да бъде одобрено от съда. Семейното жилище, описано подробно в представеното споразумение се предоставя за ползване на съпругата, което е прехвърлено на детето, видно от представения в днешно съдебно заседание нотариален акт.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева и върху споразумението за издръжка - 2% върху тригодишните платежи.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на ********** год. в гр. *******, граждански брак между П.Х.К., с ЕГН: **********,*** и Д.Г.К., с ЕГН: **********,*** по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Родителските права върху роденото от брака дете Х.П.К., с ЕГН: **********, се предоставят на майката Д.Г.К., с ЕГН: **********.

2. На бащата П.Х.К., с ЕГН: **********,***, се определя режим на лични контакти с детето Х.П.К., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота на месеца целодневно, както и да прекарва с него четири пъти по две седмици в годината във време извън учебния процес.

3. Бащата П.Х.К., с ЕГН: **********,***, се задължава да заплаща на Х.П.К., с ЕГН: **********, със съгласието на Д.Г.К., с ЕГН: **********, майка и законен представител на детето им, ежемесечна издръжка за детето в размер на 250 (двеста и петдесет) лева, платими до 15 число на месеца, за който се отнасят, до настъпване на пълнолетие или други законни основания за изменение на размера съгласно СК.

4. След прекратяване на брака семейното жилище, находящо се в гр. *******, ул. “*******” № **, ет.*, ап. **, ще се ползва от Д.Г.К., с ЕГН: ********** и Х.П.К., с ЕГН: **********, а именно:

Апартамент № **, находящ се на етаж *****, вход *, с площ от ***** кв. м, състоящо се от две стаи, кухня и санитарно помещение, ведно с избено помещение № **, както и *****% идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, при граници на жилището: апартамент **, апартамент ** и отдолу апартамент **, и за избено помещение – изба № **, коридор, и изба № **.

5. Страните заявяват, че нямат придобити по време на брака с общ принос недвижими имоти.

6. Страните заявяват, че нямат придобити по време на брака движими вещи, общи спестовни влогове, нито други вземания, а също така не си дължат суми.

7. След прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка.

8. Д.Г.К., след прекратяване на брака, ще продължи да носи брачното си фамилно име К..

9. Страните декларират, че за вбъдеще не ще имат никакви претенции един към друг.

ОСЪЖДА П.Х.К., с ЕГН: **********,*** и Д.Г.К., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 7.50 лева /седем лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

ОСЪЖДА П.Х.К., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 180 /сто и осемдесет/ лева по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

Съдия: (п)

 

 

 

ЕК / МЗ