Р Е Ш Е Н И Е

3

гр. Първомай, 31.03.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на тридесет и първи март през две хиляди и осма година, в състав:

Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 6 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на **********г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № ******* от **********г. на ОНС *******. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родени деца – В.С.Б., родена на ********** год. и Х.С.Б., роден на ********** год., видно от представените удостоверения за раждане на Община *******. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на родените от брака деца. Страните са декларирали липсата на имущество със статут на съпружеска имуществена общност. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, поради което следва да бъде одобрено от съда. Семейното жилище е собствено на родителите на молителя, които са дали съгласие за ползването му от молителката и ненавършилите пълнолетие деца, видно от представените в съдебно заседание договор за продажба и декларация.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева и върху споразумението за издръжка - 2% върху тригодишните платежи.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на ********** год. в гр. Пловдив, с акт за сключен граждански брак № ******** на ОНС *******, граждански брак между С.В.Б., с ЕГН: **********,*** и К.В.С., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Родителските права върху родените от брака деца В.С.Б., с ЕГН: ********** и Х.С.Б., с ЕГН: **********, се предоставят на майката К.В.С., с ЕГН: **********.

*. На бащата С.В.Б., с ЕГН: **********,***, се определя режим на лични контакти с децата В.С.Б., с ЕГН: ********** и Х.С.Б., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота на месеца,  целодневно, както и четири пъти по две седмици в годината във време извън учебния процес.

3. Бащата С.В.Б., с ЕГН: **********,***, се задължава да заплаща на К.В.С., с ЕГН: **********, като на майка и законен представител на Х.С.Б., с ЕГН: ********** и на В.С.Б. с ЕГН: **********, със съгласието на К.В.С., с ЕГН: **********, като на майка и законен представител, ежемесечна издръжка в размер на по 150 (сто и петдесет) лева, за всяко дете, платими до 15 число на месеца, за който се отнасят, до настъпване на пълнолетие или други законни основания за изменение на размера съгласно СК.

4. След прекратяване на брака семейното жилище, находящо се в гр. *******, ж.к. “******” бл. **, вх. *, ет. *, ап. **, собственост на родителите на съпруга В.И.Б. и В.С.Б., ще се ползва от К.В.С. с ЕГН: **********, и децата В.С.Б., с ЕГН: ********** и Х.С.Б., с ЕГН: **********, до навършване на пълнолетие на децата, а именно:

Апартамент ***, находящ се на * етаж, вход *, в построения в гр. *******, ЖК “******”, жилищен блок № *******, което се състои от три стаи, готварна, със застроена площ от ***** кв. м, ведно с избено помещение № **, както и ******% идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото, при граници на жилището апартамент *** на А., апартамент № *** на П., отгоре апартамент *** на П. и за избено помещение – изба № ** на П., коридор и вентилационно помещение.

5. Страните заявяват, че нямат придобити по време на брака с общ принос недвижими имоти.

6. Страните заявяват, че нямат придобити по време на брака движими вещи, общи спестовни влогове, нито други вземания, а също така взаимно не си дължат суми.

7. След прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка.

8. К.В.С., след прекратяване на брака, ще продължи да носи брачното си фамилно име С.

            9. Страните декларират, че за вбъдеще не ще имат никакви претенции един към друг.

            ОСЪЖДА С.В.Б., с ЕГН: **********,*** и К.В.С., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

            ОСЪЖДА С.В.Б., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 216 лева по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Съдия: (п)

ЕК / МЗ